ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE/ Gălăţenii au cântat şi au jucat „Hora Unirii” la statuia domnitorului Al. I. Cuza (FOTO)
Foto: Foto Remus Basalic

ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE/ Gălăţenii au cântat şi au jucat „Hora Unirii” la statuia domnitorului Al. I. Cuza (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ziua Unirii Principatelor Române a adunat, în acest an, câteva sute de persoane în jurul statuii domnitorului Al. I. Cuza, de pe strada Domnească. În ciuda gerului de afară, mici grupuri de tineri, părinţi sau bunici însoţiţi de copii, militari, membri ai unor asociaţii, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice s-au adunat în faţa Grădinii Publice, duminică, puţin după ora 12,00. Iar pentru că tot a fost celebrată Ziua Unirii, câteva pancarte le-au amintit oamenilor că şi "Basarabia e România". Cu toate acestea, ceremonia a fost mai degrabă una formală, intrând în tiparul celor organizate în anii din urmă, cu aceeaşi ocazie.

Manifestările organizate de Prefectura Galaţi au început încă de la ora 12,00, la Biserica "Vovidenia", lângă Primărie, cu o slujbă de mulţumire şi pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a mamei sale. Cu puţin înainte de ora 13,00, ceremonialul civil şi militar s-a mutat la statuia domnitorului. După prezentarea onorului şi intonarea Imnului de stat, directorul Muzeului de Istorie, prof. Cristian Căldăraru, a făcut o scurtă evocare a importanţei zilei de 24 ianuarie 1859 în istoria românilor.

A urmat o scenetă care a reprodus discursul lui Mihail Kogălniceanu cu ocazia alegerii lui Cuza ca domnitor al Moldovei, o prezentare a uniformelor militare din vremea domnitorului, depuneri de flori şi coroane, precum şi un scurt moment artistic.

Cel mai aşteptat moment al evenimentului a fost "Hora Unirii", pe parcursul căreia majoritatea gălăţenilor veniţi la ceremonie au cântat şi au dansat în jurul statuii domnitorului.

ZIUA UNIRII, marcată la Galaţi şi prin sport. SEMIMARATON la -14 grade Celsius. CLICK AICI PENTRU DETALII

Citit 6004 ori Ultima modificare Luni, 25 Ianuarie 2016 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.