Se moare mai puţin pe şoselele Galaţiului

Se moare mai puţin pe şoselele Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După un an-catastrofă (2008), 2009 face pace între şosele, pietoni şi şoferi * La Galaţi, luna iunie 2009 aduce zero decese, faţă de 12 morţi în iunie 2008 *

„2009 este un an incredibil de bun! La Galaţi în special, care este unul dintre judeţe fruntaşe la scăderile importante: scăderea numărului de decese produse pe şosele şi scăderea numărului de accidente grave. La cealaltă extremă se situează anul trecut şi anul 2002 – cel mai negru an al Rutierei. Oricum, aceştia au fost anii-catastrofă ai Poliţiei Rutiere Române şi ai Galaţiului, de asemenea”, declară comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi.

Iunie 2009 – Galaţiul nu a purtat doliu după accidente

„Anul trecut a adus la Galaţi un total de 45 de decese produse în primul semestru pe drumurile publice, în timp ce 2009 vine cu o cifră de 22 de morţi, adică mai puţin de jumătate. Scăderea este fantastică, cu atât mai mult cu cât semestrul se încheie cu o lună iunie ideală: niciun deces, în timp ce anul trecut au fost 12!”.

Entuziasmat de cifrele statistice pe care le prezintă, comisarul Viorel Cojocaru demonstrează că tendinţa de scădere a numărului victimelor tragediilor rutiere nu este izolată în judeţul nostru:

„Şi în ceea ce priveşte numărul accidentelor grave lucrurile stau bine: cele 111 evenimente de acest tip sunt mai puţine cu şase decât anul trecut, acest lucru însemnând o scădere cu cinci procente; a crescut însă cu trei procente numărul răniţilor grav”.

Circulăm mai prudent – viteza cade pe locul 3!

În ceea ce priveşte cauzele producerii accidentelor din 2009, aici avem de-a face cu o mutare spectaculoasă: neacordarea priorităţii (în 24,3 la sută din accidente) trece pe locul secund, după ce ani la rând viteza a fost a doua cauză a producerii victimelor. Iată că anul acesta viteza se situează abia pe locul al treilea, cu un procent de 17,1 la sută.

Constantă, culpa pietonilor, cu un procent de 32,5 la sută, rămâne principala cauză a tragediilor petrecute: „Moral, consider că tot viteza este principala cauză a producerii şi a accidentelor, şi a victimelor. Dacă s-ar circula cu mai multă prudenţă, cu viteză mai mică, aceste evenimente ar putea fi evitate!”, spune şi comisarul Cojocaru.

Ne accidentăm în special miercurea şi joia, între orele 13 şi 17…

…demonstrează datele statistice: rata accidentelor creşte spectaculos la mijlocul săptămânii, şi în special după-amiaza, explică purtătorul de cuvânt al Rutierei:

„Este momentul în care omul începe să fie obosit, se întoarce de la serviciu, iar miercurea şi joia sunt zile cu trafic mare. De la 1 ianuarie şi până pe 30 iunie, în Galaţi au avut loc 58 de accidente (cu patru mai mult decât în 2008), au murit patru persoane faţă de 18 în 2008 şi au fost 59 de răniţi grav (plus 14 faţă de anul trecut). Doar la Tecuci se înregistrează o creştere cu unu a numărului de decese: cinci în 2009, faţă de patru în 2008”.

Mai sigure – drumurile judeţene

În mediul rural, cele 24 de accidente produse arată o scădere cu nouă faţă de cifra anului trecut; au murit 10 persoane pe drumurile din judeţ (-7 faţă de 2008) şi au existat 22 de răniţi grav (-8)”.

În schimb, în rural cauzele producerii evenimentelor rutiere se schimbă total: pe primul loc trece viteza, urmată de depăşirea neregulamentară (fatală, de obicei, pentru că în depăşire maşinile accelerează, iar impactul este frontal). Ponderea accidentelor creşte, surprinzător, tot miercurea, în timp ce duminica şi vinerea se înregistrează scăderi.

Nu mai sunt bani de RCA!

Anul acesta s-a constatat un număr dublu de infracţiuni în trafic: 510, faţă de 228 în 2008, 484 dintre acestea fiind la regimul circulaţiei. Valoarea totală a amenzilor aplicate este de 47.190 lei, cu un plus de 8.436 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Au fost sancţionaţi, pe rând, vitezomanii (cu 13.639 lei), cei care nu purtau centurile de siguranţă (6.706 lei) şi cei care nu aveau documente de identificare (4.559 lei): „A crescut numărul celor care sunt amendaţi pentru că nu au plătită asigurarea RCA şi care totuşi îşi asumă riscul şi ies pe şosele. Lucru care, evident, denotă o tendinţă a scăderii puterii financiare”, caută o justificare reprezentantul Poliţiei Rutiere. 

Cel mai grav accident - în februarie

În primele şase luni ale anului au fost amendaţi 2.500 de şoferi de maxi-taxi, cu un total de 60.000 de lei şi s-au produs 4.000 de tamponări. Au fost reţinute 2.931 de permise (+351 faţă de 2008) – cele mai multe pentru depăşirea vitezei regulamentare (418), pentru consumul de alcool (390) şi pentru tamponări (488).

Cel mai grav accident produs în judeţul nostru în prima jumătate a anului rămâne cel de la Independenţa, doi tineri pierzându-şi viaţa într-un Renault în care doi câini de luptă i-au distras atenţia şoferului care conducea cu viteză. În acest interval au murit şi doi copii, cifra deceselor fiind aceeaşi cu cea a anului trecut.

Provocarea de a rămâne viu

Ce putem îndrepta? „Poliţia Rutieră caută constant soluţii pentru sistematizarea traficului – au apărut două noi sensuri giratorii şi rămâne de observat cum schimbă ele numărul accidentelor care se produceau în respectivele zone (N.R. - la IVAS şi la ieşirea din Galaţi spre Brăila). Atenţie mare la condusul după-amiaza şi la stresul pe care l-am acumulat! Când ne urcăm la volan, ar trebui să uităm alte griji şi să ne concentrăm la trafic. Politeţea în trafic este un alt amănunt peste care nu se poate trece”, concluzionează comisarul Cojocaru.

Dacă este pozitivă, nu este ştire, nu? Ne îngrozim însă regulamentar de câte ori auzim despre câte un copil uitat pe stradă şi zdrobit de caldarâm de o maşină care, dom’le, nu a avut timp să încetinească!

Nu ne plac materialele în care cifra morţilor capătă proporţii, dar căutăm înfriguraţi mai multe amănunte. Îi detestăm pe ziariştii care „profită” de durerea unor oameni, deşi murim de nerăbdare să o mai facem puţin pe lupul moralist pe spatele consemnărilor făcute de „hienele” din presă. Pe poliţişti îi blamăm din inerţie, pentru că, logic!, toată lumea este vinovată, mai puţin noi înşine.

În 2009, lucrurile nu mai stau la fel de bine pentru amatorii de senzaţional „de morgă”: numărul tragediilor petrecute pe şosele a scăzut dramatic, după un 2008 care a îndoliat prea multe familii de gălăţeni.

Să fie tot aşa, până la sfârşitul anului şi… drum bun, şoferi!

Explicaţii foto:

1 – Imagine şocantă de la cel mai grav accident produs în 2009 în judeţul Galaţi, pe raza comunei Independenţa, în februarie

2 - Comisarul Viorel Cojocaru, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi

Citit 1581 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.