Maşinile, culorile şi ghinioanele

Maşinile, culorile şi ghinioanele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Maşinile galbene sunt cele mai puţin implicate în accidente” (comisarul Viorel Cojocaru, Poliţia Rutieră Galaţi) *

Nu este o întâmplare! Dacă v-aţi luat maşină gri, este cel mai probabil – conform datelor statistice – să fiţi implicat (vinovat sau nu) într-un eveniment auto! În schimb, maşinile în culori vesele vă feresc de datul nas în nas cu vreun alt autoturism.

Topul negativ: gri, albastru, alb

Comisarul Viorel Cojocaru din cadrul Poliţiei Rutiere Galaţi lasă cifrele să vorbească: „Statistica de la începutul lui 2009 demonstrează că în ceea ce priveşte autoturismele, cele colorate în gri sunt preponderente în accidentele produse la Galaţi”.

„Astfel, 66 de maşini care au provocat evenimente rutiere sau au fost victime ale acestora sunt gri, adică 19 la sută; pe al doilea loc, este culoarea albastră, cu 65 de maşini accidentate, iar pe locul al treilea se situează autoturismele albe, prezente în proporţie de 16 la sută în accidente auto”.

Vinovat - spectrul rece?

Dacă este vinovată sau nu culoarea, care nu prea distinge maşinile gri, albastre şi albe pe şosele – nu ştim! Dacă parcul auto gălăţean (şi poate chiar românesc) este alcătuit cu preponderenţă din maşini gri – de asemenea, datele lipsesc.

Dar cert este că dacă vrem să ne luăm de o grijă – alta în afară de a respecta legea rutieră -, mai bine spunem pas când avem de a face cu o ofertă de maşină în culori reci (toate cele de mai sus înscriindu-se într-un spectru rece) şi ne îndreptăm atenţia către culorile vii şi ceva mai ţipătoare, care ne marchează autoritar prezenţa în trafic.

Comisarul Cojocaru confirmă: „Ponderea acestor culori în cadrul accidentelor auto petrecute la Galaţi nu este una de trecut cu vederea. Poate este şi acesta un alt factor de care conducătorii auto pot ţine cont, pentru protejarea cât mai eficientă a lor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic”.

Topul pozitiv

La cealaltă extremă sunt cele mai puţine maşini căzute victime ale evenimentelor: „Acestea sunt autoturismele galbene”, explică purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi. Deşi în conştiinţa comună maşinile roşii sunt cele care îl deosebesc cel mai bine pe şosele pe un anumit şofer, iată că mitul se face fărâme la Galaţi: roşul se regăseşte abia… pe a treia poziţie!

„În cazul maşinilor galbene procentul de implicare în accidente este de 2 la sută, fiind urmate de culoarea verde - cu 5 la sută şi abia pe poziţia a treia de roşu - cu 7 la sută”, demonstrează comisarul Cojocaru.

Topul culorilor pe toate tipurile de vehicule

Nu ne-am fi aşteptat ca negrul să nu se regăsească în topul „negativ” al culorilor. Destul de pretenţioasă, culoarea este însă ocolită de proprietarii de maşini. O regăsim abia în topul culorilor făcut pe toate vehiculele accidentate (scutere, motociclete, TIR-uri, camioane, autobuze, autoturisme):

„În ceea ce priveşte incidenţa culorilor pe toate vehiculele, cea mai des întâlnită este albul (98 de vehicule accidentate, adică 25 la sută), urmat de albastru (82 de accidente şi un procent de 22 la sută) şi abia apoi de gri (73 de vehicule şi un procent de 21 la sută). Negrul se situează pe poziţia a patra, cu 51 de vehicule lovite şi un procent de 11 la sută, dar acest lucru se întâmplă probabil şi pentru că maşinile negre sunt destul de puţine”.

Cu toate acestea, recunosc: ador Alfa Romeo, pe care nu o concep decât neagră. Din fericire totuşi pentru siguranţa mea, maşina nu m-ar costa decât salariul pe vreo trei vieţi, timp în care nu ar trebui să mai cheltuiesc nici măcar pe pachet…

Citit 1996 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.