Siderurgiştii gălăţeni vor PROTESTA la Bruxelles. Care este MOTIVUL

Siderurgiştii gălăţeni vor PROTESTA la Bruxelles. Care este MOTIVUL
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Câteva zeci de angajaţi de la unităţile siderurgice ArcelorMittal din România, inclusiv de la combinatul din Galaţi, vor participa, pe 15 februarie, la Bruxelles, la o manifestaţie  care se va desfăşura în faţa instituţiilor europene, în semn de protest faţă de posibilitatea acordării statutului de economie de piaţă Chinei. La acţiune sunt aşteptate să participe aproximativ 5.000 de persoane, din 15 state europene, pe lângă producătorii europeni de oţel din cadrul EUROFER urmând să fie prezente delegaţii reprezentând şi alte industrii ameninţate de noul statut pe care China ar putea să-l capete pe piaţa comună europeană.

"Angajatorii şi angajaţii din întreaga industrie siderurgică europeană vor fi prezenţi la un marş la Bruxelles, pe 15 februarie, pentru a-şi demonstra sprijinul pentru comerţul echitabil, pentru creştere şi pentru locurile de muncă în Europa, precum şi pentru a protesta faţă de dumping-ul pe piaţa Uniunii Europene din China şi împotriva acordării statutului de economie de piaţă Chinei”, a declarat Axel Eggert, directorul general al EUROFER.

Protestul este organizat sub coordonarea alianţei industriale AEGIS Europa, care reprezintă 30 de sectoare industriale europene, precum cel al oţelului, aluminiului, ceramicii şi sticlei, panourilor solare etc., fiind lansat şi un "Manifest" pentru salvarea industriilor europene.

"Marşul şi manifestul care îl va însoţi se adresează provocărilor cu care se confruntă industria europeană a oţelului. Milităm cu tărie pentru comerţul liber şi echitabil. Importurile de oţel la preţ de dumping din China, pentru care volumele s-au dublat în ultimele 18 luni, inundă piaţa UE şi cauzează în mod direct închideri ireversibile şi pierderi de locuri de muncă în sectorul siderurgic al UE", a declarat Eggert.

"China are capacitate internă excedentară de oţel, de aproximativ 400 de milioane de tone, de aproape trei ori cererea totală de oţel a UE, care este de 155 de milioane de tone. Această capacitate excedentară a apărut ca urmare a intervenției persistente a statului în economia chineză ", a adăugat Eggert.

În opinia reprezentanţilor industriei europene, "China pur şi simplu nu este economie de piaţă" conform criteriilor UE, iar acordarea unui asemenea statut n-ar face decât să limiteze şi mai mult măsurile antidumping la care ar putea apela industriile europene.

Citit 2642 ori Ultima modificare Marți, 09 Februarie 2016 12:40

3 comentarii

 • postat de Un galatean
  Marți, 09 Februarie 2016 13:10
  83.70.235.***
  E greu de facut ceva pentru siderurgisti si alte industrii grele din Europa, cand atotputernicii din Bruxelles au decis sa promoveze pe chinezi cu orice pret. Si aceeasi soarta o au si otelarii din Marea Britanie care au iesit la proteste, inclusiv in momentul cand presedintele Chinei era primit de Cameron in LOndra, acum cateva luni in urma, si onorat ca "prieten special" al Marii Britanii!
  0
  3
  Raportează
 • postat de un siderurgist cu idei
  Marți, 09 Februarie 2016 12:26
  5.13.197.***
  ca sa fim competitivi mai reduceti din cohortele de sefi ,sefi de sectii , de sector , maistri , etc , si mai micsoratile salariile babane ale lor, taiatile bonusurile, primele MAESTRO ,din bonurile de benzina, etc .Propun o idee de progres implementata -dotarea tuturor sefilor cu biciclete si vinderea a 90 la suta din parcul enorm de masini de serviciu consumatoare de enorme sume de bani si platirea orelor suplimentare a muncitorilor sporind eficienta lor in productie si motivarea implicarii lor in productie
  4
  8
  Raportează
 • postat de Un siderurgist
  Marți, 09 Februarie 2016 10:25
  95.77.107.***
  La Bruxelles vor merge numai sefii ca ei saracii sunt cei mai prostplatiti dib combinat .
  3
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.