NOI PROMISIUNI ale municipalităţii privind FURNIZAREA APEI CALDE. Află de când ar putea fi reluată

NOI PROMISIUNI ale municipalităţii privind FURNIZAREA APEI CALDE. Află de când ar putea fi reluată
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Cine nu încheie contracte cu Calorgal va face în continuare duşuri reci * 16 scări de bloc din Aurel Vlaicu vor putea beneficia de apă caldă abia o lună mai târziu, din cauza furturilor unor conducte


Viceprimarul Florin Popa a anunţat, marţi, 23 iunie, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, desfăşurată la Prefectură, că până la începutul lunii iulie gălăţenii vor putea beneficia, din nou, de apă caldă. Reprezentantul municipalităţii a afirmat că speră ca, în cursul acestei săptămâni, Calorgal să încheie contractele cu asociaţiile de proprietari, astfel încât "până la începutul lunii iulie să putem începe distribuţia agentului termic".

Este însă greu de crezut că termenul avansat de viceprimar pentru perfectarea contractelor cu asociaţiile de proprietari va fi respectat, întrucât parafarea documentelor se face, după cum v-am mai informat, de altfel, cu viteza melcului. De exemplu, marţi, în jurul prânzului, doar 174 de asociaţii de proprietari, care însumau peste 25.000 de apartamente, încheiaseră contracte cu Calorgal.

În cartierul Aurel Vlaicu vor fi întârzieri

Mircea Ispas, directorul Calorgal, a confirmat, tot marţi, ceea ce „Viaţa liberă” anunţa încă de săptămâna trecută, respectiv faptul că asociaţiile de proprietari nu se înghesuie să semneze contractele cu noua societate de termoficare. Acesta a declarat că, în condiţiile date, vor primi apă caldă doar gălăţenii care fac parte din asociaţii care au încheiate contracte cu Calorgal.

Din nefericire, la gălăţenii din zona Aurel Vlaicu, apa caldă va ajunge cu întârziere de aproximativ o lună, de la data reluării furnizării în oraş a agentului termic. Este vorba despre cei care locuiesc la blocurile S7 A (scara 1), S7 B (scara 3), S7 C (scările 1 şi 2) şi S7 D (scara 1), S8 (scările 1,2, 3, 6, 7 şi 9), B2 (scara 2), S8 (scara 2), P5 (scara 1) şi P3 (scările 1 şi 2), din cadrul Asociaţiilor 757, 787 şi 758. Conform reprezentantului Calorgal, în zona amintită au fost înregistrate furturi de conducte (aproximativ 60 de metri), branşamente şi contoare. "Este un sport gălăţean, că naţional nu am văzut. Nu am auzit să se practice aşa ceva în alte părţi. Vor beneficia de servicii doar în momentul în care vom achiziţiona ţeava", a afirmat Mircea Ispas.

Achiziţia cazanului de la Brăila rămâne "în picioare"

În cadrul şedinţei de marţi, viceprimarul Florin Popa a adus în discuţie şi protocolul înaintat de Electrocentrale municipalităţii, pentru achiziţia cazanului de apă fierbinte de la Brăila, criticând faptul că CET a solicitat o scrisoare de garanţie bancară, catalogată drept ilegală.

"Noi nu putem să garantăm cu veniturile obţinute din taxe şi impozite plata facturilor pentru asociaţiile de proprietari şi cred că lucrul acesta era lesne de ştiut şi de înţeles de către dumneavoastră în momentul în care aţi făcut acea propunere de protocol. Nu ne puteţi cere să încălcăm legea şi noi să acceptăm lucrul acesta. Noi, ca administraţie publică, avem obligaţia să asigurăm subvenţia pentru furnizarea agentului termic, să putem asigura din resursele proprii pierderile induse în sistem. Sunt anumite categorii de valori materiale pe care le putem asigura de la bugetul local. Dar să ne cereţi să garantăm cu veniturile de la bugetul local pentru neplata facturilor la o asociaţie de proprietari, din start este un lucru care nu poate fi acceptat…", a spus Popa, adresându-i-se liderului de sindicat din cadrul CET, cel din urmă precizând însă că nu cunoaşte conţinutul protocolului.

Aburul tehnologic vine de la ArcelorMittal

Deşi ArcelorMittal va livra abur tehnologic pentru producerea agentului termic de către CET, achiziţia cazanului de apă fierbinte de la Brăila trebuie totuşi făcută, susţine conducerea Electrocentrale, pentru asigurarea apei calde în municipiul Galaţi în lunile de vară din anii ce vor urma. Asta pentru că, potrivit reprezentanţilor CET, soluţia aburului tehnologic vizează doar vara acestui an. "Cazanul este, în continuare, necesar şi trebuie achiziţionat, însă nu mai reprezintă o urgenţă pentru vara aceasta. Semnarea acelui protocol şi constituirea unei scrisori de garanţie bancară sunt condiţii impuse de Adunarea Creditorilor. Municipalitatea alege însă cum să o constituie. Poate fi sub forma unui avans sau a unei garanţii bancare. Nu mă pot pronunţa în privinţa acestui lucru, întrucât reprezentanţii autorităţilor locale ştiu mai bine ce au de făcut", ne-a declarat Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Potrivit conducerii CET, la finele acestei săptămâni va avea loc Adunarea Creditorilor, în cadrul căreia soluţia de moment privind parteneriatul cu ArcelorMittal va fi supusă votului. Reprezentanţii Electrocentrale susţin că au nevoie de 10-12 zile pentru repornirea completă a sistemului, după acordul creditorilor, însă atrag atenţia că, în cazul în care populaţia nu îşi plăteşte facturile, producerea agentului termic ar putea fi din nou sistată.

Calculele municipalităţii şi cele ale CET nu se prea potrivesc, astfel că data de 1 iulie, anunţată de viceprimarul Popa, este un termen care pentru Electrocentrale pare mult prea optimist, astfel că jumătatea lunii pare a fi un termen mult mai realist pentru reluarea furnizării apei calde în oraş.

Citit 4781 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2015 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.