ATENŢIE, GĂLĂŢENI, infractorii nu au vacanţă! CE SĂ FACEŢI pentru a vă FERI DE NECAZURI în această perioadă

ATENŢIE, GĂLĂŢENI, infractorii nu au vacanţă! CE SĂ FACEŢI pentru a vă FERI DE NECAZURI în această perioadă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe lângă zăpadă, brazi, cadouri şi Moş Crăciun, sărbătorile de iarnă aduc şi aglomeraţie, grabă, neatenţie şi lungi liste de cumpărături – aspecte pe care infractorii nu ezită să le valorifice în încercarea de a-şi însuşi diverse bunuri sau valori. De aceea, pentru a vă petrece sărbătorile în linişte, fără evenimente neplăcute, poliţiştii gălăţeni vă recomandă să aveţi în vedere o serie de recomandări preventive.

La cumpărături sau în locuri publice aglomerate:

- adoptaţi un comportament rezervat, încercând să nu afişaţi în mod ostentativ obiecte de valoare (bijuterii, telefoane mobile);

- manifestaţi prudenţă atunci când folosiţi telefonul mobil în spaţii publice; puteţi deveni foarte uşor ţinta infractorilor;

- în aglomeraţie, ţineţi poşeta, geanta sau borseta cu încuietoarea sau fermoarul spre corp;

- în marile centre comerciale, nu vă lăsaţi poşeta în coşul de cumpărături;

- ţineţi cont de faptul că buzunarul de la spate al pantalonilor este extrem de vulnerabil, în special la urcarea şi coborârea în/ din mijloacele de transport;

- nu păstraţi la vedere în autoturism bunuri de valoare (genţi, poşete, borsete,  acte de identitate, documente, cărţi de credit sau alte instrumente de plată, aparatură audio-video, telefoane mobile etc.).

Protejaţi-vă locuinţa!

În cazul în care petreceţi sărbătorile de iarnă în altă localitate, este bine să aveţi în vedere luarea unor măsuri minime de protejare a locuinţei.

- Asiguraţi intrarea în locuinţă cu uşi solide, metalice sau confecţionate din materiale rezistente, care să fie prevăzute cu încuietori sigure; nu neglijaţi nici ferestrele sau alte dependinţe.

- Limitaţi cercul  persoanelor  care ştiu că plecaţi de la domiciliu.

- Atunci când observaţi persoane străine care staţionează fără motiv pe scara blocului sau în dreptul uşii unui vecin, nu ezitaţi să le întrebaţi despre scopul şederii lor acolo. Infractorii mizează pe lipsa de implicare civică !

- Dacă sesizaţi zgomote suspecte pe palier şi observaţi că în faţa uşii unuia dintre vecini sunt persoane străine care încearcă să intre fraudulos, anunţaţi de urgenţă poliţia la numărul de telefon 112.

- Pentru că infractorii dau dovadă de foarte mult tupeu şi profită de orice situaţie favorabilă, este bine, chiar şi atunci când vă aflaţi acasă, ţineţi uşile încuiate.

Nu vă certaţi!

- Evitaţi discuţiile în contradictoriu atât în cadrul familiei, cât şi pe stradă, cu persoane necunoscute. Consumul excesiv de băuturi alcoolice este un factor care poate favoriza comiterea unor infracţiuni violente.

La drum:

- Dacă plecaţi la drum, nu neglijaţi verificarea temeinică a stării tehnice a autoturismului şi echiparea sa corespunzătoare. Adaptaţi viteza la condiţiile carosabilului şi nu vă propuneţi să ajungeţi la destinaţie la o anumită oră, ci sănătoşi, pentru a petrece sărbătorile alături de familie şi prieteni. În plus, nu vă urcaţi la volan dacă sunteţi obosiţi sau aţi consumat alcool.

 

Citit 827 ori Ultima modificare Marți, 30 Decembrie 2014 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.