„Ai parcat ca un bou!”/ Maşini lăsate de-a curmezişul şi nervi întinşi la maximum, în Galaţi (FOTO)

„Ai parcat ca un bou!”/ Maşini lăsate de-a curmezişul şi nervi întinşi la maximum, în Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Lipsa locurilor de parcare este una dintre cele mai mari probleme ale Galaţiului, dar chiar şi acolo unde acestea există, regulile nu sunt totalmente respectate. Printre şoferii gălăţeni mai sunt şi unii pentru care spaţiul destinat parcării este mult prea mic, motiv pentru care îşi lasă maşinile de-a curmezişul, pe câte două locuri de parcare, ori ocupă trotuare întregi. Alţii, posesori de bolizi, dar şi de tupeu, fac chiar şi scandal dacă le este atrasă atenţia în ceea ce priveşte modul în care au parcat. În mare parte, pentru o astfel de situaţie sunt vinovate autorităţile locale, dar şi oamenii care au uitat de cei şapte ani de acasă.

 

„Ai parcat ca un bou” – o iniţiativă cetăţenească

 

După ce au văzut că autorităţile nu iau măsuri împotriva celor care parchează unde vor, câţiva tineri din Bucureşti au decis să înfiinţeze o pagină online prin intermediul căreia să le dea şansa internauţilor să posteze fotografii cu astfel de cazuri şi să comenteze. „Ideea noastră a venit acum trei ani, în urma unui sentiment de neputinţă pe care l-a avut o colegă, asistând la următoarea scenă: Era pe o străduţă destul de îngustă unde erau parcate maşini pe ambele sensuri. Cineva s-a gândit să oprească în spatele altor maşini şi să meargă la magazin. Atunci a venit o salvare şi, neavând pe unde să treacă, a rămas acolo blocată vreo două minute, pentru că în urmă ei au venit alte maşini şi nu avea cum să dea înapoi, iar asta putea să însemne viaţa unui om. Am creat o pagină de Facebook unde toată lumea este liberă şi binevenită să posteze fotografii pe care le face în trafic sau în orice alte situaţii, în care nu trebuie procedat în felul respectiv. Astfel, toţi comentează şi îşi spun părerea vis-a-vis de tot ce s-a postat”, ne-a spus unul dintre iniţiatorii acestei campanii.

Campanie prost înţeleasă? 

Cu toate că s-a vrut să fie o campanie moralizatoare, lucrurile au scăpat, la un moment dat, de sub control. Din dorinţa de a-i atenţiona pe şoferii fără simţul parcării că nu e bine ce fac, cetăţenii responsabili au început să le lipească autocolante de hârtie pe oglinzile laterale. Însă, ca orice libertate prost înţeleasă, şi aceasta a fost interpretată greşit. Astfel, acele autocolante se găseau pe mai multe maşini, chiar dacă unele erau parcate regulamentar. „Am găsit şi eu într-o dimineaţă un astfel de autocolant pe oglindă şi nu mi s-a părut deloc amuzant. Aveam maşina parcată în faţa blocului, în parcare, fără să fi încălcat vreo regulă. Dar, probabil, cineva s-a gândit că ar fi amuzant să mă pună să răzuiesc hârtia aia şi să întârzii la muncă”, ne-a spus Andrei, un tânăr de 28 de ani din Ţiglina II.

 

Am bătut, la pas, cartierele Galaţiului şi am văzut că, deşi există locuri de parcare, mulţi şoferi aleg să îşi lase maşinile care cum apucă, fie din comoditate, fie din nepăsare. Unii parchează fix în faţa magazinului sau a restaurantului unde vor să intre, alţii parchează în staţia de autobuz, unii obturează trotuarele, în timp ce tot mai puţini reuşesc să respecte încadrarea maşinii în dungile locului de parcare. Pentru a trăi într-un oraş civilizat, este necesar, în primul rând, să acordăm prioritate bunului simţ.        

Citit 9362 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iunie 2015 10:59

21 comentarii

 • postat de Zambeste, maine poate fi mai rau!
  Vineri, 05 Iunie 2015 11:08
  89.136.50.***
  Probleme cu locurile de parcare?!
  Eu m-am mutat din Galati in Cluj de 2 ani si abia aici se poate spune ca sunt probleme cu locurile de parcare sau cu traficul (echivalentul distantei din Tiglina I pana la Gradina Publica, eu l-am parcurs aici intr-o ora). Totusi, stiind ca avem aceasta problema, nu parcam la "botu' calului", lasam masina pe stradute, in parcari cu plata (2lei/h), etc si mai mergem si pe jos 50-100 metri sau chiar mai bine, face bine la sanatate. Aici, din pacate, sunt masini peste tot, pietonii nu mai au loc sa circule pe trotuare. Nu stii pe cine sa arunci vina. Aceste orase nu au fost gandite pentru un numar atat de mare de masini, si nici soferii (in mare parte) nu-s vinovati ca circula cu masina. Daca putem, e bine sa dam dovada de bun simt si de civilizatie. Nu asteptati de la altii sa fie civilizati, incepeti cu voi insiva.
  Toate cele bune!
  0
  3
  Raportează
 • postat de TheStig
  Joi, 04 Iunie 2015 21:46
  83.103.238.***
  Cand vad cum a parcat "soferul" cu Audi, mi se face scarba. Oare asa de greu ii este sa parcheze o masina intre doua linii paralele? Si nu numai el, am vazut o gramada de "soferi" parcand astfel in parcarile supermarket-urilor. Vai s-amar.
  0
  2
  Raportează
 • postat de Edy_GMBH
  Joi, 04 Iunie 2015 19:05
  5.13.252.***
  Am impresia, dar nu sunt 100% sigur, ca in prima poza cu Audi-ul GL 65 CYP soferul ar putea fi la volan. Parca ar fi o umbra cu o mana dusa spre ureche... Posesorul auto poate infirma sau confirma daca a parcat sau nu asa :))
  1
  1
  Raportează
 • postat de vika
  Joi, 04 Iunie 2015 18:46
  5.13.144.***
  Avem cocalari care parcheaza aiurea sunt de acord.
  Din pacate sunt si eu obligat de la o vreme sa parchez aiurea la fel ca cel din fotografie cu AUDI.
  Sa va spun de ce !!!
  Am vopsit masina din bara in bara (8500 lei vopsea metalizata cu alea alea in fine), si dupa exact o luna in care am tot parcat regulamentar in fata blocului, la serviciu, la supermarket, masina mea are zgarieturi si pe stanga si pe dreapta de la portierele deschise de târtanii nostri care "parcheaza si ei regulamentar".
  Degeaba se parcheaza regulamentar, intre marcaje, daca cel de alaturi, face ce face si nu se lasa pana nu-ti atinge masina cu portiera, asa ca sa ai o amintire "nepretuita" de la el.
  Oare cand o sa avem niste parcari moderne, bine dimensionate ca latime si lungime, si oare cand o sa fie lumea mai civilizata, nu stiu !?!
  Dar pana atunci ma apuca greata !!!!!
  2
  3
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Joi, 04 Iunie 2015 18:37
  5.254.65.***
  Daca Manoliu si ai lui n-ar dormi, nu s-ar mai intampla treaba asta.
  Legea nu are caracter optional. Pana nu se impune respectarea ei, si in primul rand de catre Politia Locala, se aude dl.Manoliu? Cica voi ar trebui sa cunoasteti legislatia specifica si cica tot voi ar trebui sa o aplicati.
  Ce ziceti, va treziti, va apucati de treaba?
  1
  3
  Raportează
 • postat de MARGELATU@Robert Popescu
  Joi, 04 Iunie 2015 16:45
  5.13.236.***
  Trezestete tata...!!!Nu vezi ca dormi ???Pai parcarea este goala si aia parcheaza exact ca tartanii care nu au sapte ani de acasa...!!!! De scoala ce sa mai zic !!!???
  2
  5
  Raportează
 • postat de Gelu
  Joi, 04 Iunie 2015 15:03
  5.13.177.***
  @ Robert Popescu : hahaha pai aia parcheaza ca boii ca nu sunt locuri de parcare?
  2
  8
  Raportează
 • postat de Robert Popescu
  Joi, 04 Iunie 2015 12:54
  91.208.234.***
  Demolati garajele, faceti parcari si abia dupa aceea aveti pretentii.
  13
  10
  Raportează
 • postat de George
  Joi, 04 Iunie 2015 11:59
  5.13.215.***
  Eu am fotografii cu masina politiei parcata pe loc pentru "mama si copil"
  2
  8
  Raportează
 • postat de cineva :)
  Joi, 04 Iunie 2015 11:57
  92.87.95.***
  unii ar trebui sa si lase masinile acasa... de fapt majoritatea nu suporta sa mearga 10 metri... daca el o vrea in fata .. ce ii poti face... luat placutele si gata... cand anumite parcari erau fara plata erau pline ... de cand s-au facut cu plata... gasesti locuri libere... au masini si nu isi permit 1.5 ron/h :) ... sau au bmw si spala masina in parcare :))
  0
  12
  Raportează
 • postat de ne batem joc
  Joi, 04 Iunie 2015 11:12
  89.121.200.***
  "roman verde

  Pana la parcarea neregulamentara sunt foarte multe alte abateri mult mai grave care au devenit regula in trafic si nu le vede nimeni deoarece politia rutiera are de treaba doar sa stea cu radarul:
  1. vorbitul la mobil este sport national
  2. prioritatea de semnal (asta daca se mai oboseste cineva sa semnalizeze)
  3. facut la stanga de pe banda 1
  4. centura de siguranta este moft
  5. intoarcerea pe linia continua (vezi micro 19) si in intersectie
  6. schimbatul benzii din scurt fara semnalizare la semafor ca a vazut cealalta banda mai libera
  7. trecutul pe culoarea rosie
  8. plecatul de pe loc fara semnalizare"

  Foarte mare dreptate. O mica completare la :8. plecatul de pe loc fara semnalizare + neacordarea de prioritate TUTUROR participantilor la trafic la iesirea din parcare.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Am Bemveu, Fa
  Joi, 04 Iunie 2015 10:52
  5.13.253.***
  Si sunt un gigolo de la Galati!
  10
  2
  Raportează
 • postat de Raluca
  Joi, 04 Iunie 2015 10:14
  5.2.205.***
  Nu contest faptul ca unii parcheaza ca niste nesimtiti cum este cel cu masina lunga si neagra, dar unele poze chiar nu sunt relevante. Cum ar fi cele facute pe str. Gerneral I.Lahovari. Acolo incepand cu ora 8:30 pana seara la orele 17 chiar 18 nu gasesti un loc de parcare decent. Cele amenajete sunt absolut mereu ocupate, iar ca sa prinzi unul e undeva egal cu multimea vida, sau trebuie sa te invarti prin centru si sa arzi gazul de pomana vreo 30-45 de minute ca sa ai o oarecare sansa. De fel parchez regulamentar, pentru ca tin la masina mea. Dar locurile de parcare sunt mult prea putine pentru volumul de masini aflate in Galati.
  4
  6
  Raportează
 • postat de roman verde
  Joi, 04 Iunie 2015 10:03
  194.105.20.***
  Pana la parcarea neregulamentara sunt foarte multe alte abateri mult mai grave care au devenit regula in trafic si nu le vede nimeni deoarece politia rutiera are de treaba doar sa stea cu radarul:
  1. vorbitul la mobil este sport national
  2. prioritatea de semnal (asta daca se mai oboseste cineva sa semnalizeze)
  3. facut la stanga de pe banda 1
  4. centura de siguranta este moft
  5. intoarcerea pe linia continua (vezi micro 19) si in intersectie
  6. schimbatul benzii din scurt fara semnalizare la semafor ca a vazut cealalta banda mai libera
  7. trecutul pe culoarea rosie
  8. plecatul de pe loc fara semnalizare
  0
  6
  Raportează
 • postat de Florin
  Joi, 04 Iunie 2015 09:39
  85.120.166.***
  Propun amendarea, prin hotărâre de consiliu local, a celor care nu respectă marcajele parcărilor amenajate.
  1
  11
  Raportează
 • postat de fugit din Galati
  Joi, 04 Iunie 2015 09:28
  86.34.42.***
  Oamenii parcheaza si ei cum au vazut la tatii si bunicii lor ca lasau caruta.
  In alte tari se iau placile cu numerele de inmatriculare de pe masina si se lasa procesul verbal in parbriz. Ti se returneaza numerele in momentul in care faci dovada ca ai platit amenda.
  Fara ridicat masini, caracatite la roti, sau dureri in pix ca masina e la al 8-lea proprietar si e inca cu numere de Satu Mare sau de Bulgaria.
  1
  19
  Raportează
 • postat de Marin
  Joi, 04 Iunie 2015 08:48
  5.2.205.***
  Nu va mai plangeti ca niste fetite carora li s-au luat papusile. Se parcheaza aiurea din diverse motive, plecand de la lipsa de spatii de parcare pana la 'ca ashea vrea muskiu meu'. Daca politia ar face razie, barami pe marile strazi, si ar consuma chitantiere intregi, zile de-a randul, sa vezi ce fel ar invata lumea sa parcheze decent. Dar atata timp cat cei care ar trebui sa faca ordine in trafic, stau la mica ciupeala cu radarul, sau pazesc liniile continue vopsite strategic, de trafic de genul avem parte. Ia incercati sa sunati la politie sa raportati o masina parcata aiurea, sau care blocheaza alte 2 3 masini, va ride politaiul in fata, sau, daca e sa se deranjeze din post, vine dupa 30 de minute, gales asa, ca l-ai deranjat de la cafea.
  3
  19
  Raportează
 • postat de pentru garcea tusgureanu
  Joi, 04 Iunie 2015 08:37
  194.145.238.***
  ....politia ar face muuuult mai multi bani daca ar sanctiona tartanismul (conform codului rutier): chestii de-astea simple gen parcare neregulamentara, nesemnalizarea schimbarii directiei de mers, vorbitul la telefon in timpul mersului, etc...
  Tartanii se inmultesc exponential. Si au si bani......
  1
  20
  Raportează
 • postat de mmm
  Joi, 04 Iunie 2015 08:26
  5.13.149.***
  Catre Viata Libera,

  Prupun sa administrati un site in care noi cititorii sa descarcam astfel de poze.
  Poate unii dintre acesti "tartani", de rusine nu vor mai parc astfel, daca apar poze cu masina lor, in care sa se vada numarul masinii si chiar fata lor de "tartan".
  1
  22
  Raportează
 • postat de MARGELATU
  Joi, 04 Iunie 2015 07:12
  5.13.236.***
  Astia sunt soferi ??? Astia sunt tartani care le-a dat dumnezeu ceva (bani) si se cred stapanii asfaltului...!!! E plina tara cu di astia !!!!!
  0
  32
  Raportează
 • postat de Târtani...
  Joi, 04 Iunie 2015 02:07
  5.13.222.***
  Țăran cu audi.. Ce pretenții sa ai de la asa specimene?
  0
  36
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.