O româncă se afla la bordul avionului Air France dispărut deasupra Atlanticului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O româncă se afla la bordul avionului Airbus A330 al companiei Air France care a dispărut luni dimineaţă deasupra oceanului Atlantic, între Rio de Janeiro şi Paris, probabil lovit de fulger, a confirmat Ministerul de Externe.

Ministerul menţine legătura cu autorităţile franceze şi braziliene, a precizat biroul de presă.

Preşedintele Nicolas Sarkozy, citat de AFP, a declarat că nu există "niciun element sigur în legătură cu ceea ce s-a întâmplat" pentru a putea explica dispariţia Airbusului, în timp ce secretarul de stat pentru transporturi, Dominique Bussereau, a cerut prudenţă.

Anterior, directorul pentru comunicare al Air France, François Brousse, a declarat că cea mai probabilă ipoteză este că aparatul a fost lovit de fulger. Acesta ar putea fi cel mai grav accident înregistrat de compania aeriană franceză şi una dintre cele mai mari catastrofe aviatice din ultimii ani din întreaga lume.

Airbusul A330, care a decolat duminică de la Rio, la ora locală 19.00 (1.00 ora României) urma să aterizeze la Paris luni, la ora locală 11.10 (12-10 ora României), pe aeroportul Roissy, unde nu a mai ajuns. A dispărut de pe ecranele de control în timp ce survola Atlanticul, cu 216 pasageri la bord, printre care o româncă, şi 12 membri ai echipajului. În avion se mai aflau 80 de brazilieni, 73 de francezi, 18 germani, nouă italieni, şase americani, cinci chinezi, patru unguri, doi spanioli, doi britanici, doi marocani, un angolez, un argentinian, un belgian, un islandez, un norvegian, un polonez, un rus, un slovac, un suedez, un turc, un filipinez şi un elveţian, potrivit unei liste citite de un purtător de cuvânt al companiei franceze, Jorge Asunçao, pe aeroportul internaţional din Rio.

"Ne aflăm, fără îndoială, în faţa unei catastrofe aeriene. Întreaga companie se află alături de familii, a căror durere o împărtăşeşte", a declarat, la rândul său, Pierre-Henri Gourgeon, director general al Air France. "Perspectivele de a găsi supravieţuitori sunt foarte slabe", a spus preşedintele Sarkozy, după ce s-a întâlnit cu familiile pasagerilor reunite pe aeroportul Roissy.

Avionul "a intrat într-o zonă de furtună, cu perturbări puternice care au provocat defecţiuni" şi a transmis un mesaj automat care anunţă apariţia unui scurtcircuit, la ora 2.14 GMT (5.14 ora României), potrivit companiei. Într-un "ultim mesaj, comandantul de bord a anunţat turbulenţe, după care contactul a fost pierdut", a adăugat aceeaşi sursă.

"Agenţiile de control aerian civil braziliană, africană, spaniolă şi franceză au încercat în zadar să ia legătura cu zborul AF447", a precizat Air France, iar "controlul aerian militar francez a încercat fără succes să detecteze avionul".

Un expert brazilian în materie de securitate aericană, contactat de AFP, Gustavo Adolfo Franco Ferreira, avionul ar trebui să se afle la 300 de kilometri de arhipelagul brazilian Fernando de Norohna.

Căutările au început pe ambele maluri ale Atlanticului: avioane de recunoaştere franceze au fost mobilizate, iar aviaţia militară braziliană a lansat luni în zori cercetările pornind de la insula Fernando de Norohna până în largul coastei sale de nord-est. Un avion al gărzii civile spaniole, care a decolat de la Dakar, s-a alăturat luni operaţiunilor, potrivit Ministerului spaniol de Interne.

Franţa a cerut asistenţă şi Pentagonului, pentru a încerca să localizeze aparatul cu ajutorul sateliţilor, au anunţat surse din anturajul ministrului apărării, Hervé Morin.

Apropiaţi ai pasagerilor daţi dispăruţi s-au reunit pe aeroportul internaţional din Rio de Janeiro.

Două numere de urgenţă pentru familii au fost înfiinţate, dintre care unul apelabil din străinătate:  00.33.1.57.02.10.55.

Citit 591 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.