Tragedia din clubul Colectiv, anchetată la DNA

Tragedia din clubul Colectiv, anchetată la DNA
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În urma tragediei din clubul bucureştean Colectiv, de pe 30 octombrie, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au deschis un dosar de cercetare penală. La o săptămână de la tragedie, procurorii au decis disjungerea şi declinarea unei părţi din dosar către Direcţia Naţională Anticorupţie. Ca urmare a acestei decizii, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus începerea urmăririi penale in rem faţă de mai multe fapte, presupuse a fi săvârşite de persoane cu atribuţii de decizie şi avizare din Primăria Sectorului 4 Bucureşti. Printre aceste fapte se numără abuzul în serviciu şi falsul intelectual.

Conform ordonanţei de începere a urmăririi penale, procurorii DNA au reţinut faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. este o unitate de alimentaţie publică situată în Bucureşti, de tip bar/club, având o suprafaţă totală de 425 de metri pătraţi, din care spaţiul de servire este de 335 de metri pătraţi.

Acord de funcţionare eliberat în ianuarie

Clubul a primit acordul de funcţionare pe 14 ianuarie 2015, dată la care a fost eliberată şi Autorizaţia de funcţionare nr. 369.

Ambele acte au fost eliberate deşi nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu, care trebuia emisă de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, conform Hotărârii Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g, care prevede faptul că orice clădire, care are ca destinaţie alimentaţia publică şi are o suprafaţă egală sau mai mare cu 200 de metri pătraţi, are nevoie de autorizaţie de la ISU. “Se constată, deci, că atât acordul de funcţionare, cât şi autorizaţia de funcţionare nu puteau fi emise, întrucât încalcă, în mod flagrant, dispoziţiile care reglementează apărarea împotriva incendiilor, neexistând vreun document de autorizare din partea I.G.S.U”, se arată într-un comunicat al DNA.

Astfel, procurorii au reţinut faptul că “s-a produs vătămarea drepturilor şi intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale Primăriei sectorului 4 Bucureşti, cu obţinerea unui folos necuvenit pentru reprezentanţii S.C. Colectiv Club S.R.L., care au putut desfăşura activităţi de alimentaţie publică, obţinând, în primele şase luni ale anului 2015, un profit de 26.131 de lei, conform evidenţelor A.N.A.F., fără îndeplinirea condiţiilor legale de autorizare”.

Anchetatorii afirmă că tragedia de la Colectiv ar fi putut avea loc oricând, în condiţiile în care în locaţia respectivă s-au desfăşurat mai multe manifestări cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, în condiţii vădite de insecuritate publică, fiind pusă, permanent, în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a spectatorilor şi persoanelor angajate.

Sesizare din oficiu

Pentru a continua ancheta începută de Parchetul General, procurorii DNA au ridicat, pe 6 noiembrie, documente de la mai multe instituţii publice situate în Bucureşti şi urmează să audieze mai multe persoane la sediul central.

Mai mult, “serviciul pentru infracţiunile de corupţie săvârşite de militari din DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neîndeplinire sau îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către cadrele militare ale I.S.U. Bucureşti-Ilfov”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Anchetatorii susţin că s-au sesizat din oficiu deoarece există indicii şi date potrivit cărora s-a vătămat dreptul la viaţă şi integritatea corporală a peste 180 persoane şi s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constând în permiterea funcţionării acestuia în afara cadrului legal şi obţinerea de venituri patrimoniale din activităţile desfăşurate în aceste condiţii.

“Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultimă faptă a avut în vedere că incendiul produs în data de 30.10.2015, în incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecinţă decesul a 32 persoane şi rănirea gravă a peste 140 persoane, precum şi datele şi informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora clubul în cauză ar fi fost avizat pe linie P.S.I. şi ar fi fost controlat de către cadre militare din raza de competenţă pe linia respectării normelor legale referitoare la securitatea la incendiu”, se arată în finalul comunicatului DNA.

Citit 1284 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2015 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.