Gălățenii mari și mici care în aceste zile caniculare se află în Galați, aleg să se răcorească, mai ales în weekend, la Plaja "Dunărea", unde am fost şi noi, duminică, 13 iulie, destul de dimineaţă, pentru a vedea la faţa locului de ce condiţii se bucură gălăţenii şi cât îi costă.
În jurul orei 8,30, complexul de agrement era deja pe jumătate plin. Evident, cei mai bucuroși erau cei mici, care nu au dormit cu o noapte înainte de entuziasm și de teamă că nu vor avea suficient timp să se joace în apă.
Deși am ajuns relativ devreme, agentul de pază de la intrarea în parcare ne-a spus că nu mai sunt locuri și să încercăm să lăsăm mașinile în altă parte. Lucru parțial adevărat, căci, odată intrat în curtea complexului de agrement, constatai că nu toate locurile de parcare sunt pline, însă cele libere sunt „rezervate”. Ne referim, evident, doar la locurile de parcare destinate mașinilor beneficiarilor, fără a le pune în discuție şi pe cele rezervate mașinilor de intervenție.
Situația este destul de complicată însă, pentru că, dacă ți se refuză accesul cu mașina în curte, este obligat să parchezi ilegal, pe trotuarele din zonă și o vizită a Poliției Locale te mai lasă fără câteva sute de lei.
Tariful de intrare, cât remunerația pentru o zi de muncă
Pentru a intra în zona bazinelor, un adult plătește 65 de lei, iar copiii până la 14 ani 35 de lei, după această vârstă copilul plătind integral costul biletului. Un calcul simplu ne arată că un părinte care vine cu copiii sub 14 ani la plajă plătește 135 de lei doar pentru a intra la bazin.
Și aici regulamentul este bizar, căci, dacă ai uitat ceva în mașină sau dacă ești nevoit să ieși, din zona plajei, în curtea aparținând aceluiași complex, nu mai poţi intra decât dacă mai plătești încă o dată biletul! Motivaţia administraţiei, despre care "Viaţa liberă" a scris şi în sezonul trecut, este că astfel se limitează intrările frauduloase, dar, atât timp cât accesul este supravegheat şi brăţările se pun la mână la intrare, fraudarea nu ar trebui să fie posibilă.
Evident, după două ore de bălăceală și soare, apar foamea și setea, iar complexul pune la dispoziție un bar și o zonă de unde se poate procura câte ceva. Însă o cafea expresso, la pahar de plastic, costă opt lei, un suc sau o apă plată la jumătate 12,5 lei, iar un pahar de limonadă, 11 lei, un burger de porc 40 de lei, unul de pui 35 și o pizza 40.
„Sunt cu doi copii și nu mi-am permis decât să le iau câte un burger, un suc (nu ai voie să intri cu nimic de băut de acasă), iar eu mi-am luat o cafea. Sunt foarte mari prețurile în weekend, iar eu în timpul săptămânii nu pot veni, sunt la serviciu. Am luat doar 300 de lei la mine, mă gândeam că nici nu-i cheltuim pe toţi, dar acum, dacă mai vor o apă sau un suc, mă tem că nu îmi ajung”, ne-a spus o gălățeancă aflată la relaxare la piscină.
Dacă ai un copil cu intoleranțe alimentare, situaţia devine greu de manageriat, pentru că nu prea ai ce alege din meniu şi nu ai voie să aduci nimic de acasă, nici măcar un pachețel cu mâncare pentru cel mic.
O altă gălățeancă, stabilită în Germania și care se afla acum aici în vacanță, ne-a spus că totul i se pare exagerat de scump, având în vedere că în alte țări piscinele din oraș au prețuri foarte mici, astfel încât părintele să nu facă eforturi supraomenești pentru o zi de bălăceală.