Gălăţean nominalizat la Gala UNITER 2017: "Actoria îţi fură multe, dar te şi răsplăteşte" | FOTO

Gălăţean nominalizat la Gala UNITER 2017: "Actoria îţi fură multe, dar te şi răsplăteşte" | FOTO
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Iustinian Turcu este unul dintre cei doi gălăţeni (alături de dramaturgul Petre Barbu) care sunt nominalizaţi pentru Gala Premiilor UNITER. Iustinian are numai 23 de ani, este angajat la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, oraş în care urmează şi cursurile de master. Nominalizarea a fost făcută la secţiunea debut, pentru rolul Georg, din piesa "Martiri" de Marius von Mayenburg, în regia lui Radu Alexandru Nica spectacol care se joacă la secția germană.

Iustinian recunoaşte că este un rol pe care l-a construit destul de greu, dar a muncit la el cu drag: "Georg a fost o mare provocare pentru mine, deoarece sunt singurul actor din distribuţie care nu vorbeşte limba germană. Înainte cu o lună şi jumătate de începerea repetiţiilor m-am întâlnit cu asistentul de regie, Lucian Pană, care m-a ajutat să pronunţ sunetele şi cuvintele dintr-o limbă care îmi era total străină", povesteşte Iustinian, absolvent de actorie, la Liceul de Artă "D. Cuclin" din Galaţi.

Pe vremea aceea visa să dea la actorie la Cluj, dar a văzut un trailer cu un spectacol montat la teatrul din Sibiu şi s-a îndrăgostit iremediabil de echipa de aici. Prin urmare, a dat admitere la Universitatea "Lucian Blaga", iar după absolvire a fost angajat, aşa  cum  şi-a dorit, la "Radu Stanca", devenind "copilul trupei".

Consideră că fiecare rol e binevenit, pentru că din orice experienţă, fie ea plăcută sau mai puţin plăcută, poţi învăţa lucruri noi, dar ca orice tânăr actor visează la un anumit rol : "Îmi doresc să joc cât mai mult. În urmă cu ceva timp, am început să recitesc Fraţii Karamazov de Dostoievski. Mi-ar plăcea să joc Alexei, mă identific mult cu personajul".

A avut norocul să lucreze cu regizori precum Anca Bradu, Radu Afrim, Eugen Jebeleanu, Radu Alexandru Nica, iar în prezent pregăteşte două spectacole, unul cu Silviu Purcărete şi unul cu Anca Bradu. Pe viitor ar vrea să lucreze cu Gianina Cărbunariu, Bobi Pricop, Mihai Măniuţiu, Andrei Şerban, Andrei Măjeri, dar şi cu regizori străini, precum Thomas Ostermeier, Lev Dodin sau Pippo Delbono.

Pentru el teatrul este locul unde se simte împlinit, unde poate să facă şi să zică lucruri pe care în viaţa cotidiană "nu are voie" să le facă, este locul unde poate să arate cine este şi cum gândeşte: "Profesia asta îţi fură multe, dar te şi răsplăteşte pe măsură. Este o profesie prin care eu mă împlinesc, îmi câştig existenţa şi descopăr lucruri la mine şi la oamenii din jur".

Citit 5852 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Aprilie 2017 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.