Evaluaţi acest articol
(37 voturi)
7 comentarii

Unul dintre managerii de top ai Liberty House, grupul britanic cu care ArcelorMittal a încheiat un acord pentru vânzarea a patru unităţi siderurgice, printre care şi combinatul de la Galaţi, a fost prezent joi, 25 octombrie, în România, pentru a se întâlni cu managementul local şi reprezentanţii sindicatelor. Este vorba de Jon Bolton, CEO Liberty Steel, director Global Steel Development în cadrul Liberty House Group. Cu ocazia prezenţei la Galaţi, Jon Bolton a acordat un interviu în exclusivitate ziarului “Viaţa liberă”, în care sunt prezentate o parte din planurile de viitor pe care grupul britanic le are în legătură cu unitatea siderurgică de la Galaţi.

- În primul rând, cum au decurs întâlnirile de pe platforma siderurgică de la Galaţi…

- Aceasta a fost prima oportunitate pe care am avut-o de a întâlni managementul local și sindicatele, în vederea începerii unui dialog constructiv despre viitorul Combinatului. Ne-am dorit să prezentăm planurile noastre inițiale și să trecem la implementarea acestora în beneficiul unității, al comunității locale și al economiei naționale. Şi au fost nişte întâlniri foarte bune, atât cu conducerea combinatului, cât şi cu reprezentanţii sindicatelor. În cadrul acestora, am reiterat angajamentul Liberty Steel de a susține creșterea Combinatului, de a aduce valoare adăugată, de a proteja locurile de muncă și de a îmbunătăți condițiile de lucru. Am reconfirmat intenția de a lua în considerare toate opțiunile pentru extinderea producției actuale, atât prin utilizarea echipamentelor existente, cât și prin investiții, pentru a crește capacitatea de producție și pentru a spori potențialul companiei. În plus, vom lăsa Combinatului posibilitatea de a-și crea propriile piețe oriunde poate fi competitiv. Întâlnirile de astăzi (joi) au fost doar introductive. Ne vom întâlni din nou, în curând. Vrem să colaborăm cu conducerea și cu sindicatele din Galați, pentru a defini un plan solid ambițios pentru viitor.

- Să înţelegem că scenariile privind o eventuală reducere a producţiei sau chiar desfiinţarea combinatului nu se susţin…

- Nu, categoric nu, aceste scenarii nu au niciun sens și nu există nicio bază pentru aceste zvonuri. Noi achiziționăm capacități de producție pentru a le dezvolta, pe termen lung. Așa am făcut în toate țările și este ceea ce vom face și la Galați.

- Ce atuuri a avut Liberty House Group faţă de alţi competitori în procesul de negociere cu ArcelorMittal? A fost vorba de preţ, de relaţiile cu ArcelorMittal, de poziţionarea pe piaţă?

- Considerăm că suntem cumpărătorul ideal datorită istoricului nostru de a investi în active și de a îmbunătăți performanța lor, precum și prin angajamentul nostru ferm față de viitorul industriei oțelului și creșterea ratei de angajări în acest sector. Prin investițiile pe care le-am făcut în Marea Britanie, Australia și în alte țări, am demonstrat angajamentul nostru pe termen lung pentru această industrie. De asemenea, avem resursele necesare, întrucât Liberty este parte din Alianța Globală GFG, care are o cifră anuală de afaceri care depășește 13 miliarde de euro, peste 14.000 de angajați și este prezentă în peste 30 de țări. Suntem o companie internațională cu activități în mai multe sectoare, astfel am putut implementa strategii potrivite pentru fiecare parte a globului unde suntem prezenți.

- Care ar fi principalul câştig competitiv al Liberty House Group prin achiziţia ArcelorMittal Galaţi - o companie care, totuşi, în ultimii ani a raportat pierderi financiare?

- Credem că acum este un moment potrivit să investim în industria oțelului și ne-am bucurat să dăm curs acestei oportunități. Modelul nostru de business este bazat pe creștere, pe aducerea de valoare adăugată și pe susținerea fermă și pe termen lung a industriei siderurgice. Acest activ, de la Galaţi, este profitabil în contextul actual al pieței. În plus, Combinatul de la Galați deține o forță de muncă bine pregătită și o locație strategică, în centrul industrial al Europei. Unitatea de la Galați consolidează capacitatea noastră de producție, ne permite să creștem volumul și să îmbunătățim rezultatele de business. Obiectivul nostru este să facem acest Combinat și mai profitabil prin aplicarea modelului nostru de afaceri în mod progresiv și sustenabil.

- Liberty House Group are în Europa mai puţine unităţi siderurgice decât ArcelorMittal. Acesta este un avantaj sau un dezavantaj pentru viitorul combinatului de la Galaţi?

- Noi vedem acest lucru ca pe un avantaj, pentru că obiectivul nostru este să îi oferim Combinatului de la Galați, la fel ca și celorlalte unități din grup, independența de a-și dezvolta rețeaua de vânzări în Europa și în orice alte țări în care pot opera în mod competitiv. Liberty îi va oferi combinatului de la Galați posibilitatea de a produce la capacitate maximă prin extinderea în piețe noi pe care înainte nu le accesa. Pentru grupul Liberty, achiziția combinatului de la Galați este parte dintr-o strategie ambițioasă de creștere. Această abordare oferă Galațiului posibilitatea de a crește semnificativ în următorii ani. Acest Combinat va deveni parte a uneia dintre companiile siderurgice cu cea mai mare rată de creștere din ultimii ani, care are un spirit antreprenorial, precum și viziunea unui viitor bazat pe inovație și pe acțiuni sustenabile. Va exista sinergie cu grupul și susținere la nivel de resurse dar, cel mai important, va exista libertate și o încurajare pentru echipa locală de management și a colegilor să vină cu idei noi și să dea curs unor noi oportunități.

- Ce model de dezvoltare se are în vedere pentru combinatul de la Galaţi? Ce se ia în calcul în planul de investiţii?

- Există un plan de dezvoltare pentru creșterea capacității de producție de la valoarea inițială de 2 milioane de tone pe an la 3 milioane de tone pe an și de a investi atât în echipamente, cât și în dezvoltarea oamenilor, pentru a garanta o creștere pe termen lung. Acest lucru include investiții în producția primară de oțel și în cea de rulouri laminate la cald. După această etapă vom lua în considerare modalități de a crește producția peste valoarea de 3 milioane de tone anual. Ca parte a îmbunătățirilor aduse laminoarelor ne vom concentra cu siguranță, după cum am spus, pe rulourile laminate la cald, dar, de asemenea, alături de echipa de la Galați, vom lucra pentru a ne consolida și a crește poziția în piață și pentru alte produse.

- ArcelorMittal a început la Galaţi un proces de restructurare a personalului. De exemplu, programul de prepensionări, angajaţii care pleacă sunt mai mulţi decât cei care se angajează. Care sunt strategiile Liberty House în domeniul resurselor umane?

- Toți angajații existenți ai combinatului de la Galați vor fi preluați de Liberty Steel. Odată ce tranziția va fi completă, planul nostru este să creștem capacitatea de producție, dar și numărul de angajați, ca să putem susține producția. La fel cum am făcut cu toate combinatele pe care le deținem, planul nostru pentru Galați este să creștem, să aducem valoare și să avem o evoluție pozitivă a angajărilor. De altfel, din istoricul nostru la nivel internațional, se poate observa că protejarea locurilor de muncă și investiția în dezvoltarea angajaților reprezintă priorități.

- După preluarea unităţii de la Galaţi, cum se va face tranziţia în ceea ce priveşte structurile de management, continuitatea sau asigurarea de noi contracte, lanţurile logistice, relaţiile cu clienţii etc?

- Abordarea noastră generală este aceea de a implica competențele și experiența managementului local din fiecare unitate achiziționată, ceea ce implicit înseamnă că intenționăm să protejăm drepturile, prioritățile și solicitările oamenilor care lucrează în respectiva unitate. Totodată, împreună vom urmări să realizăm îmbunătățirile necesare pentru structurile și modul de funcționare al Combinatului, pentru a deveni și mai competitivi, să securizăm relațiile actuale cu clienții, cu toate părțile interesate și să clădim noi relații și parteneriate.

- GFC Alliance are activităţi în mai multe domenii. Se intenţionează extinderea activităţii în România şi alte sectoare? Mai ales că, pe lângă combinatul siderurgic, Liberty House va achiziţiona, la "pachet", portul mineralier Romportmet şi fabrica de ţevi sudate ArcelorMittal Tubular Products Galaţi...

- Cele două unităţi vor fi dezvoltate în așa fel încât să se alinieze cu planul nostru de investiții și de creștere pentru Galați. Cât priveşte activitatea noastră, Alianța GFG este formată din patru piloni cheie: producție de metale, proiectare, energie regenerabilă, servicii financiare și management imobiliar. În toate țările în care investim intenționăm să aducem toți cei patru piloni. România este o țară cu o economie în creștere și credem că există mult potenţial atât aici, cât și în țările din zonă, pentru a aplica modelul nostru de business. Considerăm că putem aduce beneficii reale economiei din România.

Liberty House, întâlnire la Guvernul României
privind combinatul de la Galaţi

Liberty House şi-a prezentat planurile de creştere pentru combinatul de la Galaţi, ce urmează a fi achiziţionat de la ArcelorMittal, într-o întâlnire avută joi, 25 octombrie 2018, la Bucureşti, cu vice prim-ministrul Viorel Ştefan.

După cum a declarat şi în interviu, Jon Bolton, Chief Executive Officer (CEO) al companiei Liberty Steel, a arătat în discuţiile de la Guvern că grupul britanic şi-a asumat un plan de creştere cu 1 milion de tone de oţel a capacităţii de producţie a combinatului, până în anul 2012-2022. De asemenea, grupul britanic ţinteşte creşterea investiţiilor în producţia primară de oţel şi în cea de rulouri laminate la cald.

„Jon Bolton a discutat cu domnul Viorel Ștefan și despre oportunitățile pe care le oferă colaborarea cu Guvernul României pentru a susține planurile ambițioase de creștere și de investiții în infrastructură. Aceste oportunități includ, pe de o parte, creșterea capacității de producție a Combinatului, iar pe de altă parte, investițiile în educație, cercetare și dezvoltare precum și explorarea potențialului de a crea noi produse din oțel cu o valoare adăugată.

În momentul de față, Liberty fabrică produse ce pot completa oferta existentă a Combinatului de la Galați și astfel susține actualul plan de dezvoltare în România. Aceste produse includ produse tubulare  pentru petrol și gaze naturale, șine pentru căile ferate, produse speciale pentru industria aviatică și de apărare.

În plus, a fost adusă în discuție posibilitatea colaborării și pe alte paliere cu Alianța GFG, cum ar fi: servicii financiare, energie, infrastructură și zona imobiliară. Rolul Fundației GFG în încurajarea, susținerea și promovarea tinerilor care își doresc să urmeze o carieră în zona industrială a fost, de asemenea, o prioritate pe agenda discuțiilor.

Pentru Liberty House, relația cu Guvernul României este foarte importantă și există deschidere pentru colaborări viitoare”, se precizează într-un comunicat de presă al Liberty House.

Finalizarea procesului de achiziție a pachetului de dezinvestire (format din combinatele de la Ostrava, Galaţi, Skopje și Piombino) depinde de finalizarea achiziției combinatului Ilva de către Arcelor Mittal și  este condiționat de aprobarea Uniunii Europene precum și de concluziile consultărilor cu consiliile angajaților la nivel local și european.

Citit 16450 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2018 00:21

7 comentarii

 • postat de Cornel Vineri, 09 Noiembrie 2018 11:01 86.127.209.*** Link la comentariu
  1
  5

  LBC este o sectie foarte dificila. Din pacate nu prea mai are oameni si pentru a putea creste productia trebuie sa se ocupe noul management de motivarea oamenilor si de investitii. Un alt punct slab este ca nici cei de la IPROLAM Bucuresti care au proiectat sectia nu mai au decat cativa oameni si aceea in varsta.
  Astazi salariul unui angajat din LBC este de 2000 lei net/muncitor si 2500 lei / inginer fara functie, dar care face meserie. Extrem de putin.
  Imi aduc aminte cand in 2002, in primavara, sau produs pe schimbul B, in 8 ore, 4200 tone, un record . Managerul indian la nivel de uzina, de atunci, a chemat cam 20 de oameni de pe schimbul B sa-i felicite pentru aceasta realizare. Oamenii au venit, treziti din somn( era dupa a 4-a tura de noapte) si au ramas doar cu felicitarile.

  Raportează
 • postat de Gabriel Florea Duminică, 28 Octombrie 2018 12:51 82.137.12.*** Link la comentariu
  1
  2

  Este o oportunitate bună de a face un business pentru asigurarea energiei electrice în bandă de la CET GALAȚI. Pentru creșterea producției. Atenție profesioniștilor. Și așa stă degeaba CET-ul. Și are și modernizări. Succes!

  Raportează
 • postat de Melinte Marian Duminică, 28 Octombrie 2018 07:12 86.187.163.*** Link la comentariu
  4
  8

  "Suntem cumpărătorul ideal pt Galați ... !"
  În 2001 am auzit asta exact la fel de la " văruțul " Mittal !

  Raportează
 • postat de Marius Sâmbătă, 27 Octombrie 2018 14:56 78.96.238.*** Link la comentariu
  3
  12

  Sa credem , sa nu credem … sa credem , sa nu credem ….. ups a iesit ca deocamdata nu credem .
  Mai trebuie niste lobby , mai concret … fapte nu vorbe ca de vb suntem satui .
  Mr. Bolton incepeti cu ceva schimbari la nivel de management si o sa vedeti ca lucrurile vor incepe sa mearga.

  Raportează
 • postat de Gigel : Sâmbătă, 27 Octombrie 2018 13:14 77.243.183.*** Link la comentariu
  6
  2

  Este cumva ruda cu Michel Bolton , cantaretul ??

  Raportează
 • postat de Ion Vineri, 26 Octombrie 2018 22:36 213.233.101.*** Link la comentariu
  1
  29

  Să fie într-un ceas bun. Sper ca în viitor combinatul de la Galați să redevină ceea ce a fost.

  Raportează
 • postat de florin Vineri, 26 Octombrie 2018 21:22 5.13.209.*** Link la comentariu
  4
  29

  Revitalizarea LB C_ului este un pariu greu de cîștigat!!!!Am lucrat in LBC 27 de ani!Si rude prieteni foarte mulți care au lucrat in LBC!!!!Ce mult imi doresc ca LBC ul sa redevină ce a fost o data!!!Dar pentru acest obiectiv sunt necesari oameni profesioniști la conducere!!!Din pacate in prezent este o mare problema!!!!Începînd de la sef de departament pînă la sefi de secție toți sunt zero barat ca meserie!!!!!Zero barat!!!Noul patronat trebuie să caute LBC-iiștii adevărați !!!Si astia mai sunt dar ii va gasi?????

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.