Cele mai des întâlnite cauze ale INCENDIILOR care au produs TRAGEDII la Galaţi

Cele mai des întâlnite cauze ale INCENDIILOR care au produs TRAGEDII la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Începutul săptămânii trecute a fost marcat de o tragedie petrecută în localitatea Oancea. Un bebeluş de doar 10 luni şi-a pierdut viaţa, după ce casa în care locuia alături de cei cinci fraţi, de mama şi de bunicii săi a fost cuprinsă de flăcări. Tragedia de la Oancea pare a fi copiată după cea de la Cosmeşti, petrecută în luna februarie a.c., când un alt copil, de un an şi trei luni, a murit tot în casa cuprinsă de flăcări.

Nu sunt însă singurele astfel de evenimente petrecute anul acesta în judeţul Galaţi. Conform bilanţului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi (pompieri şi SMURD), în primul semestru al anului 2015, au fost înregistrate 28 de victime (22 de adulţi şi şase copii), din care nouă rănite (şapte adulţi şi doi copil) şi 19 decedate (16 adulţi şi trei copii - n.r. nu intră aici şi copilul din Oancea). „Pe timpul intervenţiilor au fost salvate 61 de persoane, din care 59 adulte şi doi copii, asistate un număr de 4.623 de persoane (2.876 adulţi şi 189 copii) şi protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 19,823 milioane de lei”, se arată în bilanţul ISU.

Trebuie precizat faptul că, în toate cele 3.733 de acţiuni la care au participat angajaţii ISU, nu s-au înregistrat victime din rândul personalului profesionist sau din cadrul serviciilor voluntare sau private pentru situaţii de urgenţă.

Atenţie la sursele de încălzire

Rememorând aceste evenimente, pompierii gălăţeni atrag atenţia asupra pericolelor care pot provoca astfel de tragedii. „Cea mai frecventă cauză de incendiu a fost focul deschis (36,97 la sută), celelalte cauze fiind generate de: fumat (23,70 la sută), acţiunea intenţionată (14,69 la sută), instalaţii electrice defecte (7,58 la sută), focul deschis în spaţii închise şi mijloacele de încălzire nesupravegheate (2,37 la sută), aparate electrice sub tensiune, coş, burlan de fum defect sau necurăţat (0,95 la sută pentru fiecare), echipamente electrice improvizate, focul deschis, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile (0,47 la sută), autoaprindere sau reacţii chimice (1,42 la sută), jocul copiilor cu focul, sudură (1,90 la sută pentru fiecare)”, se mai arată în bilanţul pe primul semestru.

După mediul producerii evenimentelor, cele mai multe intervenţii, 69 la sută, au avut loc în mediul urban, restul, în creştere cu cinci la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, fiind în mediul rural.

La toate aceste date se mai adaugă, din păcate, şi alte incendii întâmplate după realizarea bilanţului, printre ele fiind şi cel de la Oancea, de la începutul săptămânii trecute, dar şi cel de la Izvoarele, unde o mână criminală a dat foc, de două ori, la aceeaşi stână.

Citit 1555 ori Ultima modificare Duminică, 04 Octombrie 2015 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.