Boc: Amânarea plăţii taxelor de către firme nu este o amnistie fiscală, ci o măsură anticriză

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, la Realitatea TV, că amânarea plăţii taxelor de către firme nu este o amnistie fiscală, ci o măsură anticriză, şi că ceea ce se îngheaţă nu sunt datoriile, ci executarea silită a lor.

"Nu este vorba de amnistie fiscală. Este vorba de o măsură anticriză. Ajutăm firmele care, la data de 30 septembrie 2008, nu aveau niciun fel de datorie la bugetul de stat, erau buni platnici, dar, datorită efectelor crizei economice, au acumulat datorii după 30 septembrie 2008, iar astăzi sunt în fază de executare silită. Obiectul actului normativ este de a sprijini firmele care astăzi sunt executate silit pentru că nu-şi pot plăti datoriile la stat. (...) Aceste datorii nu se şterg, nu se reeşalonează. Penalităţile curg în continuare şi chiar e de dorit să se plătească o parte din aceste penalităţi pentru a nu curge în continuare datoriile scadente pe care le ai", a explicat premierul măsura decisă de Guvern cu o zi în urmă.

"Dacă mâine firmele se închid dau şi oamenii afară şi nu primim nimic la bugetul de stat, n-am făcut nimic, nu facem altceva decât să trimitem mai mulţi oameni în şomaj şi să avem mai puţine resurse financiare la bugetul de stat", a adăugat el.

Boc a mai precizat că nu s-a discutat în coaliţie şi nici în Guvern despre modificarea TVA sau a cotei unice. "În acest moment nu am discutat în niciun cadru instituţional, nici guvernamental, nici politic, despre modificarea TVA-ului sau cotei unice", a mai spus premierul.

Potrivit OUG adoptate marţi de Guvern, firmele care au început să aibă restanţe la plata obligaţiilor către stat după data de 30 septembrie 2008 au dreptul să ceară o singură dată, într-un an calendaristic, amânarea plăţii datoriilor.

Pentru a beneficia de această facilitate, firmele trebuie să fi depus toate declaraţiile fiscale, să nu aibă "fapte" înscrise în cazierul fiscal şi nu se afle în procedură de insolvenţă. Amânarea plăţii se acordă la cerere. Cererea va fi soluţionată într-un termen de 15 zile.

Măsura instituită de Guvern este aplicabilă până la data de 20 decembrie 2009.

Citit 633 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.