MOBILIZARE de forţe în Galaţi, pentru ca oraşul să scape de ZĂPADĂ
Foto: Foto Teodora Miron

MOBILIZARE de forţe în Galaţi, pentru ca oraşul să scape de ZĂPADĂ
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După ninosarea care a început sâmbătă noaptea, 16 ianuarie, toate utilajele de deszăpezire, atât cele ale Ecosal, cât şi ale firmelor care au câştigat licitaţia pentru deszăpezire, au acţionat prin oraş. Duminică, 17 ianuarie, pe străzi, erau aproximativ 150 de utilaje. Dintre acestea, 41 şi-au continuat activitatea şi în timpul nopţii de duminică spre luni, respectiv 17 spre 18, acţionând pentru curăţarea arterelor principale, a căilor de acces, intersecţiilor, sensurilor giratorii, pantelor, rampelor şi intrărilor/ieşirilor în/din oraş. S-a acţionat şi pentru deszăpezirea trotuarelor, cu prioritate în dreptul staţiilor de transport în comun şi al rampelor pentru persoane cu dizabilităţi de la trecerile de pietoni.

Acţiunea de deszăpezire a continuat şi ieri, acţionându-se pe străzile secundare şi în cartiere. Ţinând cont că oraşul este destul de mare şi s-a dorit ca toate străzile şi trotuarele să fie deszăpezite până la venirea gerului anunţat de meteorologi, primarul Marius Stan a cerut Comandamentului de iarnă să suplimenteze numărul utilajelor aflate în acţiune. "Le cer responsabililor cu deszăpezirea din teren să acţioneze cu toată logistica pe care o avem la dispoziţie, pentru a curăţa oraşul cât mai repede de efectele ninsorii şi viscolului. Pe străzile principalele, lucrurile au intrat în normal, dar vreau să se acţioneze în forţă şi pe străzile secundare şi în cartiere. Vreau mai multă atenţie la staţiile pentru transportul în comun şi la rampele pentru persoanele cu dizabilităţi, din dreptul trecerilor de pietoni", a declarat primarul. Astfel, Comandamentul de iarnă s-a pregătit să mobilizeze 105 utilaje, în cele şase zone în care este împărţit Galaţiul.

Parcaţi cu grijă şi curăţaţi zăpada!

Pentru intervenţia eficientă a utilajelor de deszăpezire, Primăria face apel la conducătorii auto să oprească/parcheze autovehiculele în aşa fel încât să nu blocheze străzile, aleile sau căile de acces.

Totodată, Primăria Galaţi le reaminteşte cetăţenilor, agenţilor economici, asociaţiilor de proprietari şi instituţiilor publice, că au obligaţia legală de a-şi curăţa zăpada şi gheaţa, inclusiv ţurţurii, de pe trotuarele şi rigolele din faţa casei, blocului, sediului şi punctelor de lucru, de pe căile de acces, din incinte şi spaţii comune, acoperişuri şi streşini, imediat după producerea fenomenului meteorologic (ninsoare, polei, îngheţ). Potrivit legii, obligaţia le revine atât proprietarilor, cât şi chiriaşilor. Nerespectarea acestor prevederi atrage sancţionarea contravenienţilor cu amenzi cuprinse între 100 şi 600 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi între 500 şi 3.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Amenzile vor fi aplicate de poliţiştii locali, care sunt împuterniciţi să constate eventualele abateri de la lege.

Combaterea poleiului şi monitorizare

Având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie prognozează scăderea semnificativă a temperaturilor în următoarele zile şi instalarea gerului, primarul Marius Stan a dispus intervenţia continuă a utilajelor specifice pentru combaterea fenomenului de polei. Până acum s-au împrăştiat peste 900 de tone de materiale antiderapante (sare cu inhibitor de coroziune), stocul fiind realimentat (circa 3.000 tone).

Edilul a cerut şi monitorizarea atentă a persoanelor aflate în situaţii de risc, ridicarea lor de pe străzi şi cazarea în Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost al Primăriei. Conform unui comunicat al Primăriei, în ultimele 48 de ore, 14 persoane aflate în dificultate au fost cazate în Centru, care găzduieşte acum 120 de oameni.

CIRCULAŢIE BLOCATĂ între Galaţi şi Şendreni. Coloane imense de maşini pe ambele sensuri. PENTRU DETALII, CLICK AICI

Citit 2785 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2016 20:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.