Marius Stan ACUZĂ acţionariatul OŢELULUI de devalizare: Au luat patru milioane de euro, în primele două săptămâni

Marius Stan ACUZĂ acţionariatul OŢELULUI de devalizare: Au luat patru milioane de euro, în primele două săptămâni
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Fostul conducător al clubului a prezentat primele contracte de asigurare prin care s-au scos banii din conturile FC Oţelul şi cere anchetarea lui Dan Adamescu pentru devalizare


Fost director general la FC Oţelul până în vara anului 2012, primarul Marius Stan a reacţionat la unele afirmaţii din presă făcute în ultima perioadă de reprezentanţii clubului. Printre altele, administratorul special Vlad Răpişcă a spus că, în momentul preluării clubului de către actualii acţionarii, în septembrie 2012, în cont mai era suma de 5,5 milioane de euro şi că în anul precedent se cheltuiseră aproximativ 14 milioane de euro.

"Cei din conducerea clubului au început să spună pe toate canalalele media că Stan a furat banii clubului, astfel că am hotărât să vorbesc, pe documente. Fac un apel la organele de anchetă să verifice tot ce înseamnă Oţelul, pentru mine nu am nicio emoţie. Când echipa retrogradează şi este în prag de desfiinţare, merită mai multă atenţie din partea acestora", a spus Stan.

Fostul conducător al clubului a susţinut din nou că a lăsat în club 7,3 milioane de euro: "Este verificabil în extrasul bancar, în 12 iunie 2012, când a trebuit să demisionez, în conturi era această sumă".

Stan a explicat în linii mari ce s-a făcut cu restul de bani primiţi de la UEFA, spunând că s-au plătit datorii acumulate în anii anteriori. "Am funcţionat un an fără contractul de sponsorizare de la ArcelorMittal. A trebuit să achităm datorii faţă de oameni care ne-au ajutat să ajungem campioni. Nu pot să nu amintesc două nume pe care nişte ticăloşi au îndrăznit să le ponegrească. Unul din ele este Codoban, impresar de jucători, un colaborator foarte apropiat al clubului, despre care se spune că a încasat milioane de euro de la Oţelul. Acest om şi-a primit banii după ani de zile, iar pe jucătorii pe care el i-a adus s-au încasat milioane de euro. Din echipa cu care am câştigat campionatul, cam trei sferturi erau aduşi de el. Celălalt nume este Radu Călin, pe ai cărui bani clubul a stat în anul în care am câştigat campionatul. Aveam un buget mic, cu care niciodată nu am fi putut deveni campioni, am reuşit pentru că ne-a creditat din banii lui personali, totul pe contracte, se poate verifica uşor”, a declarat Marius Stan.

Bani luaţi în numai două săptămâni

Acţiunile FC Oţelul au fost preluate la mijlocul lunii septembrie 2012 de către The Nova Group (TNG), companie controlată a omul de afaceri Dan Adamescu, iar în mai puţin de două săptămâni plătea către Astra Asigurări, controlată tot de Adamescu, suma de 4 milioane de euro. Marius Stan a prezentat ieri copii ale acestor contracte de asigurare, despre care spune că reprezintă „o probă indubitabilă a jafului pe care aceşti ticăloşi l-au făcut la acest club”.

Este vorba de şase poliţe de asigurare, primele încheiate pe 17 septembrie 2012, la o săptămână de la preluarea clubului, ultimele pe 1 octombrie 2012. „Sunt semnate de Ciofoaia, omul lui Adamescu. Una este de 1 milion de euro, alta de 850.000 de euro, alta de 150.000 de euro. Mai este o poliţă de 989.000 şi încă una de 977.000, iar pentru ca suma să se rotunjească, să iasă 4 milioane, au mai făcut una de 34.000. Asigurări pentru tot lotul echipei. Aceste poliţe pleacă cu număr unic de înregistrare din sistemul naţional al asigurărilor, este ca CNP-ul din cărţile de identitate. Ei bine, aceste serii sunt trecute cu creionul, cu pixul, frauda este evidentă. După aceste poliţe de 4 milioane, au mai urmat în anul următor altele, de încă 1,5 milioane”, a declarat Marius Stan.

Cum s-a ajuns la datoria către ANAF

În urma unui control făcut de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pe o perioadă lungă de timp, în care clubul a fost condus de Marius Stan, s-a imputat clubului o datorie de aproximativ 5 milioane de euro. Fostul director general al FC Oţelul a spus că în club ar trebui să fie documente care să anuleze această datorie.

„Nu am fost inconştient, să acumulez datorii fără să mă bazez pe ceva. În momentul care am revenit la club, în 2005, şi am încheiat convenţii cu jucătorii, de la care a apărut această sumă de plată de 5 milioane de euro, am trimis modelul de convenţie la toate entităţile, la casa de pensii, la sănătate, la şomaj. Am cerut punctul lor de vedere, să ştim dacă în această formă juridică avem de plătit vreo taxă. Răspunsurile au venit negru pe alb, erau în contabilitate. Aceste documente erau toate în arhiva clubului. Cei din club au fost nişte fraieri. Cu ele, în orice instanţă, actul final al controlului făcut de ANAF ar fi rămas fără fond, s-ar fi câştigat fără nicio emoţie”, a mai adăugat Marius Stan.

Stan cere anchetă penală

Stan a solicitat printr-o declaraţie de presă intervenţia procurilor, spunând că este vorba de devalizarea clubului, care era cel mai bogat din România în acel moment, şi ducerea lui intenţionată spre faliment: „Cei care pot să-i taxeze cu încadrare penală să o facă. Logic ar fi ca procesul prin care s-a declarat insolvenţa să fie anulat, banii furaţi cu pixul să fie repuşi în contul clubului şi societatea readusă la Galaţi. Nu ai cum să declari insolvenţa unei societăţi care cu nici un an în urmă avea 7,3 milioane de euro în cont, bani care au fost mutaţi cu buna ştiinţă a patronului la o altă societate a acestuia”.

Totodată, Stan a spus că s-ar implica în redresarea clubului, în anumite condiţii: „Putem încerca o răscumpărare a clubului, cu o condiţie: să cedeze domnul patron echipa, gratuit. Evident, fără datoriile pe care le-au făcut ei”.


CITEŞTE ŞI: DETALII în dosarul Bocăneanu-FCM Dunărea: Finanţarea ilegală s-a plătit, deşi SE ŞTIA că-i fraudă

Citit 3881 ori Ultima modificare Vineri, 15 Mai 2015 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.