Buget dezechilibrat în Sănătate. Cheltuielile salariale, mai mari decât costul tratamentelor

Buget dezechilibrat în Sănătate. Cheltuielile salariale, mai mari decât costul tratamentelor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru prima dată în sistemul sanitar românesc, cheltuielile cu salariile personalului medical din spitale au depășit sumele alocate tratării pacienților, conform Digi24. Această realitate îngrijorătoare a determinat Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Sănătății să finalizeze un plan de reformă care urmează să fie analizat în ședința Guvernului, în perioada imediat următoare.  

Documentul face parte din prevederile Ordonanței de Urgență 156/2024, cunoscută drept „ordonanța trenuleț”, care a impus termenul de 30 iunie 2025 pentru elaborarea unui plan de eficientizare a cheltuielilor din sănătate.

Potrivit unor surse citate de Digi24, în prezent există un memorandum transmis de CNAS către Ministerul Sănătății, document ce poate suferi modificări înainte de a ajunge pe masa Executivului. Conform primelor informații, planul se axează pe două direcții majore:  

- Autofinanțarea spitalelor printr-un sistem de plată care reflectă mai fidel realitatea serviciilor medicale oferite.

- Plata salariilor din veniturile proprii ale spitalelor, obținute exclusiv prin decontarea serviciilor prestate, eliminând astfel alocările separate pentru cheltuieli de personal.

Cu alte cuvinte, spitalele vor trebui să devină eficiente, să atragă pacienți și să ofere tratamente de calitate pentru a-și putea susține activitatea și remunera personalul. În lipsa acestui echilibru financiar, unitățile neperformante vor intra în proceduri de reorganizare.

Aceasta nu presupune automat închiderea de spitale, ci reevaluarea activității lor. Sunt vizate acele spitale care, în ciuda bugetelor generoase, nu reușesc să ofere servicii medicale adecvate sau funcționează fără medici în specialități esențiale. „Există spitale în care nu ai cu cine să tratezi pacienții. Acest lucru trebuie să înceteze”, a punctat jurnalista Carla Tănasie.

Ministerul Sănătății este așteptat să publice date clare despre motivele disfuncționalităților din aceste unități, fie că este vorba despre lipsa resurselor umane, dotări insuficiente sau un management ineficient. De asemenea, este necesară o transparență totală, prin prezentarea publică a acestor analize, astfel încât populația să înțeleagă de ce anumite spitale ar putea trece prin schimbări structurale.

Problemele din sistemul sanitar românesc nu sunt noi, dar actualul dezechilibru - în care mai mulți bani se duc pe salarii decât pe îngrijirea pacienților - a devenit un semnal de alarmă major. În timp ce România continuă să aloce sume importante sănătății, eficiența cu care sunt cheltuiți acești bani rămâne o provocare.

Citit 336 ori Ultima modificare Marți, 01 Iulie 2025 17:05

1 comentariu

  • postat de Mircea
    Marți, 01 Iulie 2025 20:42
    109.166.137.***
    Pentru ce nu verifica doamna ce a scris aces articol ce decontari face casa la aceleași servicii la stat și la privat,oare pentru ce sumele decontate sunt mai mari la privat?
    0
    0

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro