GREVĂ de avertisment în toate SPITALELE gălăţene
Foto: Foto ”Viața liberă”, Teodora Miron

GREVĂ de avertisment în toate SPITALELE gălăţene
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sindicaliştii cer salarii egale pentru angajaţii cu acelaşi grad profesional * Următoarea etapă a protestelor o reprezintă greva generală


Sute de angajaţi din unităţile sanitare şi de asistenţă socială din judeţul Galaţi au intrat în grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore. Acţiunile au fost organizate la îndemnul "Sanitas" Galaţi. Angajaţii sunt nemulţumiţi de inechităţile salariale existente în momentul de faţă, de nivelul sporurilor salariale primite, precum şi de condiţiile de lucru.

La Spitalul General CFR Galaţi, câteva zeci de persoane au ieşit în faţa unităţii încă de la ora 8,00 dimineaţă. "Nu suntem de acord cu diferenţele salariale întâlnite acum între diferite spitale. Spre exemplu, eu sunt asistent principal la secţia Anestezie şi Terapie Intensivă. Salariul meu este de 2.400 de lei, în condiţiile în care un coleg cu grad profesional identic de la Spitalul Judeţean, care este spital clinic, primeşte un salariu de 3.400 de lei. Astfel de inechităţi salariale apar în cazul tuturor categoriilor de angajaţi", a precizat Ovidiu Rădoi, asistent medical.

Potrivit managerului Spitalului CFR Galaţi, Carmen Şerbănescu, un medic primar de la un spital general are un salariu cu 1.500 de lei mai mic decât un coleg cu aceeaşi funcţie, pregătire şi vechime de la un spital clinic.

Spitalele au funcţionat la doar 30 la sută din capacitate

Şi în restul unităţilor sanitare din municipiul Galaţi şi din judeţ au avut loc acţiuni de protest, chiar dacă oamenii nu au ieşit în faţa unităţilor. La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, spre exemplu, angajaţii au purtat banderole albe, pe care era inscripţionat cuvântul "Grevă". "Conform Legii 62, activitatea a fost oprită pe parcursul a două ore. Au fost asigurate urgenţele, iar bolnavii din saloane au fost îngrijiţi corespunzător. Am asigurat 30 la sută din activitatea obişnuită. Greva de avertisment se organizează doar astăzi, timp de două ore", a spus Carmen Vrabie, reprezentantul membrilor "Sanitas" de la Spitalul Judeţean.

Ce vor protestatarii

Nemulţumirea angajaţilor din sistemul de sănătate şi din cel de asistenţă socială a fost amplificată de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 20, din august 2016. În mare, actul adoptat de Executiv prevede corectarea sporurilor acordate medicilor la nivelul salariilor din anul 2016. Ce îi supără însă pe sindicalişti este faptul că doar pentru medici s-au făcut aceste corecţii, în vreme ce, pentru restul categoriilor de angajaţi, sporurile iau în calcul salariul din anul 2009, atunci când România se afla în plină criză economică. Mai mult, angajaţii vor ca diferenţele salariale existente între spitalele clinice şi cele generale să fie micşorate.

Următoarea etapă, greva generală

Cererile protestatarilor le includ însă şi pe celelalte categorii de angajaţi. Concret, Federaţia "Sanitas" cere introducerea în OUG 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ - 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din direcţiile de sănătate publică - 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe - aproximativ 1.500 de persoane.

"Spre exemplu, între asistenţii medicali cu studii superioare şi cei cu şcoală postliceală, diferenţele salariale sunt de până la 800 de lei, în favoarea primei categorii, în condiţiile în care ambele categorii au aceeaşi profesie, aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii”, a precizat Paraschiv Sălăvăstru, liderul "Sanitas" Galaţi.

În cazul în care autorităţile nu vor aduce amendamentele solicitate OUG 20/2016, Federaţia "Sanitas" a anunţat greva generală, pe perioadă nedeterminată, începând cu 31 octombrie.

Citit 3583 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Octombrie 2016 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.