Preşcolari la conservă

Preşcolari la conservă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unele grupe de  la grădiniţele cu program prelungit au un efectiv de copii dublu faţă de cel prevăzut în lege * Ajutoare de educatoare şi taxe suplimentare * Investiţii sistate pe un an de zile *

Grădiniţele se pregătesc pentru noul an şcolar cu grupe de câte 30-40 de copii. Spaţiile sunt insuficiente, iar personalul, la fel. Copiii vor sta la ore precum în cutiile de conserve, înghesuiţi în săli supraaglomerate.

Grupele de  preşcolari depăşesc cu mult numărul maxim de copii admis de lege în multe dintre grădiniţele din municipiu, în special în cele cu program prelungit. Normele  Ministerului Educaţiei,k care prevăd ca numărul maxim de  copii să fie de 20, sunt încălcate în majoritatea grădiniţelor cu program prelungit.

„Sperăm să se mai retragă”

Una dintre cele mai aglomerate grădiniţe este „Motanul Încălţat” din Micro 19. „Avem 42 de copii la grupa mică. Şi am spus stop, că cereri mai erau. Ce poţi face? Cartierul este mare şi vin la noi copii şi din Cartierul Dimitrie Cantemir”, ne spune directoarea de la „Motanul Încălţat”, Stanca Oprea.

Şi la Grădiniţa „Step by step”, tot din Cartierul Dunărea, sunt 40 de copii la grupa mică, iar cereri neonorate sunt vreo 30: „Oricât am vrea, nu-i putem primi pe toţi. Şi aşa suntem foarte aglomeraţi. Sperăm să se mai retragă. Din experienţa anilor anteriori, unii copii nu reuşesc să se acomodeze şi sunt retraşi”, ne spune directoarea Geanina Popa.

Situaţie complicată şi la Grădiniţa Nr. 36 „Mihai Eminescu”, singura cu program prelungit care a mai făcut înscrieri anul acesta. La unele instituţii – cum ar fi Grădiniţa „Sf. Sterian” – conducerea a ales să nu mai facă înscrieri anul acesta la grupa mică pentru a evita supraaglomerarea.

„Avem 140 de locuri şi peste 200 de copii înscrişi. La unele grupe avem 28, la altele chiar 36 de copii. Vin la noi copii din Tiglina I, Mazepa 2, blocurile de la Faleză”, ne spune directoarea Carmen Nechita. Aceasta spune că o altă problemă cu care se confruntă e faptul că, deşi s-a început modernizarea bucătăriei acum trei ani, în 2008 şi în 2009 nu au mai venit fonduri. „Avem promisiuni. Am fost în audienţe. Sperăm să se rezolve problema. Altfel se va deteriora tot ceea ce s-a făcut”, mai spune Carmen Nechita.

Sala de clasă, sală de mese şi dormitor

Pentru că fiecare părinte în parte vine şi plânge că are nevoie musai de un loc la o grădiniţă cu program prelungit, înscrieri peste numărul admis de lege s-ar mai fi făcut. Însă grădiniţele se confruntă şi cu o lipsă acută de spaţiu. Unele, cum este „Sf. Nicolae”, au clasele trei în una: sală de activităţi, sală de mese şi dormitor. Nu au unde să se extindă.

În mod paradoxal, majoritatea instituţiilor care au un număr mare de copii au totuşi autorizaţie sanitară: „Sunt părinţi care-şi iau copiii acasă după ora 12.00 şi nu avem câte doi în pat. Am avut noroc şi că au venit în inspecţie când lipseau mulţi, astfel nu au fost probleme cu autorizaţia”, ne mărturiseşte o altă directoare. 

Taxa de ajutor de educatoare

Cu atât de mulţi copii e lesne de înţeles că, mai ales la grupele mici, educatoarele au mult de lucru şi sunt depăşite de situaţie. La propunerea educatoarelor, părinţii au hotărât să plătească din buzunarele proprii şi un ajutor de educatoare, pentru că doar un singur cadru didactic nu ar face faţă. Despre această practică se ştie la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Nu apare stipulată în nicio lege.

Dar, pe de altă parte,  unităţile de învăţământ pot oferi servicii contra cost către comunitate. Aşa s-a găsit această soluţie de compromis. Aproape jumătate dintre grădiniţele cu program prelungit apelează la această modalitate, altfel nu s-ar putea descurca.

„Nu cunoaştem exact care sunt grădiniţele care practică acest sistem, aceste lucruri fiind stabilite de către fiecare unitate în parte la şedinţele cu părinţii”, susţine inspectoarea de specialitate Ana Secrieru.

Zeci de copii nu au prins loc

„Dacă am fi înscris toţi copiii de la ai căror părinţi am primit cereri, am fi ajuns la 400 de copii, pe 140 de locuri, nu la 200, câţi avem până în prezent”, ne mai spune directoarea de la „Mihai Eminescu”.

Şi de la alte cadre didactice am aflat acelaşi lucru: grădiniţele nu au putut înscrie atâţia copii câte cereri ar fi fost. Fie merg la grădiniţele cu program normal, fie la cele particulare, unde plătesc între 5 şi 7 milioane de lei vechi pe lună, fie apelează la bunicii din dotare.

Investiţii în paragină

Cu toată această criză acută de spaţii pentru grădiniţă, banii pentru investiţiile începute în anii anteriori au fost sistaţi. Singurele fonduri care s-au alocat au fost pentru extinderea de la „Luceafărul” şi pentru finalizarea Grădiniţei Nr. 24. Extinderea de la  Grădiniţa Nr. 5  şi noua grădiniţă  din Micro 20 au fost lăsate în paragină.

„Anul acesta nu s-a primit niciun  leu şi nici nu sunt şanse  să se mai primească ceva. Abia din 2010 dacă va fi prinsă. Ni s-a spus că s-au alocat fonduri acolo unde lucrările erau avansate mai mult de jumătate”, ne spune directoarea centrului financiar care răspunde de construirea noii grădiniţe din Micro 20.

Citit 1130 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.