Eroina care a schimbat destinul poporului român

Eroina care a schimbat destinul poporului român
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

"Este una din cele mai frumoase icoane de vrednică româncă pe care a avut-o Istoria Țării" - N.Iorga

Sunt încă prea puțini români care știu că această eroină a schimbat destinul poporului român și că, de la Mihai Viteazul și până la 1857, niciun alt om politic nu a reușit să aducă servicii mai mari Unirii Principatelor Române decât ea. Dacă nu-și demasca soțul (N.Vogoride), notoriu trădător de țară, Unirea nu se înfăptuia și în istoria noastră ar fi lipsit Cuza, Monarhia, Independența etc.

Politologul Cristian Pârvulescu afirma recent: "Fără vigilența Cocuței, nu se știe dacă am mai fi avut vreo unire". La rândul său, prof. univ. Ioan-Aurel Pop, unul dintre puținii români de astăzi, comparabili cu uriașii bărbați care, în 1918, au făcut România Mare, preciza: "Cocuța ne-a orientat destinul spre ceea ce suntem astăzi". Multe alte vorbe frumoase s-au spus de-a lungul vremurilor la adresa ei. A fost ora astrală a României pe care ea a rezolvat-o impecabil. Alte semne ale recunoștinței nu există. La Tecuci, de exemplu (eroina s-a născut la 3 km de această urbe), unii locuitori îi contestă meritele ori chiar o ponegresc. Nu-i putem înțelege, oricât ne-am strădui.

Cu sprijinul SC Gifarm şi al Fundației Pelin, sculptorul Dan Mateescu a realizat un bust al eroinei. Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public nu i-a plăcut lucrarea, întrucât "nu are expresivitate". Bustul va putea fi totuși amplasat în curtea unei instituții ori în interiorul unei clădiri. Capitolul "Motivație istorică" a fost acceptat fără nicio obiecție. Nu putem contesta opiniile comisiei. Dumnealor sunt specialiști recunoscuți. Cititorii se pot pronunța, însă, dacă există chiar elemente caricaturale...? 

Respingerea bustului nu diminuează cu nimic meritele eroinei, deși există oameni care judecă simplist: dacă avea merite istorice, nu era coborâtă de pe soclu. Grație înfăptuirilor Cocuței, Tecuciul ar trebui să devină Oraș al Unirii, alături de Focșani și Iași. Pe câțiva tecuceni îi sperie această perspectivă. Totuși, se va înființa o comisie locală. Să analizeze ce? Vor lua, oare, bile albe N. Iorga și Ioan-Aurel Pop? Cațavencu era totuși în pantaloni scurți.

Pe 22 februarie 2020, se vor împlini 150 de ani de la trecerea în neființă a eroinei. Se afla la Genova, alături de ilustrul său soț, primar al Romei, și de cei șase copii italieni, alți trei rămăseseră în țară. Pe patul de suferință, a cerut să fie înmormântată în pământ românesc, alături de părinți. Nu bănuia, sărmana, ce lungă ingratitudine o va aștepta.

Lecția ei de patriotism este cât se poate de binevenită acum, când, în România, firul ombilical dintre individ și patrie este rupt, iar consecințele sunt și vor fi deosebit de usturătoare.

Citit 5234 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2020 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.