Peste 1.200 de oameni au rămas fără agoniseala de o viaţă (FOTO)
Foto: Foto: Marius Negri  

Peste 1.200 de oameni au rămas fără agoniseala de o viaţă (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Durere fără margini în sute de familii din judeţul Galaţi. Conform datelor furnizate de autorităţi, inundaţiile au afectat 22 de localităţi. 743 de locuinţe au fost inundate şi 1.270 de persoane au fost evacuate, din care 600 la Slobozia Conachi, 400 la Cuza Vodă, 250 la Pechea şi 20 la Schela.

Mulţi dintre cei evacuaţi din case au ales să meargă la rude sau la alţi localnici, care nu au fosta fectaţi de ape. 44 de persoane, care nu au avut niciun ajutor, au fost nevoite să doarmă în sălile de sport din localităţi. Aici au primit mâncare, apă, ceai cald şi un loc uscat de dormit. Crucea Roşie, filiala Galaţi, a adus, încă de miercuri seară, saci de dormit, pături, lenjerii şi pilote, pentru a veni în sprijinul celor năpăstuiţi.

Alţii au preferat să se întoarcă în casele lor, chiar dacă acestea erau încă pline de apă. Aşa s-a întâmplat şi cu familia Măncilă, din Pechea. Trei familii, bunici, copii şi nepoţi, toţi locuiau în aceeaşi curte, acum acoperită în totalitate cu apă. Disperaţi, oamenii stăteau în poartă şi se uitau cum pompierii scot apa din curte cu motopompa. Ştiau că, după ce va fi curăţată curtea, se va retrage şi apa din casă. Cu lacrimi în ochi, doi dintre membrii familiei ne arătau că mai au doar hainele de pe ei. „Sunt udă la picioare. Nu mai am nici papuci măcar. Haine, doar astea de pe mine. Nu mai am nimic. Munca mea de-o viaţă. Vine iarna, când mai fac eu ceva în curte, în casă?”, ni s-a plâns femeia, în timp ce îşi scotea apa din cizmele de cauciuc. Lângă ea, soţul său privea cu deznădejde cum apa din curte nu se mai termină. „Vine iarna. Unde vom sta noi de-acum înainte? Nu mai avem nimic. Casa e plină de apă şi nămol”, ne-a spus acesta.

Primarul care poartă acelaşi nume, fără a avea însă vreo legătură cu familia, îi ruga pe pompieri să încerce să scoată apa mai repede, pentru că motopompa era aşteptată şi în alte părţi. Din păcate, însă, lucrurile nu s-au putut rezolva la fel de repede cum şi-ar fi dorit toţi cei de acolo.

A doua lovitură

Am părăsit casa familiei Măncilă, pentru a merge mai departe, la o altă casă plină de apă. Aici, oamenii reuşiseră să scoată, în mare parte, apa din casă. A rămas în urmă, însă, mult noroi şi multă umezeală. I-a ajutat şi fiul, care, deşi şi casa lui a fost lovită de apă, pare resemnat. „Am casă nouă. În 2013 am avut probleme. Am schimbat parchetul atunci. Am dat o grămadă de bani. Acum, trebuie să o iau de la capăt. Am reuşit să mai salvez nişte mobilă, dar în rest… prăpăd”, ne-a spus bărbatul.

În aceeaşi situaţie sunt multe alte familii. Dezastrul lăsat în urmă de ape pare să nu se mai termine, iar greul de-abia acum începe. După ce autorităţile vor reuşi să evacueze toată apa din curţi şi grădini, oamenii vor trebui să se apuce să scoată noroiul, să îşi spele hainele şi să fac eforturi supraomenşeti pentru a se întoarce la viaţa de zi cu zi. Din păcate, însă, meteorologii anunţă în continuare ploi, ceea ce face ca misiunea celor care au avut de suferit să fie şi mai grea.

Sprijin administrativ

Autorităţile s-au întâlnit la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, unde, după analiza rapoartelor preliminare de la comitetele locale, s-a decis să se ceară ajutor guvernamental. Astfel, s-au solicitat de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale apă şi alimente de primă necesitate, precum şi combustibil necesar pentru pompe şi utilajele de intervenţie.

Conform unui comunicat de presă remis redacţiei de Prefectura Galaţi, Drumul Naţional 25, Galaţi - Tecuci, va rămâne închis. „La Vameş, apa atinge un metru pe carosabil, în incinta din această zonă fiind peste 3,5 milioane de metri cubi de apă, potrivit estimărilor specialiştilor de la Apele Române. În aceste condiţii, pomparea este ineficientă, costisitoare şi de lungă durată”, se arată în comunicat. Acesta a fost motivul pentru care s-au cerut autorizaţiile pentru formarea unei breşe în corpul digului râului Geru, pe malul drept, aferent comunei Piscu. Astfel, breşa a fost formată, iar apa a început să fie evacuată de pe carosabil. Operaţiunea este însă de durată, aşa că circulaţia nu va fi reluată decât după evecuarea întregii cantităţi de apă.

Tot Prefectura Galaţi a anunţat şi faptul că voluntarii de la Crucea Roşie Galaţi vor veni în sprijinul populaţiei cu pături, saci de dormit, lenjerii, pâine, apă, conserve, urmând să ducă în zonele afectate şi paturi cu saltele şi pachete igienice.

Totodată, se face un apel către gălăţeni, cărora li se cere ajutorul pentru sinistraţi. „În magazinele Carrefour şi Metro, Crucea Roşie continuă să colecteze de la populaţie produse neperisabile (făină, mălai, zahăr, orez etc), iar companiile Carrefour, Selgros, Arcada şi Patisgal au donat deja pâine şi alimente. Cei care doresc să contribuie la ajutorarea familiilor sinistrate pot dona electrocasnice funcţionale şi îmbrăcăminte (nouă sau cu certificat de la curăţătorie) la punctul de colectare deschis la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, din strada Eroilor nr. 20 bis (Protecţia Civilă)”, se mai arată în comunicat.

     

Citit 6570 ori Ultima modificare Marți, 18 Octombrie 2016 12:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.