GREVĂ de avertisment în toate SPITALELE gălăţene
Foto: Foto ”Viața liberă”, Teodora Miron

GREVĂ de avertisment în toate SPITALELE gălăţene
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)


Sindicaliştii cer salarii egale pentru angajaţii cu acelaşi grad profesional * Următoarea etapă a protestelor o reprezintă greva generală


Sute de angajaţi din unităţile sanitare şi de asistenţă socială din judeţul Galaţi au intrat în grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore. Acţiunile au fost organizate la îndemnul "Sanitas" Galaţi. Angajaţii sunt nemulţumiţi de inechităţile salariale existente în momentul de faţă, de nivelul sporurilor salariale primite, precum şi de condiţiile de lucru.

La Spitalul General CFR Galaţi, câteva zeci de persoane au ieşit în faţa unităţii încă de la ora 8,00 dimineaţă. "Nu suntem de acord cu diferenţele salariale întâlnite acum între diferite spitale. Spre exemplu, eu sunt asistent principal la secţia Anestezie şi Terapie Intensivă. Salariul meu este de 2.400 de lei, în condiţiile în care un coleg cu grad profesional identic de la Spitalul Judeţean, care este spital clinic, primeşte un salariu de 3.400 de lei. Astfel de inechităţi salariale apar în cazul tuturor categoriilor de angajaţi", a precizat Ovidiu Rădoi, asistent medical.

Potrivit managerului Spitalului CFR Galaţi, Carmen Şerbănescu, un medic primar de la un spital general are un salariu cu 1.500 de lei mai mic decât un coleg cu aceeaşi funcţie, pregătire şi vechime de la un spital clinic.

Spitalele au funcţionat la doar 30 la sută din capacitate


Şi în restul unităţilor sanitare din municipiul Galaţi şi din judeţ au avut loc acţiuni de protest, chiar dacă oamenii nu au ieşit în faţa unităţilor. La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, spre exemplu, angajaţii au purtat banderole albe, pe care era inscripţionat cuvântul "Grevă". "Conform Legii 62, activitatea a fost oprită pe parcursul a două ore. Au fost asigurate urgenţele, iar bolnavii din saloane au fost îngrijiţi corespunzător. Am asigurat 30 la sută din activitatea obişnuită. Greva de avertisment se organizează doar astăzi, timp de două ore", a spus Carmen Vrabie, reprezentantul membrilor "Sanitas" de la Spitalul Judeţean.

Ce vor protestatarii


Nemulţumirea angajaţilor din sistemul de sănătate şi din cel de asistenţă socială a fost amplificată de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 20, din august 2016. În mare, actul adoptat de Executiv prevede corectarea sporurilor acordate medicilor la nivelul salariilor din anul 2016. Ce îi supără însă pe sindicalişti este faptul că doar pentru medici s-au făcut aceste corecţii, în vreme ce, pentru restul categoriilor de angajaţi, sporurile iau în calcul salariul din anul 2009, atunci când România se afla în plină criză economică. Mai mult, angajaţii vor ca diferenţele salariale existente între spitalele clinice şi cele generale să fie micşorate.

Următoarea etapă, greva generală


Cererile protestatarilor le includ însă şi pe celelalte categorii de angajaţi. Concret, Federaţia "Sanitas" cere introducerea în OUG 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din direcţiile de sănătate publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

"Spre exemplu, între asistenţii medicali cu studii superioare şi cei cu şcoală postliceală, diferenţele salariale sunt de până la 800 de lei, în favoarea primei categorii, în condiţiile în care ambele categorii au aceeaşi profesie, aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a precizat Paraschiv Sălăvăstru, liderul "Sanitas" Galaţi.

În cazul în care autorităţile nu vor aduce amendamentele solicitate OUG 20/2016, Federaţia "Sanitas" a anunţat greva generală, pe perioadă nedeterminată, începând cu 31 octombrie.

Citit 3321 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2016 15:43

4 comentarii

 • postat de SANITAS, o vaca buna de muls poentru sindicalisti
  Miercuri, 19 Octombrie 2016 17:16
  81.12.150.***
  Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, doar din activitatea de la sindicat câștigă 153001 lei anual ca președinte SANITAS și încă 106550 lei anual de la Frăția, blocul sindical. Adică 28105 lei lunar (6.300 de euro!) doar din activitatea sindicală. Plus că are casă în București, garsonieră în Costinești și apartament la Predeal. Marius Sepi, primvicepreședinte SANITAS, din activitățile de lider de sindicat scoate 12.700 de lei, adică vreo 3.000 de euro lunar.
  Declarațiile lor de avere sunt la liber, pe net.
  Despre ce vorbim?...
  0
  6
  Raportează
 • postat de Unul care prefera sa moara acasa
  Miercuri, 19 Octombrie 2016 14:48
  81.12.150.***
  Chestia cu spaga nici nu ar trebui discutata! Mita este infractiune, caz penal, indiferent de motive sau motivatii. Iar cand accepti/impui bani de la niste oameni aflati in suferinta, este o circumstanta agravanta! La fel cum intretinerea de relatii sexuale cu un minor care iti mai este si pacient/elev/sub tutoriat etc. are circumstante agravante tocmai din cauza relatiei de dependenta a victimei!
  Or, la mentalitatea majoritara in sistemul medical, se pare ca relatia de dependenta a bolnavilor de curantii lor nici nu mai este sesizata. Multora li se pare normal sa ia plicul ca si cum nu am plati asigurari medicale, ca si cum nu si-ar lua si salariu la final de luna, ca si cum nu ar fi niste LASI daca prefera sa se ia de gat cu bolnavul pentru bani in loc sa se ia cu angajatorul/sistemul.
  Sa nu uitam, majoritatea "marilor" doctori, precum Oprescu, Astarastoaie, Bradisteanu, Nechita, Bacalbasa si alte "somitati" nu au plecat pe afara, in ciuda "legendelor" profesionale pe care si le-au creat. Oare de ce? Nu cumva "sistemele" de afara nu prea i-ar fi primit cu o asa mentalitate?
  Ce sa mai vorbim de personalul mediu care nu se misca fara 5 sau 10 lei, dupa caz si manopera de facut...
  Daca ar iesi SANITAS-ul sa ceara cresterea salariilor si sanctionarea drastica a mitei/plicului, ca sa-si scoata aceasta pata din "blazonul profesional", i-as crede ca vor binele tuturor. Asa sunt doar o alta categorie profesionala care, calare pe situatie, profita de preelectorala ca sa obtina un avantaj de grup.
  Am o sugestie pentru SANITAS: sa ceara salarii părecum personalul de la morgi: 5.000-7.000 de lei cadrele medii si 12.000-14.000 medicii care se ocupa, vorba-aia, de decedati.
  Oricum spitalele, la ce servicii asigura, sunt moarte sigura. Daca vor cere si salarii pe masura, isi pot dubla astfel veniturile! Mult succes!
  2
  12
  Raportează
 • postat de Raluca
  Miercuri, 19 Octombrie 2016 12:34
  89.137.137.***
  Au dreptate! In conditiile in care mii de medici pleaca in afara tarii unde sunt apreciati si unde munca le este rasplatita cei de aici ar trebui ridicati in slavi. Ca au ramas intr-o tara unde salariile sunt mizere, spitalele sunt infecte, coruptia e la tot pasul. Nu zic ca sunt toti niste miracole, dar majoritatea isi sacrifica vietile, timpul liber, familiile pentru a servi putori ordinare care nu sunt asigurate, care beneficiaza de niste servicii pentru care nu platesc. Chiar imi doresc sa existe DOAR sistemul privat. Sa vedeti atunci cum medicii nu se vor mai plange, cum vor exista conditii. Le dam in cap unor medici pentru ca iau spaga. Serios?! Cand un medic rezident ia 1500 de lei salariu ma mir cum de nu iti cere de cum intram pe usa. Viata ta este in mainile unui om frustrat care si-a pierdut ani buni din viata pentru 1500 de lei. Nu te obliga nimeni sa devii medic...corect! Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne batem joc de ei.
  15
  5
  Raportează
 • postat de Un sistem care s-a putregait si el
  Miercuri, 19 Octombrie 2016 12:16
  81.12.150.***
  Inca o categorie profesionala, alaturi de politisti, procurori, judecatori si functionari adminsitrativi pentru care ar trebui sa nu mai simtim nicio urma de compasiune fiindca prin comportamentul lor IN GENERAL (exceptiile sfintesc regula) denota ca si-au pierdut si minimele repere morale.
  Doar doua intrebari pentru sindicalistii Sanitas:
  1. Plicul, cat mai e plicul?...
  2. Sunteti de acord sa vi se inglobeze plicul in salariu ca sa poata veni si pacientii fara nicio grija la spital?...
  5
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.