Jucător gălăţean de tenis, suspendat şi amendat. Marius Frosă, găsit vinovat pentru PARIURI SPORTIVE
Foto: Sonia Baciu

Jucător gălăţean de tenis, suspendat şi amendat. Marius Frosă, găsit vinovat pentru PARIURI SPORTIVE
În imagine, Marius Frosă în turneul ITF de la Galaţi, august 2016
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Jucătorul gălăţean de tenis Marius Frosă a fost suspendat timp de opt luni şi amendat cu 1.000 de dolari, după ce a fost găsit vinovat de infracţiuni de corupţie legate de pariuri. Acesta are posibilitatea ca suspendarea să-i fie redusă la jumătate dacă nu există alte încălcări ale Programului de tenis împotriva corupţiei.

În urma analizelor, Corpul de Integritate a Tenisului (TIU) a constatat că "jucătorul a deţinut trei conturi de pariuri online, prin care au fost plasate 12 pariuri pe tenis între iulie 2014 şi iunie 2015. Niciunul dintre pariuri nu era legat de meciurile în care a jucat. Suspendare intră în vigoare de luni, 28 august", se arată în comunicatul TIU. Ceea ce înseamnă că Frosă nu va putea participa la turneele în care era agrenat în perioada imediat următoare.

Programul de tenis împotriva corupţiei interzice în mod explicit tuturor jucătorilor şi altor "persoane acoperite" să parieze pe orice meci de tenis profesionist, oricând, oriunde în lume. Cazul lui Frosă a fost luat în considerare şi sancţiunea a fost impusă de ofiţerul independent de combatere a corupţiei, Ian Mill.

Infracţiunea pentru care gălăţeanul a fost sancţionat se încadrează în secţiunea D1.a a programului: "Nici o persoană acoperită nu trebuie să parieze sau să încerce să parieze direct sau indirect rezultatul sau orice alt aspect al unui eveniment sau al oricărui alt concurs de tenis".

Am încercat să obţinem şi un punct de vedere al lui Frosă, fără rezultat, din păcate.

De anul trecut, din decembrie, Marius Frosă, de la Clubul Dacia, este student al Universităţii Wichita (Kansas, SUA), unde face parte din echipa de tenis a instituţiei. Cea mai importantă victorie a lui Frosă (21 de ani, locul 2037 ATP) a fost în vara trecută, când, venit din calificări, l-a învins pe argentinianul Mariano Kestelboim (locul 462 ATP la acel moment), scor 7-6 (5), 6-2, în turul inaugural al turneului ITF de la Galaţi, din luna august. Anul acesta, Marius Frosă a jucat în şase turnee ITF Futures în România, Serbia, Cehia şi SUA şi n-a câştigat niciun meci pe tablourile principale de simplu, ci doar în calificări, precum şi un meci de dublu.

Marius Frosă este al doilea român sancţionat după o anchetă a TIU. La începutul acestui an, Alexandru-Daniel Carpen a fost suspendat pe viaţă, după ce a recunoscut că a trucat meciuri.

TIU, un organism creat în 2008 de principalele instituţii care guvernează tenisul profesionist, a descoperit că românul de 30 de ani i-a făcut o propunere de corupere unui alt jucător, al cărui nume nu a fost menţionat, în octombrie 2013. Carpen a recunoscut acuzaţia în 2015, iar ofiţerul TIU care l-a audiat a decis suspendarea pe viaţă a jucătorului.

Citit 2449 ori Ultima modificare Luni, 28 August 2017 11:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.