Tragedia sistemului sanitar românesc

Tragedia sistemului sanitar românesc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ana-Maria Hărăbor (foto 5), directoarea Maternităţii „Buna Vestire” din Galaţi, semnalează: „Nimeni nu stă permanent cu bebeluşii, pentru că nu avem personal pentru aşa ceva” * Scenariul de la Bucureşti se poate repeta în orice spital din România

Luni, un scurt-circuit la unul dintre aparatele de aer condiţionat din încăperea cu incubatoarele prematurilor din Maternitatea Giuleşti a declanşat iadul: patru nou-născuţi şi-au pierdut viaţa din cauza incendiului (trei copii murind pe loc, iar unul – ieri dimineaţă).

Cauza izbucnirii focului nu a fost confirmată oficial, dar cum deja patru sugari morţi în incendiu sunt realitatea care a şocat o ţară, în România nu se mai poate pune problema că „…aşa ceva nu ni se poate întâmpla nouă”.

Dur, dar adevărat

„Bineînţeles că scenariul trăit de Maternitatea Giuleşti se poate repeta, din păcate, în oricare dintre spitalele din România, nu numai în Maternitatea ˝Buna Vestire˝”, declară managerul Ana-Maria Hărăbor, directoarea Maternităţii gălăţene.

Iar argumentele urmează: „Doar nu avem bani să montăm senzori de fum, nici bani să plătim suficiente asistente să stea în încăperile cu nou-născuţi!”.

Directoarea confirmă: „Nimeni nu stă permanent cu prematurii, în încăperea cu incubatoare, nici cu ceilalţi bebeluşi, pentru că nu avem personal pentru aşa ceva”.

Nu 40 de asistente, ci doar nouă

Situaţia de la „Buna Vestire” nu este un secret: „În acest moment, suntem mult sub ceea ce prevede schema de personal. În loc de 40 de asistente, numărul care ar fi necesar în această instituţie – avem acum doar nouă, şi ni se vor mai acorda doar alte două posturi (pe perioadă determinată) din luna septembrie.

În rest, posturile sunt blocate din 2009, şi oricâte demersuri am fi făcut la Ministerul Sănătăţii, ni s-a răspuns că trebuie respectate reducerile dictate de buget”.  

Incubatorul pentru nou-născuţi

Cauza izbucnirii focului la Maternitatea Giuleşti nu a fost confirmată oficial, ceea ce însă se ştie este că unităţile interioare de aer condiţionat – de la care ar fi putut pleca scânteia care a declanşat incendiul - erau poziţionate chiar în camera incubatoarelor.

Dacă bebeluşul are probleme la naştere, medicul îl pune într-un  incubator. Copilul nu trebuie să fie îmbrăcat, pentru că în incubator este cald. Incubaţia este procesul prin care nou-născuţilor li se oferă un mediu potrivit lor, condiţiile semănând cu cele din uterul mamei.

În aceste condiţii, încă nu este clar de ce ar fi fost nevoie de aer condiţionat în camera incubatoarelor, care oricum îi izolează pe copii de mediul exterior, prea rece pentru ei.

Galaţiul – judeţul cu două maternităţi

Ar fi fost un adevărat dezastru dacă la Galaţi s-ar fi desfiinţat Maternitatea „Buna Vestire”, explică directoarea, pentru că, în cazul în care s-ar petrece şi la noi o asemenea tragedie, măcar există o a doua instituţie care să poată primi mamele şi sugarii.

În acest moment, la „Buna Vestire”, 20 de nou-născuţi aşteaptă în pătuţuri şi incubatoare momentul în care vor pleca acasă, la familii.

Conform declaraţiilor doctorului Ana-Maria Hărăbor, aparatele de aer condiţionat sunt plasate pe hol, nu în încăperea în care sunt ţinuţi bebeluşii. „Aerele condiţionate sunt în schimb poziţionate în camerele de terapie intensivă (Reanimare) a adulţilor”, completează doctorul. 

Pompierii vin la Maternitate

Nu, nu din motive de sarcină, ci, oarecum paradoxal, pentru prevenire. Prevenirea incendiilor, vezi bine!

„Nu, nu au fost organizate exerciţii de simulare a incendiilor la Maternitate, dar la Spitalul Judeţean acestea au fost frecvente, iar salvatorii ştiu exact ce au de făcut în momentul în care trebuie să intervină într-o unitate spitalicească”, a declarat locotenentul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Situaţiilor de Urgenţă Galaţi.

Directoarea Ana-Maria Hărăbor: „De când sunt eu la conducerea Maternităţii, adică din 2006, la noi nu au avut loc nici incendii, nici exerciţii de simulare. Cu toate acestea, pompierii sunt prezenţi constant la Maternitate, unde fac verificări”.

„Am respectat toate indicaţiile lor, iar uşile noastre au fost modificate şi se deschid spre exterior, aşa cum scrie la carte. În plus, clădirea permite cu uşurinţă evacuarea, având ieşire rapidă în curtea interioară”.

Tragedii şi învăţăminte

Nu trebuie multă sensibilitate pentru ca moartea în flăcări a patru sugari - petrecută chiar în instituţia în care cei mici au deschis pentru prima oară ochii -, să zguduie o întreagă naţiune.

Iar după ce o ţară întreagă a urmărit ieri exerciţiul public de cinism al ministrul Sănătăţii – în cadrul conferinţei de presă nepomenindu-se nici o vorbă despre motivele reale ale declanşării focului, dar împărţindu-se în schimb mulţumiri cu nemiluita – nu ştim ce tragedie se mai poate întâmpla pentru ca oamenii de stat să se sperie de consecinţele directe ale blocării posturilor din maternităţi.

Citit 1889 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.