De 6000 de ori „Viaţa liberă”

De 6000 de ori „Viaţa liberă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cotidianul gălăţenilor a ajuns la 6000 de  numere, apărute din 1989 până astăzi *

Ziarul „Viaţa liberă” a apărut, în Galaţi, pe 22 decembrie 1989, din iniţiativa unui grup de ziarişti şi scriitori gălăţeni. Cei care l-au scris au şi difuzat ediţia, datată 23 decembrie, din cauza apariţiei după miezul nopţii, în acea noapte gălăţenilor care ieşiseră în stradă.

Cererea de înscriere a publicaţiei ca societate comercială datează din 4 ianuarie 1990. Acţionariatul societăţii a fost, până în anul 2007, format în întregime din jurnalişti.

SC „Viaţa liberă” a avut o evoluţie constant progresivă, capitalizându-se încet dar sigur şi creând de-a lungul anilor puternice sectoare de activitate adiacente, dar în relaţie strânsă cu principalul obiect de activitate, editarea cotidianului. S-a dezvoltat sectorul de publicitate, cel de difuzare a ziarului, lărgit apoi cu difuzarea presei în general şi cu activităţi comerciale, şi s-a achiziţionat propria tipografie.

Pachetul majoritar al acţiunilor societăţii a fost cumpărat în anul 2007 de Emi Deutschland GmbH, care la rândul său a fost preluată, anul trecut, de către Goldbach Media Group. Şi în această perioadă, societatea a evoluat, devenind SC „Dunărea de Jos” şi editând atât cotidianul gălăţean „Viaţa liberă”, cât şi cotidianul din oraşul vecin, „Ziarul de Brăila”.

Ziarul „Viaţa liberă” este auditat BRAT din anul 2000, aflându-se printre membrii fondatori ai societăţii de audit şi beneficiară a unui certificat ISO 9001.

Viaţa liberă”, cotidianul preferat al gălăţenilor, lider de piaţă de-a lungul a două decenii, a fost, este şi va rămâne un ziar echilibrat, care-şi respectă cititorii şi partenerii de pe piaţa media şi pe toţi cei cu care se află, sau nu, în relaţii comerciale.

Uşi deschise, în Domnească 68

A pune pe hârtie campanii prin care ziarul acesta a reuşit, în 6000 de zile şi tot atâtea numere, să-i ajute pe locuitorii judeţului Galaţi este imposibil. Sute, poate mii de persoane au beneficiat de sprijinul nostru în momente dificile din viaţa lor, au reuşit să obţină case sau medicamente, să facă tratamente în străinătate sau să plece la studii.

Ne-am implicat în campaniile societăţii civile, atunci când nu am fost noi cei care le-am iniţiat. Fie că a fost vorba despre inundaţii sau secetă, despre accidente sau probleme specifice ale unor comunităţi locale, „Viaţa liberă” a pus umărul la rezolvarea lor.

Însă cel mai important lucru, cu care gălăţenii se pot mândri pentru că au un astfel de cotidian, este răspunderea pentru fiecare cuvânt ce vede lumina tiparului. Întotdeauna jurnaliştii acestui cotidian au răspuns pentru ceea ce au scris, s-au documentat serios, au ascultat toate părţile implicate, iar atunci când au greşit au ştiut să recunoască acest lucru.

Cititorii, sprijinul nostru constant de-a lungul a 20 de ani, ştiu că au întotdeauna o uşă deschisă pe str. Domnească nr. 68. Redacţia ziarului este una în care au intrat şi intră anual mii de oameni, fie că vin să-şi ridice premiile la concursurile organizate de noi, fie că ne aduc ştiri, plângeri, mulţumiri etc.  O pagină le este dedicată săptămânal.

Sesizările venite prin poştă, pe site-ul ziarului( www.viata-libera.ro) sau direct de la cei care ne vizitează nu rămân niciodată fără răspuns. În societatea românească actuală a apărut un concept nou, acela al Zilei uşilor deschise. La noi, fiecare dintre cele 6000 de zile s-ar putea numi aşa.   

Premiile pentru grafică de ziar la Viena - cinci ani pe podium

Cinci ani consecutiv, ziarul nostru a fost premiat pentru design la prestigiosul concurs european de grafică „European Newspaper Awards” de la Viena. „Viaţa liberă” este primul ziar românesc care a urcat pe acest podium, cu sprijinul designerului Cristian Lipan, în anul 2004.

Tot „Viaţa liberă” este singurul cotidian din ţară ce deţine un număr atât de semnificativ de premii, luate an după an, cinci ani la rând la singura competiţie europeană de profil. Ultimul premiu este cel obţinut în anul 2009. Şi, nu mai puţin important, ziarul gălăţenilor este singurul cotidian local care a îndrăznit şi a reuşit să urce pe podiumul european al învingătorilor de atâtea ori.

Consecvent noii sale ţinute grafice, modificată de câteva ori de-a lungul celor 6000 de numere până a ajuns la forma actuală, „Viaţa liberă” este acum o publicaţie uşor de lecturat, atractivă, cu informaţii care au locul lor bine definit în pagină, cu fotografii care au devenit o modalitate în sine de comunicare, nu doar o completare a materialului scris, material aflat mereu în căutarea evenimentului concret, la zi, redactat într-un stil publicistic profesionist, de jurnalişti care îşi respectă meseria.

Şi noi am scris istoria Galaţilor

Viitorul presei scrise a fost pus de nenumărate ori sub semnul întrebării, mai ales în ultimii ani. Şi totuşi, într-o comunitate locală, cum este Galaţiul, nu doar oraşul ci întregul judeţ, un cotidian s-a dovedit a fi cea mai serioasă şi sigură supapă de siguranţă pentru cei care doresc să fie informaţi, să se implice în viaţa locului, să rezolve, atât cât se poate, problemele pe care le au.

Viaţa liberă” a fost şi este alături de locuitori dar şi de autorităţi, la bine şi la greu. Poate că uneori am greşit, nesancţionând la vreme, poate alteori am fost mai severi decât trebuia, dar niciodată nu am rămas în afara tuturor întâmplărilor petrecute timp de două decenii la malul Dunării.

6000 de numere de ziar reprezintă istoria posdecembristă a Galaţiului, în date, fapte, oameni şi locuri, pe care noi, jurnaliştii de la „Viaţa liberă” am consemnat-o cum am ştiut mai bine. Prietenii şi neprietenii pot depune mărturie că existenţa noastră a însemnat ceva.

Nimeni nu are o probă mai autentică de rezistenţă şi nu poate demonstra mai clar necesitatea existenţei unui ziar decât zecile de mii de cititori zilnici care se regăsesc în paginile cotidianului „Viaţa liberă”. După 20 de ani de colaborare cu gălăţenii, chiar în vremuri acestea de criză, care nu ne iartă nici pe noi, avem cu ce demonstra că presa scrisă, cel puţin la Galaţi, are un viitor sigur.    

Teoria proporţiilor: O carte, două cărţi

La aniversarea a 5000 de numere, „Viaţa liberă” făcea o statistică sugestivă pentru cine nu realizează care este volumul, ca greutate dar şi ca efort, al unui cotidian. Spuneam atunci, în 2006, că împăturind paginile mari ale ziarului, până la dimensiunile unui format de carte, ar reieşi că oferim cititorului nostru, zilnic, o carte de circa 250 de pagini.

Între timp, numărul paginilor de ziar a crescut, în funcţie de necesităţi şi de cerinţe. Fără ca măcar să ne dăm seama, am trecut de la o carte la aproape două.

Când priveşti în urmă, la primul dintre cele 6000 de numere câte se împlinesc astăzi, la foaia aceea din 1989, greutatea acestor cărţi devine nu doar o răspundere uriaşă pe umerii noştri, ai celor de la „Viaţa liberă”, ci şi o promisiune. Pentru viitor.  

Oameni în spatele semnăturii

Dincolo de cuvinte, în spatele nostru, al celor care semnăm zilnic în ziar, există o adevărată armată de oameni, de la publicitate, contabilitate, difuzare, la corectură, tehnoredactare şi tipografie. Fiecare dintre ei contează.

Fără sistemul acesta complex, în care rotiţele se întrepătrund astfel încât „Viaţa liberă” să fie dimineaţa în casele gălăţenilor, astăzi n-am fi existat. Tuturor, un gând bun pentru performanţa de a fi ajuns la 6000 de numere.

Ai noştri

Pe la ziar au trecut aproape toţi scriitorii gălăţeni. Au scris în paginile "Vieţii libere", ca jurnalişti, oameni care acum au afaceri serioase, funcţii importante, care au plecat în aparatul administrativ, la Bucureşti, în televiziuni, la universitate şi cine mai ştie unde.

Un exemplu? Prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, a fost redactor la "Viaţa liberă". Însă numele tuturor ar fi greu de dat aici pentru că sunt mulţi, foarte mulţi.

Unii s-au călătorit chiar către stele, de unde, suntem siguri, ne veghează. Au venit însă alţii, alături de noi, tineri, entuziaşti şi gata să preia ştafeta jurnalismului marca „Viaţa liberă”.

Celor care acum doar ne citesc, prietenilor noştri, nu le cerem nimic altceva decât să îşi aducă aminte. Au trecut deja 6000 de numere. Şi aproape 20 de ani. 

Propunere - Colţul cititorilor

În 6000 de zile ale atâtor ani petrecuţi alături de dumneavoastră, cititorii noştri, cu siguranţă am făcut şi lucruri bune, dar am şi greşit. Despre mulţumirile şi nemulţumirile cu privire la cotidianul dumneavoastră, al gălăţenilor, ne puteţi scrie zilnic până la finalul acestei luni. Vom publica sugestiile pe care le aveţi pentru noi, nemulţumirile şi amintirile legate de "Viaţa liberă".

De obicei, marcam aniversarea cu evenimente publice. Acum, criza ne obligă să vă amintim numai că mergem mai departe. Alături de dumneavoastră, cititorii noştri.

Citit 2364 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.