Cod galben fără măsuri speciale

Cod galben fără măsuri speciale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prima zi de cod galben din această vară a fost „tratată” oarecum diferit în ţară. Dacă la Bucureşti, de pildă, prefectul Cristian Atănăsoaei le-a cerut primarilor de sectoare să ia măsuri specifice – înfiinţarea de puncte de prim ajutor, asigurarea de apă etc. – la Galaţi lucrurile au fost mult mai calme.

Din toate instituţiile implicate în astfel de situaţii – Primărie, Prefectură, Direcţia de Sănătate Publică, ISU şi Inspectoratul Teritorial de Muncă – doar cea din urmă organizase cu o zi înainte, joi, o întâlnire cu reprezentanţii societăţilor de construcţii. „Au participat în jur de 44 de reprezentanţi, cărora le-am prezentat obligaţiile pe care le au faţă de angajaţi, conform OG 99/2000. Inspectorii de muncă încep însă controalele în general, după ce se înregistrează două zile consecutive cu temperaturi de peste 35 de grade, iar cum sâmbătă este liber…”, ne-a declarat şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Tot ieri dimineaţă urma să aibă loc şi o şedinţă internă, la Prefectură, cu şefii instituţiilor responsabile, în vederea stabilirii măsurilor anti-caniculă, dacă acestea se impuneau…

Ulterior am aflat de la prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Brânzan, că „nu am stabilit nimic special, pentru că deocamdată nu este cazul. Astfel de măsuri se iau în general, în momentul în care se prelungesc zilele caniculare şi dacă se anunţă cod portocaliu. Oricum, noi suntem pregătiţi; am identificat locurile cu aclimatizare unde se pot amenaja puncte de prim ajutor”.    

Şi de la şefa Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Costinela Georgescu, am aflat că „deocamdată nu s-a stabilit nimic special; corturi nu mai este voie să se amplaseze, pentru că sunt şi mai periculoase, din cauza efectului de seră. Acum se recurge la amenajarea de puncte de prim ajutor în locuri în care există aer condiţionat. Deocamdată, DSP a luat măsuri pentru asigurarea stocului de medicamente necesare în astfel de situaţii, iar în funcţie de necesităţi, se va apela şi la personalul medical de la cabinetele medicale şcolare, dar şi la studenţii din anul V ai Facultăţii de Medicină”.

Purtătorul de cuvânt al primăriei, Nicoleta Manole, ne-a declarat că „anul trecut am asigurat apă la punctele de prim ajutor, în măsura în care ni s-a cerut acest lucru”.

Şi purtătorul de cuvânt al ISU, Eugen Chiriţă a precizat că „noi dispunem şi de corturi, însă nu acţionăm decât în cazul în care ni se solicită acest lucru de către DSP sau Prefectură”.

Citit 740 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.