„Ai parcat ca un bou!”/ Maşini lăsate de-a curmezişul şi nervi întinşi la maximum, în Galaţi (FOTO)

„Ai parcat ca un bou!”/ Maşini lăsate de-a curmezişul şi nervi întinşi la maximum, în Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Lipsa locurilor de parcare este una dintre cele mai mari probleme ale Galaţiului, dar chiar şi acolo unde acestea există, regulile nu sunt totalmente respectate. Printre şoferii gălăţeni mai sunt şi unii pentru care spaţiul destinat parcării este mult prea mic, motiv pentru care îşi lasă maşinile de-a curmezişul, pe câte două locuri de parcare, ori ocupă trotuare întregi. Alţii, posesori de bolizi, dar şi de tupeu, fac chiar şi scandal dacă le este atrasă atenţia în ceea ce priveşte modul în care au parcat. În mare parte, pentru o astfel de situaţie sunt vinovate autorităţile locale, dar şi oamenii care au uitat de cei şapte ani de acasă.

 

„Ai parcat ca un bou” – o iniţiativă cetăţenească

 

După ce au văzut că autorităţile nu iau măsuri împotriva celor care parchează unde vor, câţiva tineri din Bucureşti au decis să înfiinţeze o pagină online prin intermediul căreia să le dea şansa internauţilor să posteze fotografii cu astfel de cazuri şi să comenteze. „Ideea noastră a venit acum trei ani, în urma unui sentiment de neputinţă pe care l-a avut o colegă, asistând la următoarea scenă: Era pe o străduţă destul de îngustă unde erau parcate maşini pe ambele sensuri. Cineva s-a gândit să oprească în spatele altor maşini şi să meargă la magazin. Atunci a venit o salvare şi, neavând pe unde să treacă, a rămas acolo blocată vreo două minute, pentru că în urmă ei au venit alte maşini şi nu avea cum să dea înapoi, iar asta putea să însemne viaţa unui om. Am creat o pagină de Facebook unde toată lumea este liberă şi binevenită să posteze fotografii pe care le face în trafic sau în orice alte situaţii, în care nu trebuie procedat în felul respectiv. Astfel, toţi comentează şi îşi spun părerea vis-a-vis de tot ce s-a postat”, ne-a spus unul dintre iniţiatorii acestei campanii.

Campanie prost înţeleasă? 

Cu toate că s-a vrut să fie o campanie moralizatoare, lucrurile au scăpat, la un moment dat, de sub control. Din dorinţa de a-i atenţiona pe şoferii fără simţul parcării că nu e bine ce fac, cetăţenii responsabili au început să le lipească autocolante de hârtie pe oglinzile laterale. Însă, ca orice libertate prost înţeleasă, şi aceasta a fost interpretată greşit. Astfel, acele autocolante se găseau pe mai multe maşini, chiar dacă unele erau parcate regulamentar. „Am găsit şi eu într-o dimineaţă un astfel de autocolant pe oglindă şi nu mi s-a părut deloc amuzant. Aveam maşina parcată în faţa blocului, în parcare, fără să fi încălcat vreo regulă. Dar, probabil, cineva s-a gândit că ar fi amuzant să mă pună să răzuiesc hârtia aia şi să întârzii la muncă”, ne-a spus Andrei, un tânăr de 28 de ani din Ţiglina II.

 

Am bătut, la pas, cartierele Galaţiului şi am văzut că, deşi există locuri de parcare, mulţi şoferi aleg să îşi lase maşinile care cum apucă, fie din comoditate, fie din nepăsare. Unii parchează fix în faţa magazinului sau a restaurantului unde vor să intre, alţii parchează în staţia de autobuz, unii obturează trotuarele, în timp ce tot mai puţini reuşesc să respecte încadrarea maşinii în dungile locului de parcare. Pentru a trăi într-un oraş civilizat, este necesar, în primul rând, să acordăm prioritate bunului simţ.        

Citit 9716 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Iunie 2015 10:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.