ÎN ATENȚIA ȘOFERILOR! Plecaţi la drum numai în caz de necesitate şi conduceţi cu grijă
Foto: Foto Teodora Miron

ÎN ATENȚIA ȘOFERILOR! Plecaţi la drum numai în caz de necesitate şi conduceţi cu grijă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Galaţiul se află sub cod de vreme rea, viscolul şi precipitaţiile sub formă de ninsoare ameninţând toată treimea estică a teritoriului României. În aceste condiţii, orice drum cu maşina trebuie abordat cu maximă atenţie şi numai în caz de necesitate, avertizează poliţiştii care recomandă, în caz de nevoie, prudenţă mărită şi echiparea corespunzătoare a maşinilor.

Urmează o nouă perioadă în care estul şi sud-estul ţării se vor afla sub avertizare de ninsoare, vânt puternic şi ger, înrăutăţirea vremii punându-şi în primul rând amprenta asupra condiţiilor de trafic. Circulaţia pe şosele, de la drumuri judeţene la autostrăzi poate deveni dacă nu imposibilă extrem de dificilă, aşa că poliţiştii recomandă tuturor şoferilor care vor să se urce la volan să gândească de două ori dacă acest lucru este neapărat necesar.

În cazul în care trebuie, niciun şofer nu este sfătuit să plece la drum înainte de a se interesa despre practicabilitatea traseului pe care urmează să îl parcurgă. Pentru a nu derapa sau a nu rămâne înzăpeziţi, poliţiştii vă recomandă ca la plecarea de pe loc să demaraţi uşor şi să acceleraţi progresiv, iar pe porţiunile cu polei şi zăpadă nu viraţi şi nu frânaţi în acelaşi timp. Folosirea frânei de motor este indicată în această perioadă, la fel şi păstrarea distanţei faţă de celelalte autoturisme, pentru a putea opri la timp dacă situaţia o impune.

Niciun şofer nu trebuie să plece la drum fără o cantitate de combustibil suficientă în rezervor, aceasta putând deveni vitală în cazul în care rămâneţi înzăpeziţi sau va trebui să faceţi faţă unor blocaje temporare în trafic. Desigur, nu trebuie să omiteţi anvelopele de iarnă, nu doar pentru siguranţă, dar şi pentru că, în cazul în care nu le aveţi, iar acest lucru este constat de poliţişti în condiţiile în care produceţi blocaje în trafic, riscaţi amenzi usturătoare şi rămâneţi fără certificatul de înmatriculare al maşinii. Veţi primi în schimb doar o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie! Aceeaşi sancţiune este valabilă şi în cazul vehiculelor cu greutatea de peste 3,5 tone, care nu au montate dispozitive antiderapante.

Nu uitaţi să verificaţi instalaţiile de iluminare şi de dezaburire, care trebuie să funcţioneze perfect, pe tot timpul drumului şi fiţi atenţi la pietoni, care în condiţii de viscol, mai au tendinţa, îndeosebi în mediul rural, să se deplaseze pe marginea carosabilului.

Citit 1316 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2017 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.