Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere. REGULI şi SFATURI pentru un Paşte în siguranţă

Pompierii vor fi la datorie în Noaptea de Înviere. REGULI şi SFATURI pentru un Paşte în siguranţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca în fiecare an, pompierii gălăţeni vor fi la datorie şi în nopatea de Înviere. Astfel, 200 de pompieri vor lucra pentru a se asigura că nu vor avea loc incidente neplăcute la Biserici şi Mănăstiri, acolo unde vor fi prezente şi autospeciale. Deşi angajaţii ISU vor fi atât pe teren, cât şi în unitate, pompierii atrag atenţia că numărul mare de persoane prezente cu această ocazie în lăcaşele de cult, utilizarea lumânărilor şi candelelor aprinse pe timpul slujbei într-un cadru delimitat constituie un potenţial pericol pentru siguranţa enoriaşilor şi un motiv de alertă permanentă pentru subunităţile de intervenţie. De aceea, inspectorii de prevenire, cu ocazia controalelor de sprijin şi îndrumare, premergător şi chiar pe timpul desfăşurării slujbelor religioase, au rolul de a depista şi elimina neregulile care pot duce la favorizarea unor situaţii de urgenţă şi de a înştiinţa preoţii parohi şi populaţia cu privire la modul de comportare, intervenţie şi evacuare în caz de incendiu.

Cele mai frecvente cauze de incendiu se datorează îndeosebi:

- utilizării instalaţiilor electrice defecte sau improvizate, aprinderii lumânărilor sau candelelor fără stingerea acestora la sfârşitul slujbei depozitarea materialelor combustibile în locurile nepermise, folosirii mijloacelor de încălzire neomologate ori supraalimentate;

- lipsa stingătoarelor ori neverificarea periodică a altor mijloace de stingere specifice şi neinformarea enoriaşilor asupra potenţialelor cauze de incendiu, pot duce la situaţii cu un grad mare de risc pentru viaţa oamenilor.

De aceea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a Judeţului Galaţi vă aduce la cunoştinţă câteva măsuri de prevenire a incendiilor în lăcaşurile de cult:

· Desfăşurarea, cu prioritate, a slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situatia în care acestea se organizează în interior, limitarea accesului credincioşilor astfel încât să nu se supraaglomereze lăcaşul de cult.

· În situaţia desfăşurării slujbelor religioase în interiorul lăcaşurilor de cult, se vor mentine în poziţie deschisă uşile de acces/evacuare în/din biserică şi se vor îndepărta covoarele/mochetele şi mobilierul (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate fenn de pardoseală, cu excepţia celor folosite de ierarhi în cadrul slujbelor religioase.

· Se va acorda o atenţie deosebită la organizarea slujbelor religioase în bisericile din lemn, caz în care nu se va permite aglomerarea credincioşilor în interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au căile de evacuare insuficiente şi prezintă un risc mare de incendiu.

· Se va evita desfăşurarea slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare sau în care sunt amplasate schele.

· Se va asigura, prin grija factorilor de conducere de la biserici şi mănăstiri, efectuarea unui control riguros după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de iniţiere a unui incendiu.

· Se vor desemna, de către ierarhi, persoane responsabile, cu atribuţii de supraveghere atentă pe durata desfăşurării slujbelor religioase cu public numeros a activităţilor din interiorul bisericilor si de intervenţie operativă, cu mijloace de stingere proprii (ex. stingătoare de incendiu) şi instruirea temeinică a acestora de către slujitorii bisericii.

· Preoţii vor instrui participanţii la slujbe asupra necesităţii evacuării în ordine a lăcaşului de cult în cazul producerii unui incendiu.

· Parcarea autovehiculelor în vecinătatea bisericilor şi a mănăstirilor se va face astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenţie a autospecialelor pompierilor sau să fie împiedicat accesul la hidranţii exteriori de incendiu.

Privind spaţiile de cazare şi colecţiile muzeale:

· Se vor instrui, de către factorii de conducere şi administratorii aşezămintelor mănăstireşti, persoanele cazate în spaţiile proprii mănăstirilor, asupra măsurilor de prevenire care trebuie respectate şi privind modul concret de acţionare în situaţia producerii unor evenimente negative.

· Se va asigura, permanent, supravegherea atentă a spaţiilor care adăpostesc valori de patrimoniu mobil, precum lăcaşurile de cult, colecţiile muzeale, depozitele de fonduri muzeale/carte rară şi atelierele de restaurare, pentru a nu face posibilă sustragerea de obiecte de valoare şi eventuala recurgere la tehnica incendierii, pentru acoperirea urmelor unor asemenea infracţiuni.

Citit 884 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2015 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.