250 de COLINDĂTORI au vestit Naşterea Domnului la Galaţi (FOTO și VIDEO)
Foto: Foto Marius Prisacariu

250 de COLINDĂTORI au vestit Naşterea Domnului la Galaţi (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Centrul oraşului a devenit ieri, pentru câteva ore, o adevărată scenă în aer liber pentru ansamblurile de colindători şi de rapsozi veniţi din toată ţara sau chiar şi de peste hotare pentru a vesti Crăciunul. Urătorii îmbrăcaţi în costume populare autentice şi încălţaţi cu opinci au adus la Galaţi tradiţii ancestrale, printre care s-au numărat "capra", "ursul" sau "Pluguşorul". Tot spectacolul prilejuit de cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Tudor Pamfile” a fost ca o pată de culoare binevenită pentru peisajul de altfel destul de mohorât al oraşului nostru.

Colindătorii au poposit, pentru început, pe esplanada Catedralei, unde au primit binecuvântarea IPS Casian Crăciun. Gălăţenii veniţi la eveniment au avut parte de colinde româneşti autentice, păstrate în aceeaşi formă de secole. Costumele au fost pline de culoare şi nu au lipsit nici instrumentele muzicale populare, cum ar fi buciumul. Ar fi nedrept să spunem că un colind a fost mai frumos decât altul. Totuşi, programul urătorilor vrânceni din comuna Nereju pare să fi fost în mod deosebit pe placul gălăţenilor, dacă e să ne luăm după aplauzele de care a fost urmat. Ştefan Doldur Harabagiu, membru al ansamblului din Nereju, a recitat un colind tradiţional din acea zonă a Vrancei.

"Încă de când eram copil am învăţat colindele pe care le cânt acum. Pot să spun că mai mult am furat meserie, din ce auzeam pe la bătrânii satului. Acum, le transmit tradiţia mai departe copiilor. Alături de trupă, sunt pentru a cincea oară la Galaţi şi vom mai veni cu plăcere ori de câte ori vom fi invitaţi", a spus Ştefan Harabagiu.

Tradiţii similare pe cele două maluri ale Prutului

Micile momente de improvizaţie apărute între colindători au contribuit şi ele la atmosfera de sărbătoare. Spre exemplu, după colindul recitat de urătorii din Nereju, în care au existat trimiteri şi la teritoriul moldovean de peste Prut, conducătorul trupei de colindători veniţi de la Chişinău a răspuns tot cu o strofă dintr-un cântec popular pe tema unirii românilor de pe cele două maluri ale râului. "Obiceiurile de peste Prut şi cele de aici nu sunt foarte diferite. Trupa cu care am venit la Galaţi are în repertoriu 20 de colinde laice, cărora li se adaugă cele religioase", a spus Valeriu Chipor, conducătorul ansamblului de la Chişinău.

De la Catedrală, colindătorii au plecat în procesiune, pe Domnească, până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos (Muzeul de Artă Vizuală - n.r.), unde a avut loc spectacolul propriu-zis.

Festivalul anual „Tudor Pamfile”, care este un spectacol original de tradiţie şi culoare, a fost şi în acest an destinat publicului larg, menirea lui fiind aceea de a promova şi de a încuraja autenticul în creaţia populară, dar şi în menţinerea obiceiurilor specifice locuitorilor din această regiune. Organizatorii au fost Consiliul Judeţului Galaţi  şi Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Foto și video Marius Prisacariu

Citit 3259 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2016 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.