„Leviatan” - un roman poliţist ca o croazieră de lux, împreună cu „Viaţa liberă”

„Leviatan” - un roman poliţist ca o croazieră de lux, împreună cu „Viaţa liberă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Boris Akunin este pseudonimul literar al lui Grigori Skartisvili (n. 1956, la Tbilisi), eminent editor, eseist şi traducător. A făcut studii de filologie şi istorie orientală la Universitatea de Stat din Moscova, specializându-se în literatură şi cultură japoneză. A tradus timp de douăzeci de ani din japoneză (Mishima, Inoue) şi engleză; a predat cursuri de civilizaţie japoneză; a fost redactor, apoi redactor-şef adjunct la o prestigioasă revistă literară; îngrijeşte publicarea unei monumentale antologii a literaturii japoneze în douăzeci de volume.

Din 1998, scrie romane poliţiste, iar azi este o celebritate în Rusia, în Europa şi în Statele Unite. Cărţile sale sunt traduse în peste treizeci şi cinci de limbi şi s-au vândut până acum în 20 de milioane de exemplare. În anul 2000, Akunin a fost nominalizat la Premiul Smirnoff-Booker, a fost numit "Scriitorul rus al anului" şi a câştigat Premiul Antibooker.

„Azazel” (1998) şi „Gambit turcesc” sunt cele două volume care deschid  seria ce îl are drept protagonist pe atipicul şi carismaticul detectiv Erast Fandorin, ale cărui anchete nonconformiste rezolvă mistere ce zguduie Europa.

„Leviatan” este al treilea volum al seriei Erast Fandorin.  Acţiunea se petrece în Paris, în 1878. Franţa este şocată de o crimă oribilă: excentricul lord Littleby şi nouă dintre servitorii săi sunt ucişi cu sânge rece în vila sa.

Comisarul Gauche găseşte la faţa locului un indiciu crucial: o emblemă din aur în formă de balenă, pe care lordul a smuls-o criminalului. Insigna este, de fapt, simbolul luxosului vapor Leviatan, care va porni în călătoria inaugurală, spre Orientul Îndepărtat. Mica bijuterie a fost înmânată, împreună cu biletul, fiecărui pasager de la clasa întâi, aşadar asasinul se va afla, fără îndoială, pe falnicul vas de croazieră.

Spre ghinionul lui,  comisarul francez descoperă că nu unul, ci mai mulţi călători nu poartă emblema. Impas total. Din fericire, la Cairo se îmbarcă un tânăr diplomat rus. Este chiar Erast Fandorin, care nu ezită să se implice în acest caz complicat şi periculos.

De aici încolo, ancheta pe care cei doi o desfăşoară cu mijloace adesea antagonice este demnă de cele mai bune pagini scrise de Agatha Christie. Dar soluţia, uluitoare, va ieşi la suprafaţă abia după o jumătate de ocean, câteva crime şi multe surprize marca Akunin.

Merită să vă oferiţi un roman poliţist şi o croazieră de lux pe deasupra!

Luni, 8 iunie, „Leviatan” este distribuit numai cu „Viaţa liberă”.

Citit 1749 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.