Ultimele aplauze pentru Doamna Munţilor, Lucreţia Ciobanu

Ultimele aplauze pentru Doamna Munţilor, Lucreţia Ciobanu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În ropote de aplauze, artista de muzică populară Lucreţia Ciobanu, supranumită Doamna Munţilor, a fost condusă sâmbătă, 3 octombrie, pe ultimul drum. Moartea ei i-a îndurerat pe românii din toată lumea care i-au fredonat măcar o dată celebrele cântece interpretate într-un stil unic şi inconfundabil: „Pleacă oile la munte”, „Codrule, bătrânule”, „Cine n-are dor pe vale” sau „Ia uitaţi-vă feciori”.

Promotoare a folclorului sibian, pe care l-a dus până peste Ocean, la românii din America şi Canada, Lucreţia Ciobanu a primit, în 2013, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului de folclor „Cântecele Munţilor”, titlul onorific de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu. De altfel, preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis, potrivit postului România Tv, o coroană la înmormântarea ei.

Lucreţia Ciobanu ar fi trebuit să împlinească, pe 27 octombrie, 91 de ani, dar s-a stins din viaţă pe 30 septembrie.

Istoria televiziunii consemnează că Maria Tănase şi Lucreţia Ciobanu au deschis prima emisiune difuzată de Televiziunea Română. Doamna Munţilor a fost decorată de Preşedinţia României cu Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a şi cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Artista a fost înmormântată în Cimitirul Ghencea Civil, lângă soţul ei, medicul Ciobanu, alături de care a avut o căsnicie de peste 60 de ani.

Citit 2773 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Octombrie 2015 19:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.