370 de incendii şi 19 persoane decedate la Galaţi

370 de incendii şi 19 persoane decedate la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tragedia de la Clubul Colectiv, de pe 30 octombrie, a marcat o ţară întreagă. 63 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva zeci au ajuns la spital. Acesta a fost, de departe, cel mai marcant eveniment al anului, şi a atras atenţia că sistemul românesc are mari deficienţe. Deficienţe despre care se vorbeşte de ani de zile şi care au ieşit la iveală, chiar dacă doar pe plan local, la fiecare incendiu. Astfel de evenimente, în urma cărora oamenii au rămas fără bunuri, fără case sau chiar şi-au pierdut viaţa, se întâmplă frecvent. La Galaţi, conform datelor statistice din primele trei trimestre ale anului 2015, au avut loc 370 de incendii, adică cel puţin unul pe zi.

Din nefericire, numărul incendiilor este foarte mare şi, chiar dacă pompierii intervin cu promptitudine, există cazuri în care tragediile nu pot fi evitate. Iar atunci, de cele mai multe ori, pompierii sunt acuzaţi că nu au ajuns la timp.

În spatele acestei acuzaţii, uneori reale, se ascund însă foarte multe probleme cu care pompierii, şi aici vorbim de întreaga ţară, se confruntă şi pe care nimeni nu le cunoaşte. Promptitudinea lor depinde de maşinile cu care circulă şi de dotările pe care le au. La toate acestea se mai adaugă şi bunul simţ al cetăţenilor. Fie că vorbim de participanţii la trafic, care ar trebui să acorde prioritate autospecialelor ISU, fie despre faptul că se solicită ajutorul pompierilor pentru lucruri banale, atitudinea cetăţenilor este foarte importantă când este vorba despre o intervenţie de urgenţă. Pentru a înţelege mai bine aceste aspecte, trebuie precizat faptul că pompierii gălăţeni au avut, în primele trei trimestre ale anului, 130 de deplasări fără intervenţie, la care se adaugă alte 84 la care au fost întorşi din drum. La toate acestea se mai adaugă şi 97 de alarme false. În total vorbim despre 311 solicitări inutile.

Aproape 6.000 de acţiuni specifice

În primele trei trimestre ale acestul an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „G-ral. Eremia Grigorescu” Galaţi, serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă (pompieri şi SMURD) au desfăşurat 5.878 acţiuni specifice, din care: 754 intervenţii pentru situaţii de urgenţă şi alte evenimente şi 10 misiuni pentru asigurarea/supravegherea zonei de producere probabilă a unei situaţii de urgenţă.

„Pe teritoriul judeţului Galaţi au fost desfăşurate un număr de 754 intervenţii la situaţii de urgenţă şi pentru alte evenimente  din care: 370 incendii, 160 incendii de vegetaţie şi altele, 71 alte situaţii de urgenţă, 50 pentru asistenţa persoanelor şi 100 de acţiuni pentru protecţia comunităţii”, ne-a declarta maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Bunuri şi vieţi salvate

În timpul intervenţiilor, angajaţii ISU au reuşit să salveze atât bunuri, cât şi vieţi omeneşti. „Au fost salvate 61 de persoane (59 adulte şi doi copii) şi protejate bunuri şi instalaţii în valoare de peste 19.823.000 de lei”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ISU.

Din păcate, bilanţul ISU nu are doar date pozitive. Şi asta din cauză că, în unele cazuri au fost înregistrate şi victime. Conform datelor statistice, în primele nouă luni ale anului au fost raportate 28 de victime (22 adulţi şi şase copii), din care: nouă rănite (şapte adulţi şi doi copil) şi 19 decedate (16 adulţi şi trei copii).

Cauzele tragediilor

Conform pompierilor gălăţeni, cea mai frecventă cauză de incendiu a fost focul deschis (36,97 la sută), celelalte cauze fiind generate de: fumat (23,70 la sută), acţiunea intenţionată (14,69 la sută), instalaţii electrice defecte (7,58 la sută), focul deschis în spaţii închise şi mijloacele de încălzire nesupravegheate (2,37 la sută), aparate electrice sub tensiune, coş, burlan de fum defect sau necurăţat  (0,95 la sută pentru fiecare), echipamente electrice improvizate, focul deschis, scurgeri (scăpări) de produse inflamabile (0,47 la sută), autoaprindere sau reacţii chimice (1,42 la sută), jocul copiilor cu focul, sudură (1,90 la sută pentru fiecare).

„Incendiile de vegetaţie au avut drept cauză determinantă nerespectarea legislaţiei specifice în domeniu de către cetăţeni, iar ca favorizantă, neimplicarea în conformitate cu atribuţiile legale în materie a personalului specializat din cadrul autorităţilor publice locale, prin măsuri pro-active de diminuare a acestui fenomen”, ne-a explicat maiorul Eugen Chiriţă.

Asistenţa persoanelor

Echipajele aparţinând pompierilor militari, dar şi echipajele de prim ajutor calificat aflate în organica subunităţilor de intervenţie au fost solicitate pentru a interveni în diferite cazuri în care gălăţenii au avut nevoie de ajutor.  La acest capitol, angajaţii ISU au intervenit pentru 11 degajări de persoane din cauze diverse, o degajare de persoane din accidente de muncă şi o degajare de persoane în urma exploziei. La acestea se adaugă trei intrevenţii pentru persoanele care intenţionau să se arunce în gol de la înălţime şi 12 pentru persoane rămase blocate în apartament şi a căror viaţă era pusă în primejdie. „Am mai avut alte 30 de intervenţii pentru transportul persoanelor supraponderale, asigurare măsuri de apărare împotriva incendiilor la accidente de circulaţie, deblocări de uşi etc”, a adăugat Eugen Chiriţă.        

Citit 1631 ori Ultima modificare Duminică, 03 Ianuarie 2016 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.