Clădirea CAR Pensionari îşi recapătă farmecul de altădată

Clădirea CAR Pensionari îşi recapătă farmecul de altădată
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Spre deosebire de starea jalnică în care au ajuns cele mai multe clădiri monument istoric din municipiul Galaţi, sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi a avut parte de o soartă mai bună. În ultimul an, interiorul imobilului de pe Domnească 53 a fost restaurat cu migală, elementele de ornamentaţie şi mobilier fiind readuse în starea bună de acum peste 100 de ani.

La o primă vedere exterioară, sediul Asociaţiei CARP Galaţi iese în evidenţă prin aspectul său sobru. Odată ajuns în interiorul clădirii ai parte însă de un spectacol vizual total nebănuit. Pereţii, tavanele, uşile, mobilierul şi sobele de teracotă alcătuiesc unele dintre cele mai frumoase decoraţiuni interioare pe care le putem admira în clădirile din Galaţi. În ultimul an, interiorul şi o parte din exterior au trecut prin importante lucrări de restaurare şi modernizare, iar rezultatul este unul fermecător.

"Odată cu trecerea timpului, dar şi ca urmare a activităţilor care au avut loc aici, clădirea ajunsese să arate destul de prost. Pereţii erau coşcoviţi, stucatura era distrusă, iar curtea nu arăta aşa cum ne-am fi dorit. Din acest motiv, ne-am gândit că este nevoie de renovare şi de reparaţii. Lucrările au durat aproape un an şi, deşi încă nu am ajuns la final, suntem mulţumiţi de stadiul în care s-a ajuns. Vrem să aducem clădirea cât mai aproape de ceea ce a fost odată", a explicat Ion Lucian Mehedinţi, preşedintele Asociaţiei CARP Galaţi.

Lemnul, elementul dominant

Deşi este greu să alegi un element de decor în defavoarea altuia, atrage atenţia în special sala care adăposteşte biblioteca şi unde au loc întâlnirile membrilor asociaţiei. În mijlocul camerei se află o masă lungă din lemn masiv, în stânga căreia se află biblioteca impunătoare. Într-un colţ al camerei poate fi admirată o sobă de teracotă superbă, datând încă de acum mai bine de un secol. Jumătatea inferioară a pereţilor este acoperită cu lemn ornamentat, iar cea superioară cu un tapet cu motive florale. Lemnul, într-o nuanţă deschisă, de această dată, este elementul dominant şi pe tavan, unde de asemenea sunt prezente motive florale.

Anul acesta, pe 3 iunie, Asociaţia CARP Galaţi a împlinit 110 ani de existenţă neîntreruptă. În 1907, asociaţia avea 110 membri. În prezent, numărul acestora a ajuns la peste 57.000 şi continuă să crească.

Citit 3098 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2017 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.