ALERTĂ MEDICALĂ/ Aproape 200 de elevi, testaţi pentru TUBERCULOZĂ, după ce o profesoară a fost diagnosticată cu această boală periculoasă

ALERTĂ MEDICALĂ/ Aproape 200 de elevi, testaţi pentru TUBERCULOZĂ, după ce o profesoară a fost diagnosticată cu această boală periculoasă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Toţi elevii Şcolii Generale nr. 42 din Galaţi sunt nevoiţi să facă teste pentru depistarea tuberculozei, după ce o profesoară care avea ore la toate clasele a fost diagnosticată cu această periculoasă boală contagioasă. Părinţii sunt speriaţi şi îngrijoraţi de repercusiunile pe care acest fapt le-ar putea avea asupra sănătăţii copiilor lor.

Profesoara este în prezent internată la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi. „După ce s-a confirmat că profesoara este bolnavă, având în vedere faptul că doamna avea ore în toată şcoala, a început testarea tuturor elevilor. Cei în cazul cărora IDR-ul (test cutanat folosit pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza – n.r.) va ieşi pozitiv, vor fi nevoiţi să facă şi radiografii pulmonare”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Jumătate dintre elevi au nevoie de radiografie pulmonară

Potrivit Maricicăi Blehoianu, asistenta medicală a Şcolii nr. 42, 185 de elevi au fost testaţi în total, pentru 90 dintre ei intradermoreacţia făcută dând rezultate care necesită şi o radiografie pulmonară. Directorul-adjunct al şcolii, Cornel Neştian, a spus că dezinfecţia în unitatea de învăţământ a început imediat ce s-a aflat despre boala profesoarei. De asemenea, pe lângă elevi, şi cadrele didactice au făcut IDR şi radiografii pulmonare. „Doamna profesoară a purtat, într-adevăr, o mască, în timpul orelor, dar probabil pentru că era şi sezonul gripelor iar dumneaei, lucrând în colectivitate, voia să se protejeze. Nu cred că a purtat masca din altă cauză “, este de părere Cornel Neştian.

Nemulţumirile părinţilor

Ancheta epidemiologică desfăşurată acum de DSP va stabili dacă vreun copil a fost infectat cu bacilul Koch. Între timp, unii dintre părinţi sunt revoltaţi că o astfel de situaţia a putut să apară. "Cred că profesorii ar trebuie să fie mai bine investigaţi medical înainte de a li se permite să predea la clasă. Acum, am înţeles că toţi copiii trebuie să urmeze un tratament preventiv care este dăunător pentru ficat. Am mai vorbit cu unii părinţi, care mi-au spus că deja au fost şi le-au făcut radiografii copiilor", a spus mama unuia dintre elevii de la Şcoala 42.

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis. Reprezintă o cauză majoră de deces, constituind, din acest motiv, o importantă problemă de sănătate publică. 416 noi cazuri de tuberculoză au fost depistate în judeţul Galaţi, anul trecut, cu 48 mai puţine faţă de anul 2014.

Citit 7424 ori Ultima modificare Joi, 24 Martie 2016 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.