Gălăţenii, revoltaţi din cauza programului de tăieri/ Aerul ne dispare odată cu arborii!

Gălăţenii, revoltaţi din cauza programului de tăieri/ Aerul ne dispare odată cu arborii!
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Programul de tăieri al Primăriei îi nemulţumeşte pe zi ce trece pe gălăţeni. După campaniile de „toaletare” din anii trecuţi a teilor de pe Coşbuc, Brăilei şi Domnească, dar şi a Falezei, a urmat defrişarea de pe Mihai Bravu, odată cu începutul lucrărilor de modernizare a străzii. Pe lângă aceste lucrări „ample”, societatea Gospodărire Urbană fasonează sau taie copaci zilnic, după un program stabilit de Primărie, cu avizul unui inginer silvic.

În acest context, unii gălăţeni vin nemulţumiţi la redacţie sî se plângă că le cad crengile în geam sau că acestea sunt atât de uscate şi de lăsate încât e un pericol să treci pe sub copaci. Alţii, cum e cazul unei locatare a blocului D1, din Micro 20, vin să ne sesizeze că, până la urmă, municipalitatea ne va lăsa fără oxigen, pentru că nu e vizibil un program de replantări.

Oxigen vs. programare

Doamna Betina are 78 de ani, locuieşte la blocul D1, din 1977, iar copacii plantaţi în faţa blocului îi dau umbră, aer, dar şi cânt de păsărele. Joi a venit plângând de-a dreptul la sediul redacţiei, întrucât plopul din faţa locuinţei ei a fost tăiat, spune ea, fără vreo justificare, pentru că are interiorul sănătos. „Nu era uscat, au zis că taie numai crengile. Au tăiat crengile până nu a mai rămas decât trunchiul gol. E tăiat de la jumătate. Nu ştiu ce mai poate lăstări din el. Au tăiat toată coroana. Oamenii ăştia ne iau tot aerul”, ne-a spus doamna Betina.

Numai că doamna Betina nu se poate lupta cu programul de tăieri al Primăriei, pentru că, potrivit purtătorului de cuvânt al societăţii Gospodărire Urbană, Daniela Stroia, aceasta este situaţia - copacul din faţa blocului D1 a fost tăiat după o planificare realizată de municipalitate. „Din păcate, nu pot da mai multe detalii. Inginerul silvic este în concediu. Nu îmi răspunde la telefon şi doamna de resort din Primărie, care se ocupă de programări, nu este de găsit. Nu pot spune motivul exact şi de ce a fost hotărâtă fasonarea plopului în acest fel, pentru că nu sunt în măsură. În schimb, ştiu că tăierea lui face parte din program”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al societăţii.

De fapt, în zonă, sunt doi plopi tăiaţi. Ambii chiar în buza blocurilor, situaţi de o parte şi de alta a unei alei. Din răspunsurile oferite anterior, de către societatea Gospodărire Urbană, în legătură cu astfel de tăieri, ştim că municipalitatea a urgentat fasonarea plopilor foarte înalţi şi plantaţi foarte aproape de blocuri, pentru că, la anumite specii, odată cu înaintarea în vârstă, ramurile din partea inferioară a tulpinii se usucă în mod natural.

Citit 2096 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2015 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.