"Rețeaua electrică a Galațiului nu este subdimensionată". Interviu cu directorul DEER - Sucursala Galați

"Rețeaua electrică a Galațiului nu este subdimensionată". Interviu cu directorul DEER - Sucursala Galați
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Iulian Țăran este director al Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice (DEER) Galați, începând cu 18 noiembrie 2020. Lucrează în cadrul companiei din 1999, iar precedenta funcție deținută a fost cea de adjunct șef Centru Operațiuni Rețea MT/JT.

- Domnule director, se înregistrează destul de multe avarii, unele care se repetă foarte des în anumite zone, cum ar fi Mazepa, Țiglinele, la Uzina de Apă etc. Care este explicația?
- Întreruperile accidentale în distribuția de energie electrică la care faceți referire au fost cauzate, de regulă, de incidente produse în rețeaua de medie tensiune aparținând DEER - Sucursala Galați. Fie că vorbim de defecte pe liniile electrice subterane, fie din cauza condiţiilor meteo nefavorabile - ploi, vânt puternic, chiciură, fie că vorbim de incidente provocate de terți, durata de realimentare în toate aceste situații s-a încadrat în prevederile Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobat de ANRE.
În județul Galați, în anul 2020, au fost 15.277 de deranjamente (cu circa 300 mai puține ca în 2019), cu o durată de remediere de 3 ore și 2 minute. Dintre acestea, aproximativ 25% au fost pe raza municipiului Galați, unde media de realimentare a consumatorilor a fost de aproximativ o oră și 20 de minute. Avariile au fost comunicate constant, iar utilizatorii au fost de fiecare dată asigurați că echipele noastre depun toate eforturile pentru remedierea acestora, chiar și în contextul pandemiei.
- Ce impact are consumul generat de numeroasele centrale termice asupra rețelei electrice a municipiului?
- Consumul generat de centralele termice pe gaz nu are niciun impact asupra rețelei electrice. În ceea ce privește centralele alimentate electric, facem precizarea că pentru acești utilizatori este foarte importantă dimensionarea corectă a puterii necesare. Acest lucru se face prin actualizarea Avizului Tehnic de Racordare la operatorul de distribuție. Documentele se depun atât online, cât și la sediul centrelor de relații cu utilizatorii de pe raza județului. Mai multe informații se pot obține de pe site-ul www.distributie-energie.ro - Acces Rețea.
- Este rețeaua electrică din Galați subdimensionată față de consumul actual, cel puțin în anumite cartiere?
- Rețeaua electrică din Galați nu este subdimensionată față de consumul actual. Probleme apar, așa cum am menționat, atunci când avizele nu sunt în concordanță cu realitatea. Și mai există o situație, din ce în ce mai des întâlnită, atât pe raza municipiului, cât mai ales în localitățile care sunt într-o continuă dezvoltare. Aici, de cele mai multe ori, primăriile extind localitățile, practic eliberează certificate de urbanism și autorizații de construire fără a se asigura că în zonă sunt și utilități. De aici apar atât de multe nemulțumiri din partea cetățenilor.
Cele mai multe solicitări, sesizări, nemulțumiri vin din partea locuitorilor din Vânători, zonă care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, fiind la doar câțiva kilometri de municipiul Galați. Aici, săptămânal analizăm documentații și trimitem solicitanților înștiințări că Primăria comunei Vânători nu a depus la DEER SA - Sucursala Galați cereri pentru extinderea rețelelor electrice. Potrivit Ordinului  ANRE nr.159/2.11.2020, și utilizatorii, prin intermediul unui împuternicit, pot solicită, printr-o cerere scrisă, dezvoltarea ori extinderea reţelei electrice de distribuţie în zona acoperită de contractul de concesiune. Cererea scrisă se va transmite către DEER SA - Sucursala Galați și trebuie însoțită de documentele care se regăsesc în Ordinul ANRE menționat.
- Care sunt cele mai "sensibile" zone din județul Galați, unde au loc cele mai multe întreruperi?
- Pe raza municipiului Galați există un plan de modernizare/sistematizare care implică lucrări majore. Putem spune că am avut în aceste zone diverse situații - întreruperi solicitate, dar planificate și anunțate consumatorilor potrivit reglementărilor ANRE, cât și incidente cu terți de lovire a cablurilor. Putem discuta însă despre zone sensibile unde au loc întreruperi în alimentarea cu energie electrică tot pe raza zonelor rurale. Este un aspect pe care noi l-am adus la cunoștința autorităților ori de câte ori am avut ocazia. Deși autoritățile locale au obligația de a executa lucrări de defrișări sau toaletare, la arbori și vegetație, acest lucru nu se întâmplă. Este motivul real al celor mai multe întreruperi accidentale din mediul rural, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă.
- Ce investiții s-au făcut în municipiul și județul Galați în anul 2020 și ce investiții sunt programate în 2021?
- În privința extinderilor de rețea, în 2020 au fost finalizate contracte de cofinanțare pentru astfel de lucrări în zone precum Șendreni, Braniștea, Grivița, Tudor Vladimirescu, Pechea. Tot anul trecut a continuat extinderea sistemului de măsurare inteligentă (SMI), care are ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciului oferit consumatorilor şi o gestiune mai bună a energiei distribuite. S-au montat contoare inteligente în localități precum Movileni, Barboși, Șendreni, Smârdan, Cișmele, Traian. Aceste aparate oferă posibilitatea deconectării și reconectării la distanță, ceea ce duce la scăderea costurilor, indică nivelul de tensiune, precum și întreruperile. De asemenea, anul trecut s-a modernizat rețeaua de joasă tensiune din localitățile Pleșa, Oancea și Roșcani și au demarat lucrările de modernizare a Rețelei Electrice de Distribuție (RED) în comunele Măstăcani, Tudor Vladimirescu și Foltești.
În ceea ce privește modernizarea stațiilor de transformare, aici putem vorbi de una dintre stațiile de 110 kV din Tecuci, dar și de Stația SNG - Municipiul Galați, lucrare finalizată la începutul lui 2021. Aceste lucrări în stații sunt menite să aducă beneficii semnificative pentru consumatori, prin creșterea siguranței în alimentare, reducerea numărului de întreruperi și a duratelor de restabilire a realimentării cu energie electrică, îmbunătățirea calității energiei electrice și minimizarea impactului negativ asupra mediului înconjurător. Și, tot în anul 2020, Sucursala Galați a finalizat lucrările de amenajare a spațiilor din cadrul Centrului de Relații cu Utilizatorii de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 35A.
Anul 2020 a însemnat un program de investiții de aproximativ 35 milioane de lei, iar pentru anul în curs avem un plan asemănător, la care se adaugă încă 7,5 milioane de lei din fonduri europene.

Pentru anul 2021, dintre cele mai importante investiții pentru municipiul Galați ale DEER România - Sucursala Galați, menționăm: realizarea unui sistem de distribuție inteligentă a energiei electrice într-o zonă omogenă de consumatori din cartierele Țiglina 1, Țiglina 2, Țiglina 3 - Micro 16, Țiglina 4 (proiect despre care "Viața liberă" a scris în urmă cu două luni), precum și trecerea de la 6 kV la 20kV a zonei Valea Orașului și a unor posturi din cartierul Traian Nord. Tot în cursul acestui an, se va finaliza etapa a treia de trecere la 20kV a municipiului Tecuci, lucrare foarte importantă pentru DEER România - Sucursala Galați. Vor continua însă și modernizările de rețea, precum și extinderea sistemului de măsurare inteligentă (SMI) în zone precum: Tudor Vladimirescu, Independența, Liești, Slobozia Conachi, Vânători, Piscu, Șivița, Cudalbi, Ijdileni etc.

Citit 7747 ori Ultima modificare Marți, 13 Aprilie 2021 00:06

7 comentarii

 • postat de Acelas nume
  Luni, 12 Aprilie 2021 14:13
  77.111.247.***
  "Și mai există o situație, din ce în ce mai des întâlnită, atât pe raza municipiului, cât mai ales în localitățile care sunt într-o continuă dezvoltare. Aici, de cele mai multe ori, primăriile extind localitățile, practic eliberează certificate de urbanism și autorizații de construire fără a se asigura că în zonă sunt și utilități. "
  Aceasta situatie nu se refera la subdimensionare ci la subdezvoltare. Este dificil cu intelegerea, ca sa nu mai zic se observa nu cunoaste nici macar definitia din legea energiei "operator de distribuție - orice persoană fizică sau juridică ce deține, sub orice titlu, o rețea electrică de distribuție și care răspunde de exploatarea, de întreținerea și, dacă este necesar, de dezvoltarea rețelei de distribuție într-o anumită zonă".
  Deci,
  Retea subdezvoltata - nu exista in zonele respective, pentru ca localitatile se extind, etc.
  Retea subdimensionata - exista, dar nu face fata circulatiei de putere necesara utilizatorilor.
  1
  13
  Raportează
 • postat de VaiDeNoi
  Luni, 12 Aprilie 2021 11:57
  89.136.6.***
  Din pacate acest personaj este depasit de situatie, ca mai toti politrucii de altfel.
  Marea investitie a lor este ”S-au montat contoare inteligente în localități precum Movileni, Barboși, Șendreni, Smârdan, Cișmele, Traian”
  Dle politruc poate nu stiati dar Barboși este un cartier în sudul orașului Galați, pe malul Siretului, nu o localitate. Daca nici macar atat lucru nu stiti ... ce pretentii mai avem sa stiti pe unde sunt amplasate retelele electrice.
  0
  24
  Raportează
 • postat de Petrusha
  Luni, 12 Aprilie 2021 08:48
  188.24.193.***
  Mazepa 2, zona P-urilor, este una cu probleme mari din punctul meu de vedere. Aici au loc frecvente opriri ale curentului electric. Am scris si anul trecut Vietei libere, solicidand punct de vedere scris de la DEE. A venit acest raspuns, tarziu si
  nemultumitor, care ne asigura ca nu exista subdimensionare..... Ok, atunci care sunt motivele din aceasta zona??? Domnisoarele de la Call Center. dupa ce raspund greu, ne dau mereu un raspuns "sablonizat" ca echipa e pe teren si lucreaza la avarie. Ele nu cunosc care sunt cauzele, cat dureaza intreruperea.... apropos erau din Zalau si aveau rolul de a inregistra convorbirea si a transmite electronic sesizarea. Atat. Am incercat sa sunam la Primarie dar nu a raspuns nimeni, din disperare am sunat la ISU, unde un ofiter de serviciu a raspuns frumos si politicos, am solicitat un nr. de contact cu al unui Dispecerat electric, dar nu a putut sa ne dea si am inteles de ce.
  Un raspuns generalist de la DEE, fara substanta, care nu raspunde asteptarilor noastre. Mai incercati !!!!!
  0
  17
  Raportează
 • postat de Locatar Mazepa
  Luni, 12 Aprilie 2021 08:39
  193.231.148.***
  In Mazepa, 3 zile la rand, atat ziua, cat si seara/noaptea, recent. Cu 2-3 luni in urma, intreruperi repetate timp de 1 luna!
  1
  16
  Raportează
 • postat de Aquaman
  Luni, 12 Aprilie 2021 08:25
  109.166.130.***
  Dacă totul este roz și frumos, de ce sunt periodic întreruperi în furnizarea apei, de la stația de repompare Filesti, cu explicația "din cauza unei avarii la rețeaua electrica"? Chiar nu este o soluție cu un punct delicat al rețelei? Ca e foarte tare sa te trezești și fără curent și fără apa!
  2
  16
  Raportează
 • postat de gopo
  Luni, 12 Aprilie 2021 07:28
  5.13.183.***
  In Valea Orasului am experimentat la ultimul Revelion intunericul Epocii de Aur. Problema s-a repetat din ianuarie si pana acum. Am inteles ca nu trebuie sa ma bazez pe furnizorul de electricitate si trebuie sa iau un generator. In anul cu cele mai proaste servicii si cele mai mari probleme materiale taxa de furnizare s-a scumpit. Logic !
  5
  14
  Raportează
 • Luni, 12 Aprilie 2021 04:50
  92.80.143.***
  Cam scazut standardul de performanta, domnilor de la ANRE si Distributie! In zona str. Stiintei- str. Vultur, intre 10 martie si 7 aprilie 2021 au fost 5( cinci) avarii. Nu vi se pare cam mult? Daca afirmati ca reteaua nu e subdimensionata inseamna ca folositi materiale de cea mai proasta calitate si/ sau lucratori neprofesionisti. Ar trebui sa va pese de aparatura electrocasnica pe care unii consumatori au achizitionat-o cu mult efort, poate. Ce facem, mai cumparam si vreo 3-4 stabilizatoare de tensiune pentru protectie? Dle primar, stiti ca mult- laudatele centrale de apartament pe care ne-ati obligat sa le instalam anuland reteaua centralizata, functioneaza cu curent electric? Poate ar trebui sa va faceti auzit glasul catre cei de la Distributie energie electrica. Dle director al DEE, puneti-va instalatiile in ordine! In perioada mentionata mai sus nu s-a intamplat nici unul din motivele pe care le-ati invocat. Nu a fost nici o tornada, nici vreo rupere de nori, nici vreo chiciura si totusi s-a intrerupt curentul. De cinci ori. Faptul ca la call- center se confirma avaria si se dau asigurari ca echipele sunt pe pozitii, nu tine loc nici de caldura, nici de apa calda , nici de lumina.
  6
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.