Elevii urcă în topul infracţiunilor

Elevii urcă în topul infracţiunilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ascunderea primelor tendinţe deviante ale elevilor  sub pretextul păstrării prestigiului unităţii şcolare * În 2009, elevii gălăţeni au comis tentative de omor, violuri şi tâlhării * Liceul Industrial de Marină, Liceul cu Program Sportiv şi Şcoala Numărul 18 – primele în topul infracţionalităţii unităţilor şcolare gălăţene *

Nu este de glumă! În primele patru luni ale anului în curs au fost cercetaţi pentru comiterea de diverse infracţiuni 199 minori cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, 135 dintre aceştia provenind din mediul urban (67,84 la sută).

În raport cu perioada similară din 2008 se constată o uşoară creştere a numărului de minori cercetaţi (+9), precum şi o creştere a ponderii minorilor proveniţi din mediul rural în totalul celor cercetaţi (de la 24,7 la sută în 2008 la 32,16 la sută în 2009).

Topul şcolilor “vesele”

Principalele unităţi şcolare de provenienţă ale elevilor minori gălăţeni care au comis în 2009 fapte penale pot fi identificate ca fiind Liceul Industrial de Marină, Liceul cu Program Sportiv, Şcoala Numărul 18, Colegiul Tehnic „Paul Dimo”, Grupul Şcolar „Dumitru Moţoc”, Liceul „Gheorghe Asachi”, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”, Liceul „Emil Racoviţă”, Şcoala de Arte şi Meserii „Ion Petrovici” Tecuci şi Şcoala Numărul 2 Tecuci.

Observaţie: trebuie avut în vedere şi faptul că, mulţi dintre cei implicaţi în comiterea de diverse infracţiuni, deşi sunt înscrişi într-o formă de învăţământ, practic au o rată extrem de ridicată de absenteism, fiind chiar în situaţie de abandon şcolar.

Rădăcinile delincvenţei

Dintre cauzele şi factorii favorizanţi ai delincvenţei juvenile putem remarca deficienţe în educaţia primară a copiilor, ca şi condiţiile socio-economice precare în care mulţi dintre elevi trăiesc şi care generează promiscuitate şi alterarea sistemului de valori.

Pe de altă parte, nici cadrul social gălăţean nu este tocmai darnic cu elevii: lipsa alternativelor de petrecere a timpului liber – parcuri, muzee, activităţi interactive propuse de Primărie -, corelată cu rolul foarte important pe care anturajul îl are în adoptarea de către adolescent a unor comportamente deviante, îl împing pe elevul gălăţean la “distracţii” la limita dintre lege şi fărădelege.

Nu trebuie uitat nici “amănuntul” privind ineficienţa regulamentului de ordine interioară al unităţilor de învăţământ (chiar dacă, zicem noi, acest detaliu este mai degrabă ignorat, pe bază de demnităţi lezate, de către Inspectoratul Şcolar Galaţi). De asemenea, în multe cazuri, rolul cadrelor didactice se rezumă la transmiterea de informaţii, fiind neglijată latura formativă. Şi lipsa de cooperare între corpul profesoral, familie şi factorii de decizie la nivel local se face simţită, elevii reuşind să îşi ascundă, astfel, acţiunile ilegale.

Să ne tratăm noi, apoi copiii

După cum aminteam mai devreme, tendinţa de „ascundere” a primelor tendinţe deviante ale elevilor - sub pretextul păstrării prestigiului unităţii şcolare se mai practică încă. De exemplu, nu o dată directorii diverselor unităţi şcolare au sunat ofensaţi la redacţia “Vieţii libere” pentru că numele instituţiilor la conducerea cărora se află fuseseră pomenite în grupajele informative provenite de la Poliţie!

Apropo de tratarea cauzelor şi nu a efectelor, replica “Acest fapt este o pată pe obrazul şcolii” nu este în măsură să impresioneze  pe cineva interesat de elevi, nu de apareneţele în care este ambalat prestigiul unei instituţii,

Nici „inflaţia” de violenţă prezentă în toate segmentele vieţii cotidiene nu poate fi trecută cu vederea - în principal violenţa televizată, studiile demonstrând că expunerea pe termen lung la scene agresive contribuie la o desensibilizare a individului, care ajunge să se familiarizeze cu violenţa şi chiar să dobândească un „repertoriu de soluţii violente” pregătite pentru a fi folosite în cazul unor conflicte.

Iată, aşadar, că dacă este să devină infractori, copiii Galaţiului au motive... pe alese! 

Mai întâi un ou, apoi…

În ultima perioadă s-a observat o înmulţire a situaţiilor în care minorii pornesc de la comiterea unor infracţiuni considerate „mărunte” şi ajung, într-un timp relativ scurt, să comită infracţiuni cu un grad ridicat de pericol social.

Poliţia are în vedere descurajarea adoptării unor comportamente delincvente prin aplicarea unor sancţiuni încă de la primele manifestări antisociale (atât sancţiuni formale, dar mai ales de sancţiuni informale aplicate de celelalte instanţe de socializare – familie şi şcoală, imediat după sesizarea comportamentelor deviante). Până atunci, societatea, şcoala şi părinţii ar face bine să scoată capetele din nisip, altfel riscăm ca „scăpările” adolescenţilor de azi să fie crimele adulţilor de mânie.

Ilegalităţile preferate ale elevilor

Unii din elevii gălăţeni nu s-au ocupat neapărat de carte sau de pregătirea pentru diverse examene. Printre pasiunile lor s-au numărat însă tentativele de omor, violurile, lovirile, vătămarea corporală, furturile şi tâlhăriile.

Iată tabloul infracţiunilor juvenile, la Galaţi, în primele patru luni ale lui 2009.

Infracţiuni contra persoanei

- Tentativa de omor: o infracţiune constatată, având ca autori doi elevi de liceu, comisă în afara şcolii;

- Vătămarea corporală: o infracţiune comisă de un elev de şcoală generală în incinta şcolii, victima fiind tot elev;

- Lovirile sau alte violenţe: patru infracţiuni constatate (una în incinta şcolii şi trei în afară), elevi fiind atât cei patru autori, cât şi două dintre victime; trei dintre autori sunt elevi ai altor instituţii de învăţământ preuniversitar, iar unul este elev de liceu;

- Violul: două infracţiuni constatate (una în incinta unei şcoli generale şi una în afara şcolii), autorul şi victima provin într-un caz din şcoala generală, iar în celălalt din liceu.

Infracţiuni contra patrimoniului

- Furtul: 34 de infracţiuni în primele patru luni 2009 (patru comise în incinta şcolii şi 30 în afară) faţă de 20 în aceeaşi perioadă 2008. 59 de elevi sunt autori de furturi (51 elevi de liceu şi opt elevi de şcoală generală) şi opt sunt victime ale unor astfel de fapte penale;

- Tâlhăria: şase infracţiuni constatate (patru luni 2009), toate comise în afara şcolii, faţă de patru (patru luni 2008). Cinci elevi sunt autori de tâlhării (trei elevi de liceu, unul de şcoală generală şi unul de altă instituţie de învătământ preuniversitar) şi tot atâţia sunt victime.

Trei dintre tâlhării au fost comise prin smulgere de obiecte, toate în afara şcolii. Doi dintre autori au fost elevi (de liceu) şi patru elevi au fost victime (tot de liceu).

Putem sintetiza că majoritatea infracţiunilor s-au comis în afara unităţilor de învăţământ, iar cele mai multe dintre infracţiuni sunt caracterizate de implicarea elevilor din licee şi grupuri şcolare. De asemenea, în totalul faptelor analizate, ponderea cea mai ridicată aparţine infracţiunilor contra patrimoniului (68 la sută).

Când, cum şi mai ales cine

Notă: facem referire la infracţiunile comise în şcoli şi în afara acestora, în care au fost implicaţi şi elevi (fie în calitate de victime, fie  de autori)

Deşi numărul infracţiunilor sesizate în care au fost implicaţi elevi scade în primele patru luni din 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la constatare situaţia este inversă, numărul acestora crescând. Analiza indicatorilor înregistraţi la constatare scoate în evidenţă următoarele aspecte:

·    Au fost constatate 59 de infracţiuni (în primele patru luni din 2009) faţă de 48 (din primele patru luni ale lui 2008), creşterea fiind de 23 la sută;

·    Opt dintre infracţiunile constatate în care au fost implicaţi elevi s-au comis în incinta şcolilor (şapte săvârşite de elevi) şi 51 în afara acestora (48 săvârşite de elevi).

·     55 dintre infracţiunile constatate au ca autori elevi (în primele patru luni din 2009), faţă de 41 (în  primele patru luni ale lui 2008);

·    Din cei 55 de elevi autori de infracţiuni, din mediul liceal provin 42 (76 la sută), nouă sunt elevi de şcoală generală (16 la sută) şi patru provin din alte instituţii de învăţământ preuniversitar (8 la sută).

Din cele 19 victime elevi, 12 sunt elevi de liceu (63 la sută), şase elevi de şcoală generală (32 la sută) şi un elev al altor instituţii de învăţământ preuniveristar (5 la sută).

Avem de toate: programe şi proiecte

Demersurile de prevenire a delincvenţei juvenile trebuie să angreneze, prin măsuri şi programe coerente pe termen mediu şi lung, toate instituţiile şi organizaţiile cu responsabilităţi în domeniu: familie, şcoală, structuri de asistenţă socială şi protecţia drepturilor copilului, biserica, organizaţiile nonguvernamentale; nu în ultimul rând, un rol important îl are mass-media, care a devenit una dintre principalele surse de obţinere a informaţiilor pentru copii şi adolescenţi.

Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor constituie una dintre priorităţile naţionale ale Poliţiei Române pentru perioada 2008-2009. La nivelul judeţului Galaţi, aceasta s-a concretizat într-un proiect local, derulat de Poliţia Galaţi în colaborare cu principalele instituţii şi organizaţii gălăţene.

Dinspre şcoli, numai bine

Într-o situaţie a Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi, prezentată recent la o şedinţă a Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Galaţi, se arată că în urma colaborării fructuoase între instituţiile locale, „numărul de infracţiuni săvârşite de către elevi s-au diminuat în mod constant”.

Conform cifrelor prezentate în raport, în anul 2006, 92,5 la sută din numărul total de infracţiuni din mediul şcolar au fost săvârşite de către elevi, în 2007 procentul era de 88 la sută, pentru ca în primele şase luni ale anului 2008 numai 52 la sută din numărul total de infracţiuni să fie atribuite elevilor.

Pe 2009, nu ni s-au comunicat cifrele. Dar pe ce puneţi pariu că vor fi mai mici?

(*Datele sunt furnizate de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii)

În Şcoala 6 din Tecuci (foto 2) a avut loc episodul cu relaţiile "nepermise" între elevi, în toaleta instituţiei de învăţământ

Citit 1662 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.