De pistolul „Carpaţi” atârnă un mormânt

De pistolul „Carpaţi” atârnă un mormânt
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În 2008, salariul de merit; în 2009, în arestul I.P.J. Galaţi * Poliţiştii din judeţ strâng bani pentru plătirea avocatului apărării agentului Teodoru Toader *

Motivele ce au dus, la Oancea, duminica trecută, la împuşcarea lui Ciprian Muşat de către Teodoru Toader, ajutorul şefului de post, sunt departe de a fi fost limpezite până la capăt. La o săptămână de la producerea tristului eveniment, dezmeticită, lumea din sat, ieşită de sub imperiul emoţiilor, încearcă să-şi răspundă singură la întrebarea cum de a fost posibil să se ajungă la utilizarea pistolului?

Ieri, discutând, cu răbdare, cu 14 localnici, după ce am auzit că sunt onceni, şi nu numai unul-doi, care intenţionează să adune bani pentru a ajuta familia poliţistului Toader să treacă peste momentele grele abătute asupra sa, s-au conturat, în spiritul adevărului, cel puţin aşa credem noi, două „portrete”. Unul este al omului legii, Teodoru Toader, aflat acum în arestul I.P.J. Galaţi; celălalt, al tânărului care, nimerit de gloanţe, a fost trimis pe lumea cealaltă, zguduind localitatea.

Ne propunem să stăruim asupra lor. Să începem cu subofiţerul.

Infernul de la etajul doi

Teodoru Toader a absolvit Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, de la Câmpina, în 1999. Repartizat la Oancea, şi-a văzut de profesie. Doar o scurtă perioadă de timp a fost luat la Galaţi, la trupele speciale. Isteţ şi conştiincios, s-a ţinut la distanţă de alcool. Nu dădea cercetările peste cap.

Remarcat pentru destoinicia sa, în anul 2008, de pildă, comanda I.P.J. Galaţi, ca recompensă, i-a atribuit salariul de merit. Şi-a pus iscălitura pe primul dosar de cercetare penală întocmit pe numele lui Ciprian Muşat.

De atunci n-a mai avut zile bune cu acesta – ori de câte ori i se ivea ocazia, Ciprian îl „onora” cu câte-un scuipat. De la volanul maşinii sale, „grasul” lua viraje scurte, ca şi cum ar fi intenţionat să-l accidenteze pe carosabil. Împuşcatul nu deţinea permis de conducere.

Locuinţa poliţistului, în blocul cu 12 apartamente, din centrul comunei, la ultimul etaj, cumpărată cu bani împrumutaţi de la bancă. Ştiindu-l unde trăia cu familia, ca să-şi bată joc de el, împreună cu alţi câţiva indivizi care văd negru înaintea ochilor când aud de Poliţie, Ciprian, în autoturism, slobozea muzica, la volumul maxim, exact în dreptul ferestrelor de la apartamentul poliţistului.

Îl provoca sistematic, să-l scoată afară din bloc, să-l poată jigni din nou. Şicane în lanţ. Greutatea corporală a lui Ciprian Muşat, 120 de kilograme; cea a Teo, 68-70. Printre „ariile” pe care i le servea, câteva erau ofensatoare la adresa Poliţiei.

Teodoru Toader ajunsese, ca poliţist, în situaţia paradoxală de a nu mai avea, chiar el, ca om al legii, linişte în apartamentul său. „Muzica” de afară, adevărat infern. Sâmbătă, 1 august a.c., scenariul cu decibelii dezlănţuiţi s-a repetat.

Fiind singur la postul de poliţie, pentru că ceea ce făcea Ciprian deranja şi pe alţii, „societatea civilă” din Oancea i-a cerut subofiţerului, ultimativ, să ia atitudine faţă de cel care tulbura în ultimul hal liniştea publică: „Ce faceţi, domnule Teo, de ce nu interveniţi, că doar sunteţi poliţist?”, „Nu ne mai putem odihni din cauza lui Muşat, a întrecut orice măsură!”.

Ca tată a doi minori, agentul ajunsese la exasperare – se trezeau, în plină noapte, în „muzica” lui Ciprian, adormeau, iar se trezeau… În plus, căldura teribilă din apartament umplea şi ea paharul. Dacă Teodoru  Toader ar fi deschis ferestrele, să intre răcoare, dormitorul i-ar fi fost inundat de „muzică” şi mai multă.

A doua zi, cam la fel. Îi ajunsese cuţitul la os. Nemaiputându-se controla, a tras în „omul de 120 de kilograme”, faptă pe care acum o regretă.

Pistolul, predat comisarului Ion Oprea

Cunoscând că Ciprian Muşat are susţinători „numai muşchi”, şi-a luat soţia şi copiii şi, la mare viteză, îmbarcaţi în autoturismul familiei – o Dacia Solenza cumpărată la mâna a treia – s-a refugiat la Bereşti. A parcat-o în curtea Poliţiei, unde este şi astăzi.

Intrând în legătură cu superiorii săi, s-a stabilit să se întâlnească, la ora 15.30, în sediul Poliţiei de la Bereşti-Meria de data asta, cu comisarul Ion Oprea, şeful Poliţiei Tg. Bujor, să-i predea pistolul şi încărcătorul cu restul de muniţie. După Oprea, puţin mai târziu a venit la post şi soţia sa.

Teodoru Toader, disciplinat, s-a pus la dispoziţia autorităţilor, declarând, inclusiv în faţa comisarului, că regretă că apăsase pe trăgaciul pistolului său „Carpaţi”, calibrul 7,62. I-a curmat viaţa semenului său Ciprian Muşat, şi şi-a frânt, pe termen nelimitat, şi destinul propriu.

Cât timp s-a aflat la Bereşti-oraş, pentru că l-au considerat un bun coleg pe linie de respectarea legilor, l-a sunat cineva de la Poliţia de Frontieră Oancea: „Domnu’ Toader, aţi făcut bine că aţi plecat. În urma dumneavoastră, apropiaţi de-ai lui Ciprian Muşat au început să vă caute. La soacră (Măriuţa Răzmeriţă, n.a.), erau agitaţi, s-au uitat peste gard, au încercat poarta…”  S-au înmuiat abia la venirea jandarmilor. Procurorul a venit la Bereşti-Meria la miezul nopţii, el l-a „săltat”.

„Păcat că duminica trecută şi-a pierdut cumpătul”

Interlocutorii mei, în număr de 14, mi-au cerut să nu le public, pentru nimic în lume, numele în ziar („Dacă aţi face aşa ceva, ne-am putea trezi cu casele incendiate”).

Excepţie, fostul primar Mihai Palade: „Pot spune, ne-a declarat acesta, că pe Teodoru Toader l-am crescut ca pe copilul meu. Eram primarul comunei când a venit la noi. Teo: nu l-a văzut nimeni punând băutură în gură. Chiar când participa la aniversări, refuza politicos paharul cu tărie, iar uneori, şi mâncarea. N-a neîndreptăţit, din câte cunosc eu, pe nimeni. În meserie, sufletist! Păcat că duminica trecută şi-a pierdut cumpătul. Şi tot păcat şi de cel intrat în mormânt”.

Ciprian Muşat: după cum am aflat de la Poliţie, este autorul spargerii bufetului închiriat acum câţiva ani de Constantin Bălăuţă, în centrul localităţii. Identificându-i-se urma în ţărâna umezită de ploaie, criminaliştii de la Galaţi l-au „înfundat”.

Altă spargere, la Ionică Ignat (unde locuieşte astăzi preotul din parohia Oancea). I-a sustras din lucrurile de valoare, alegându-se cu dosar penal.

Ne oprim aici cu transcrierile de pe fişa sa, ca să-i spunem „Dumnezeu să-l ierte”. Restul e treaba procurorilor, judecătorilor, avocaţilor. Încercând să dau de soţia lui Toader, n-am reuşit – ieri, mi s-a spus, s-a aflat la Galaţi.

De la înmormântare la recurs

Trupul neînsufleţit al tânărului Ciprian Muşat, împuşcat duminică de către poliţistul Teodoru Toader în urma unei altercaţii, a fost adus joi în localitatea sa natală, iar înmormântarea va avea loc astăzi, 8 august.

La două zile după înmormântare, Teodoru Toader se va prezenta în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi, care vor analiza cererea sa de recurs la măsura arestării preventive. Poliţistul cere să fie judecat în libertate. 

Explicaţie foto: Poliţistul Teodoru Toader, în planul cel mai depărtat al imaginii

Citit 4176 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.