Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în cazul PENSIILOR SPECIALE pentru aleşii locali
Foto: Mediafax Foto - Andreea Alexandru

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională în cazul PENSIILOR SPECIALE pentru aleşii locali
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Guvernul a trimis o sesizare Curţii Constituţionale în care a formulat obiecțiuni privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene, a relatat evz.ro.

Sesizarea are în vedere încălcarea mai multor articole din Constituţie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiţi aleşi locali, acordarea retroactivă a drepturilor speciale şi neasigurararea finanţării pentru indemnizaţiile nou create.

Potrivit legii, adoptată de Senat, ca for decizional, primarii, viceprimarii, preşedinţii de Consilii judeţe şi vicepreşedinţii acestora care îndeplinesc condiţiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o "indemnizaţie pentru limită de vârstă" (pensie specială), în acelaşi regim cu senatorii şi deputaţii.

Condiţiile de acordare sunt ca aleşii locali să nu fie realeşi pentru un nou mandat şi ca aceştia să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie precum luarea sau darea de mită şi traficul de influenţă.

Pentru ca un ales local să beneficieze de această pensie specială, este nevoie să aibă cel puţin un mandat complet. Pensia se calculează în funcţie de un indice de 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată în momentul solicitării acestui drept, înmulţit cu numărul de luni de mandat, însă în limita a trei mandate. Această pensie poate fi cumulată cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însă nu poate fi cumulată cu o altă pensie specială, cum ar fi cea de parlamentar. Dacă se află într-o astfel de situaţie, aleşii locali vor trebui să opteze pentru ce pensie specială doresc să aibă în plată.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ ar putea primi, potrivit unor calcule efectuate de mediafax.ro, pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei. Un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, legea pentru completarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, care introduce pensiile speciale pentru parlamentari, act normativ care a fost reexaminat de Parlament.

Ce parlamentari gălăţeni au semnat pentru pensii speciale (CLICK PENTRU DETALII)

Citit 1418 ori Ultima modificare Duminică, 27 Decembrie 2015 14:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.