Nor roşiatic apărut deasupra combinatului siderurgic
Foto: Internet

Nor roşiatic apărut deasupra combinatului siderurgic
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Un nor roşiatic apărut astăzi, 21 septembrie, deasupra combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, a stârnit îngrijorare, existând persoane care chiar au lansat ipoteza că ar fi avut loc un accident. Cert este că norul cu pricina, deşi a fost destul de repede risipit de vânt, a făcut furori pe reţelele de socializare, fiind postate numeroase fotografii ale acestuia.

Dincolo de asta, însă, norul roşiatic este, în fapt, rezultatul unui proces tehnologic specific proceselor din metalurgie. Mai exact, după cum ne-au explicat surse de pe platforma siderurgică, un astfel de nor se poate forma ca urmare a descărcări unui surplus de fontă într-o groapă tehnologică, materialul urmând a fi reutilizat ulterior. Un astfel de procedeu se aplică atunci când Oţelăria este aglomerată şi nu poate prelucra întreaga cantitate de fontă furnizată de furnale. De obicei, o astfel de procedură trece neobservată, dar în cazul în care există un grad mai mare de umiditate sau în anumite condiţii meteorologice specifice, se poate forma un nor precum cel de astăzi, la contactul dintre fonta încinsă şi groapa tehnologică. Culoarea roşiatică a aburilor apare de la oxizii de fier proveniţi din fontă, însă procedeul în sine este acceptat prin normele de mediu.

Un nor asemănător s-a format şi în urmă cu exact un an, cauzele fiind aceleaşi. Nici atunci, nici acum, măsurătorile făcute de autorităţile de mediu nu au pus în evidenţă depăşiri ale valorilor admise de pulberi în atmosferă.

Citit 7727 ori Ultima modificare Vineri, 22 Septembrie 2017 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.