Un roman ca o magistrală partidă de şah, împreună cu „Viaţa liberă”

Un roman ca o magistrală partidă de şah, împreună cu „Viaţa liberă”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Ultima mutare a regelui” - de Ronan Bennett, la doar 8 lei *

În romanul pe care vi-l propunem, împreună cu Editura Humanitas, şi pe care îl puteţi găsi luni în chioşcuri, numai cu „Viaţa liberă”, acţiunea se dezvăluie treptat, cum i se arată pepitele unui căutător de aur. Intriga e complexă, cititorul va avea nevoie de răbdare, iar construcţia scriiturii te duce cu gândul la jocul de şah, pretext de la care autorul a şi plecat, de altfel, şi pe care l-a urmat cu talentul unui adevărat maestru.

Faptele sunt relativ simple. La Sankt Petersburg, în aprilie 1914, cunoscutul om de presă O.V. Gulko este asasinat în plină stradă. Într-un oraş al contrastelor, unde luxul orbitor şi mizeria cea mai cumplită dau naştere unor rivalităţi de clasă explozive, iar comploturile politice şi nu numai abundă, suspecţii nu lipsesc: boleşvici, reacţionari pro-germani, naţionalişti polonezi etc.

Poliţia îl acuză însă pe renumitul psihanalist Otto Spethmann, naratorul ales de Ronan Benett pentru a-i spune povestea. Acesta este atras într-o înfruntare periculoasă cu enigmaticul inspector Lîcev, care-i împărtăşeşte atracţia pentru şah. Jocul se complică, se ramifică şi se încâlceşte şi mai mult, fiindcă la el participă alte două personaje remarcabile: Ana Petrovna, frumoasa fiică a unui magnat rus, bântuită la sechelele unei întâmplări nefericite din asolescenţă, o femeie splendidă, dar care se îndrăgosteşte mereu de cine nu trebuie, şi Rozental, şahistul genial care, înainte de cel mai important turneu din cariera sa, ajunge în pragul nebuniei.

Spethmann trebuie nu doar să analizeze poziţia în care se află şi să contracareze forţele implicate - politice, istorice, sexuale - înainte de a fi zdrobit de ele, dar trebui să-şi protejeze şi fiica. Mutare cu mutare, el îşi croieşte drum spre adevăr, într-o magistrală partidă de şah.

Cartea te ţine cu sufletul la gură, dar cititorului îi va trebui răbdare să urmărească diferitele planuri şi, de ce nu, să anticipeze mutările următoare ale personajelor, în speranţa că va desluşi misterele.

Totuşi, răsturnările de situaţii şi firul alambicat al poveştii fac imposbilă anticiparea completă a deznodământului. „Ultima mutare a regelui” este o lectură plăcută, incitantă, iar pasionaţii şahului vor descoperi o construcţie inovatoare a textului, care respectă regulile sportului minţii, inclusiv scheme ale mutărilor personajului principal.

Ronan Bennett s-a născut şi a crescut la Belfast, unde a participat activ la demonstraţiile antibritanice. La 18 ani a fost condamnat la închisoare pe viaţă, dar a făcut apel, a fost eliberat şi a plecat în Anglia.

Arestat din nou, a executat o sentinţă de aproape doi ani, în timpul căreia s-a îndrăgostit de şah. S-a înscris la Kings College, unde a studiat istoria şi a început să scrie.

Înainte de Ultima mutare a regelui - Zugzwang (Zugzwang, 2006) a publicat alte patru romane: The Second Prison (1991), Overthrown by Strangers (1992), The Catastrophist (1998; Hughes & Hughes/Sunday Independent Irish Novel Award, nominalizat la Whitbread Award) şi Havoc, in Its Third Year (2004; nominalizari la Booker şi IMPAC Dublin Literary Award).

A scris de asemenea scenarii de film, inclusiv pentru Hollywood.

Citit 2393 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.