Campania VL "Profesioniştii"/ Fenomenul Iulian Corneci

Campania VL "Profesioniştii"/ Fenomenul Iulian Corneci
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Deşi umple anual podiumul olimpiadelor de chimie, profesorul gălăţean face naveta zilnic la Independenţa


Într-o ţară normală, profesorul Iulian Corneci ar fi fost curtat de cele mai prestigioase instituţii de învăţământ. La noi, la Galaţi, dascălul care scoate olimpici pe bandă din elevi de mediul rural e condamnat la navetă. Nenorocul său pare să fie însă norocul elevilor săi, pentru că rareori am avut ocazia să văd un cadru didactic care arde atât de intens de dorinţa de a-i determina pe învăţăceii săi să-şi depăşească limitele.

Diplome la kilogram

Am reuşit cu greu să-l determin să vorbească despre el, insistând să scriu doar despre premiile pe care le-au obţinut discipolii săi. Diplomele lor par să-i ţină loc şi de hrană, şi de somn. Adevărul e că la Independenţa, din 2002, de când a devenit titular, se întâmplă un fenomen unic în ţară. Dacă în alte părţi, atât elevii cât şi profesorii au mai lăsat garda jos, nemaigăsind motivaţie în performanţă, la Independenţa se câştigă anual câteva zeci de diplome la concursuri de chimie, iar profesorul vine în fiecare duminică la şcoală pentru a-şi pregăti suplimentar olimpicii.
După ce a umplut câte un perete la fiecare dintre cele două şcoli, cum nu mai încap altele, Iulian Corneci a început să adune diplomele la kilogram. Aproape e de neînţeles cum în fiecare an, din mâna de elevi pe care o are, toţi proveniţi din familii modeste, într-un laborator şi mai modest, unde dotarea cu substanţe depinde de salariul propriu sau de sponsorizările de la prieteni, Iulian Corneci e în stare să scoată concurenţi de temut pentru cei mai buni elevi din ţară la chimie. Primele premii la naţională le-a obţinut la trei ani după ce a intrat în învăţământ, la Bereşti, în 1990. După ce, în 1994, a obţinut, tot aici, premiul I pe ţară, a fost „recompensat” cu o restrângere de activitate, pierzându-şi catedra.
Însă nu a abandonat ideea de competiţie, în fiecare şcoală în care a funcţionat aducând premii: „Participarea anuală la concursuri este cea mai bună cale de perfecţionare, lucrezi continuu, eviţi plafonarea”, spune alchimistul olimpicilor de la Independenţa, care nu a considerat niciodată că valoarea sa constă în gradele didactice acumulate sau în titulaturile pompoase.

Frăţia micilor vrăjitori

Provocarea sa profesională nu a fost să primească laude pentru elevi care au deja microbul competiţiei în sânge, ci să şlefuiască boţul de aur din interiorul unor copii care nici măcar n-au trecut peste graniţele comunei şi nici nu visau vreodată că pot fi printre cei mai buni din ţară.
Iulian Corneci a fost captivat de experimentele cu substanţe de pe vremea când era în clasa a VII-a şi şi-a făcut un minilaborator acasă. Retrăind în fiecare an momentele magice ale micului vrăjitor, cu fiecare generaţie de elevi care începe studiul chimiei, reuşeşte să-şi câştige noi adepţi. Le înlesneşte întâlniri cu foştii să elevi olimpici, care nu uită să-şi viziteze mentorul, de câte ori se întorc acasă. În 2009, eleva sa Andreea Onofrei obţinea premiul special pentru cea mai bună lucrare teoretică la naţionala de chimie şi premiul al II-lea după proba practică. În clasa a IX-a, pe baza acestor rezultate, fata a obţinut o bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, pentru ca un an mai târziu să cucerească aurul la Olimpiada Pluridisciplinară din Yakuţia. Acum este studentă la Medicină la Bucureşti. În 2011, o altă elevă de-a sa, Andreea Agache, a obţinut premiul special la naţională, pentru cea mai bună lucrare practică şi menţiune. „100 de puncte, în condiţiile în care numai eu ştiu cât de greu obţin substanţe pentru experimentele de laborator”, se mândreşte Iulian Corneci.
Cunoscându-i pe ceilalţi „vrăjitori” ai substanţelor chimice care s-au perindat prin laboratorul dascălului din Independenţa, a prins gustul competiţiei şi Iulian Angheli - olimpicul de anul acesta, care s-a întors cu menţiune specială de la naţională. Iar lista olimpicilor calificaţi la naţională e lungă. Pe lângă cei enumeraţi deja, din 2008 încoace au mai ajuns la naţională şi s-au întors cu distincţii Mirel Neagu, Florin Boza, Cristina Angheluţă, Marius Tănase, Daniel Gheorghiţă, Elena Berdan, Ionuţ Mihalache.
Anul acesta, la clasa a VII-a, are doi elevi calificaţi la naţională - Andrei Neagu şi Petronela Băisan. Îmi arată listele de la olimpiada judeţeană. Pe lângă cei doi elevi din fruntea clasamentului, mai are alţi zece înscrişi în concurs, ultimul dintre ei fiind pe locul al 12-lea. Performanţă neegalată de niciun profesor la nivel judeţean. Iar acest lucru se întâmplă de câţiva ani încoace.

Şi-ar dori o catedră la oraş

Deşi susţine că satisfacţia pentru premiile obţinute în condiţii de mediu rural e dublă, faţă de aceea de a obţine aceleaşi performanţe la oraş, Iulian Corneci nu neagă că i-ar surâde să se poată transfera la oraş: „Mi-ar plăcea o unitate care are şi gimnaziu, şi liceu, ca să-i pot pregăti mai mult timp pentru performanţă. Acum am doar doi ani ca să scot olimpici din ei”, spune el, cumva necăjit. Prins în vâltoarea competiţiilor, uneori a ratat ocazia, alteori a participat la pretransfer şi nu a avut baftă să prindă post, catedrele fiind foarte rare la această disciplină.

Citit 4159 ori Ultima modificare Duminică, 25 Mai 2014 16:20

4 comentarii

 • Marți, 27 Mai 2014 12:57
  86.124.200.***
  Conform informatiilor de pe site-ul MINISTERULUI EDUCATIEI, anul acesta, ca si in alti ani, posturi de chimie in oras nu sunt. Singurul post titularizabil anul acesta este la Barcea, comuna aflata mult mai departe de Galati, decat Independenta. Deci prin concurs, Domnul Profesor nu se poate titulariza in oras. Mai ramane varianta pretransferului, dar conform metodologiei, intaietate au profesorii care sunt deja la oras, indiferent de punctajul si performantele cadrelor didactice din mediul rural. Pentru ca ii place foarte mult sa lucreze cu elevii, nu se va duce niciodata pe un post de cercetator la universitate. In plus, Domnul Profesor Corneci este un om modest, care nu vrea si nici n-are de ce "sa-si arate muschii". Materialul a fost scris la insistentele mele. Domnia sa chiar n-a mai vrut sa apara in presa, tocmai din cauza unor comentatori gen Mendeleev. Faptele Domniei sale vorbesc insa mai mult decat zeci de comentarii ale unor oameni carora le e greu sa digere valloarea altora.
  2
  5
  Raportează
 • postat de MENDELEEV
  Marți, 27 Mai 2014 00:20
  5.13.139.***
  Sunt doua alternative pentru a se realiza dezideratul domnului profesor Corneci,acela de A INTRA IN ORAS FARA CONCURS(??!!!!); 1) SA SE INTRODUCA IN LEGEA INVATAMANTULUI TITULARIZAREA PE BAZA DE REZULTATE LA CLASA;2) SA I SE ACORDE MEREU SUPLINIRE IN ORAS.MA INTREB INSA,DACA DOMNUL IN CAZUA ESTE ATAT DE BINE PREGATIT TEORETIC DE CE NU UZITEAZA DE CEA MAI SIMPLA METODA DE A INTRA IN ORAS,ANUME CONCURSUL?!iNTELEGEM CA NU SI-A DAT NICI GRADUL ll MACAR DIN VARII MOTIVE ,DAR LA CONCURS,POATE SA VINA SI FARA GRADE DIDACTICE SA ARATE CE POATE ,CA MARE PROFESIONIST(FENOMEN!!!) CE ESTE !STIMA TUTUROR, CU SAU FARA GRADE DIDACTICE!
  5
  4
  Raportează
 • postat de Lavoisier_pentru_mendeleev
  Luni, 26 Mai 2014 18:42
  188.25.37.***
  mendeleev, pe buna dreptate dispretuieste gradele didactice.Cu siguranta stii si tu cum se obtin, cu o masa plina la protocol si mult lobby pentru nimic.Plus valoarea iese la iveala prin oameni, farmacisti, profesori, chimisti etc scosi de acest profesor si nu in cartoanele udate cu vin pentru inspectori.Inspectorii de chimie sunt o rusine locala, daca tin la distanta un profesionist care a facut onoare Galatiului in comparatie cu trantorii de la liceele respectabile care motaie la catedre.Inca aici profesorul este prea gentleman pentru injustitiile traite.Chapeau bas pentru autorul articolului.
  4
  6
  Raportează
 • postat de MENDELEEEV
  Luni, 26 Mai 2014 11:34
  5.13.163.***
  Pe scurt,vad ca mi s-a sters comentariul, SA VINA LA CONCURS PENTRU CATEDRA CHIAR SI LA UNIVERSITATE,ACEST DOMN PROFESOR,DETINATOR DE DEFINITIVAT SI CARE DISPRETUIESTE GRADELE DIDACTICE SI TITLURILE STIINTIFICE !IN REST,NUMAI DE BINE,NU POTI SA VII IN ORAS ,ORICAT DE VALOROS AI FI,FARA SA DOVEDESTI CA MERITI LOCUL ,SI ACEST LUCRU,SE POATE ,POTRIVIT LEGISLATIEI ACTUALE,NUMAI PRIN CONCURS!
  6
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.