"Pregătim spitalul pentru ce este mai rău", susţine Alina Dobrea, managerul Spitalului Județean Galați

"Pregătim spitalul pentru ce este mai rău", susţine Alina Dobrea, managerul Spitalului Județean Galați
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Zgomotul asurzitor și aproape neîntrerupt al sirenelor de pe ambulanțe creează un fel de a doua normalitate în apropierea Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Galați. Aflate într-un du-te - vino continuu, salvările aduc noi și noi bolnavi de COVID-19. Cele mai grave cazuri ajung la Spitalul Județean, unde Terapia Intensivă este ultima lor speranță. Aici paturile sunt însă mult prea puține pentru a putea face față valului masiv de pacienți. Cum se descurcă în plin val patru al pandemiei cel mai mare spital din sud-estul țării și ce planuri există pentru ca activitatea să nu fie blocată, odată cu agravarea situației epidemiologice, aflăm dintr-un interviu cu Alina Dobrea, managerul unității sanitare gălățene.

- Care este numărul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 care se prezintă zilnic la Spitalul Județean Galați?

- În ultimele săptămâni, cam 20 la sută din prezentările la UPU au fost pacienți pozitivi COVID-19. Zilnic, avem în jur de 40 de pacienți pozitivi veniți la UPU. Vorbim doar despre cei confirmați prin teste RT-PCR. Aici, îi adăugăm și pe pacienții confirmați prin teste antigen, care sunt mult mai mulți. Ca urmare a numărului mare de pacienți aflați în stare gravă, la ATI toate paturile sunt ocupate acum (marți - n.r.). Am avut luni cinci paturi libere, dar s-au ocupat toate până a doua zi, dimineață.

- Câți dintre pacienții de la ATI reușesc să învingă boala?

- Între 1 septembrie și 4 octombrie, am avut 80 de pacienți la ATI-COVID, dintre care 49 au decedat. Dintre acești 80 de pacienți, niciunul nu a fost vaccinat. Mai mult, și în secția COVID de la etajul 1 am avut internați 165 de pacienți, în aceeași perioadă, toți nevaccinați, iar în rândul lor s-au înregistrat 34 de decese. La etajul 1, funcționează un fel de secție pre-ATI-COVID, ceea ce înseamnă că starea pacienților de aici este, de asemenea, foarte gravă. Poate că pare puțin că din 80 de pacienți doar 31 au supraviețuit, dar având în vedere starea critică în care vin la noi și câte boli cronice au, înseamnă, de fapt, foarte mult că am reușit să-i vindecăm. Ca vârste, avem pacienți de la 21 de ani până la 90 de ani.

- Cât de greu este să faceți față acestei avalanșe de pacienți?

- Primim sprijin din partea celorlalte spitale din Galați. La Boli Infecțioase există 24 de paturi pentru pacienți COVID, la Spitalul CFR există o capacitate maximă de 80 de paturi pentru această patologie. Datorită acestui sprijin, putem să nu mai rămânem cu mulți pacienți în containerele din curtea Spitalului Județean, pentru că în aceste containere avem doar 21 de paturi, iar în momentul în care vin mai mult de 21 de pacienți o dată nu avem unde să-i așezăm.

- Ce faceți, totuși, atunci când aveți mai mulți pacienți?

- Atunci când este cazul, mai punem niște băncuțe acolo, dar este impropriu. Bineînțeles, le aducem butelii de oxigen, pe unii îi transferăm și în Stabilizare. Ne-am organizat, pentru a putea face față, cât de cât. Dar aici (în containere - n.r.) chiar nu sunt condiții pentru a sta mai mult de 24 de ore. Totuși, avantajul nostru este că nu am desființat aceste containere, cum au făcut multe alte spitale din țară.

- Dacă numărul pacienților va crește, riscă spitalul să nu mai facă față?

- Am mai putea deschide până la 30 de paturi, la etajul 1, dar momentan încă mai așteptăm ajutor din partea altor spitale. Oricum, toate cazurile grave rămân la noi, pentru că au nevoie de necesar de oxigen de 50 de litri pe minut. Majoritatea pacienților au nevoie chiar de două surse de oxigen, iar aportul de oxigen este fantastic. Celelalte spitale nu pot face față, pentru că nu dispun de stocator de oxigen. Noi avem două stocatoare. Mai mult, avem și ventilatoare High-Flow, care-s foarte bune și cu ajutorul cărora chiar am reușit să salvăm vieți.

- Vorbim despre starea critică a pacienților, dar care este starea personalului medical din ATI, în prezent?

- Cadrele medicale din ATI încă mai rezistă, noi le-am ajutat cu faptul că am mai transferat personal din alte secții, încă e bine. E drept, acum a trebuit să suspendăm tot ce a însemnat concedii, pentru că a venit valul 4, care e mult mai agresiv decât valurile precedente, iar pacienții care ajung acum la spital cu COVID sunt în stare foarte gravă. Și în valul 3 au venit mulți. Dar nu erau în stare atât de gravă și puteau urma inclusiv tratament la domiciliu. În acest val, în schimb, ne confruntăm cu mulți pacienți, cu familii întregi care stau acasă până în ultimul moment, când nu mai pot respira, și sunt aduși la Urgențe în stare critică.

- Dacă oamenii s-ar fi vaccinat în număr mai mare și am fi ajuns la procente comparabile cu cele din Spania sau Portugalia, credeți că ne-am mai fi aflat acum în plină criză sanitară?

- Nu, cu siguranță lucrurile nu ar mai fi stat acum atât de rău. Noi, spre exemplu, avem pacienți care s-au vaccinat și care au făcut apoi boala, însă doar într-o formă ușoară. Unii dintre ei au fost chiar asimptomatici şi i-am depistat în cadrul testărilor pe care le facem periodic în rândul personalului medical.

- Vorbim, așadar, despre valul nevaccinaților. Dar acest lucru afectează activitatea întregului spital.

- Da, conform ordinelor primite de la nivel național, începând de marți, 5 octombrie, nu mai internăm decât urgențe. Noi oricum limitaserăm numărul de intervenții chirurgicale din cauza numărului insuficient de paturi de la ATI (după operație, pacientul trebuie să fie internat, pentru o perioadă, în secția ATI - n.r.). Dar acum vor fi operate doar urgențele. Este necesar acest lucru, pentru a pregăti spitalul de ce e mai rău.

- Vă așteptați la ce e mai rău, în perioada următoare?

- Da, din păcate. Oricum, noi facem tot ce putem, dar avem nevoie de sprijin și din partea celorlalte spitale, unități care au fost desemnate integral de suport COVID, să mai primească din pacienții pe care noi îi mai aducem pe linia de plutire.

Citit 19272 ori Ultima modificare Vineri, 08 Octombrie 2021 00:32

11 comentarii

  • postat de Cetatean
    Luni, 25 Octombrie 2021 14:23
    5.13.221.***
    Postat de pro!!!
    -daca avea nevoie de oxigen, de ce vorbea la telefon, asa ard spitalele , o conexiune imperfecta si boom, sper ca nu auzi si acum voci!!!
    -spitalul nu trebuie reformat, ce e hard de calculator, dupa parerea mea, conducerea trebuie aleasa de angajati si pacienti, cam ca alegerea primarului, stiuu e greu, procedura, lege, partide prea multe...etc
    4
    6
    Raportează
  • postat de Cetatean
    Luni, 25 Octombrie 2021 11:46
    5.13.221.***
    Eu personal vreau sa stiu ce vedem?documentele din mana doamnei, fiind scrise de mana, acestea sunt reclamatiile, sau documentele din spitale, inca se scriu cu pixul?
    Eu doar intreb!!!
    3
    10
    Raportează
  • postat de Nosferatu
    Miercuri, 06 Octombrie 2021 21:39
    89.137.225.***
    Stiati ca acest virus e artificial si ca a fost raspandit in toata lumea de catre anumite personaje malefice? Scopul e clar. Trebuie sa mai moara din populatia globala. Suntem prea multi, planeta nu mai are resurse la infinit, poluarea vine peste noi alarmant , padurile se taie in draci si de aici va rezulta o mica apocalipsa. Mai ganditi-va!
    17
    22
    Raportează
  • postat de Daniel
    Miercuri, 06 Octombrie 2021 16:14
    37.251.223.***
    @cetitor
    Sunt si care au raceli si gripe, dar lumea sta acasa pana-n ultima clipa si apoi cand ajunge la spital afla ca nu e doar o raceala sau gripa. Ajung la spital cu plamanii afectati, de-aici si numarul mare de morti de la ATI. Nu zic ca totul e perfect la ATI insa asta e unul dintre motivele pentru care avem o rata asa mare a deceselor fata de alte tari din EU care aplica acelasi tratamente si proceduri.
    10
    18
    Raportează
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 06 Octombrie 2021 12:05
    5.13.156.***
    @pro. Am un amic ce detine in intelect ce putin i-l detin si nu e nici parlamentar nici miliardar in E dar i-l citez sa fil elogvent desi nu am facultate:

    Cei ce aleg sa nu se vaccineze, nu sunt mai inteligenti decat ceilalti desi vor sa para, din contra! Vor sa iasa in fatza ca fiind mai si mai cream d ela cream! NU SUNT! Nici nu au fost sau vor fi! Va fi selectie naturala! Mai grav, este pentru cei asintomatici nevaccinati ce dau boala altora vulnerabili!... Scapa cine poate!

    Un amic i-au murit 2 parinti a 2 angajati in doar o sapt! Si nu aveau boli cronice, dar erau nevaccinati! Hai spor! Ne trezim unii sau crapam prosti si rai cum sunt 70%??? Gratuit... sa parafrazez o specie ce se vrea inteligenta!
    25
    8
    Raportează
  • postat de pro
    Miercuri, 06 Octombrie 2021 09:47
    82.208.137.***
    bill gheitz:
    Colega de serviciu 49 de ani, fara boli, fara obezitate, bolnava de covid a avut nevoie de oxigen ca sa respire.
    A trecut de momentele grele, s-a recuperat integral.
    N-am sa uit cat voi trai cum ii suna vocea la telefon, cand a cerut ajutor.
    Nu era vaccinata, nu credea ca e in categoria de risc.

    PS
    Spitalul judetean e parte dintr-un sistem nereformat, lasat pe mana politicienilor.
    13
    55
    Raportează
  • postat de cetitor
    Miercuri, 06 Octombrie 2021 09:35
    85.122.80.***
    Mare parte dintre așa zisele infectări sunt virozele și gripele comune. Dacă ai o simplă viroză și te testezi iese pozitiv. Testele nu fac diferența dintre tipurile de virusuri sau resturile de virusuri pe care le aveți. Să înțeleg că s-au eradicat virozele și gripele comune? Sau acum avem în circulație în același timp cam 5 tulpini de gripa comună plus cele 4 versiuni ale COVIdului bonus și virozele obișnuite ale sezonului rece?
    48
    27
    Raportează
  • postat de Catalin
    Miercuri, 06 Octombrie 2021 08:33
    37.248.215.***
    Din 80 la ATI, 39 au murit. Jumate! Ii lasă acolo sa moara, se uita cineva la ei?
    28
    37
    Raportează
  • postat de Incredibil
    Miercuri, 06 Octombrie 2021 05:28
    5.13.206.***
    Valul celor nevaccinati si fara discernamant...Ce v-ar mai convinge daca moartea nu va convinge?! Doamne fereste!
    27
    51
    Raportează
  • postat de Mai rau am fost si suntem inca = Made in Ro/UE.
    Miercuri, 06 Octombrie 2021 02:04
    108.245.201.***
    " Pregatim spitalul pt ce este mai rau " ...Auzi d-le ...de parca ati fi fost vreodata altfel decat ....mai rau . Mai rau de atat nu se poate, : coruptie , incompetenta , ignoranta , nepasare , tupeu, risc ridicat de orice fel , lipsuri de tot felul ,, si cate si mai cate . Lumea mai bine moare acasa decat sa vina la voi sa moara oricum si sa mai dea si bani pe deasupra . Mai bine la cimitir direct decat la voi .....
    Apropo .... Cum stati cu inspectia contra incendiilor ??!!! Ati dat spaga care trebuia ??? Poate luati foc si voi ...Grija mare in special pt pacienti. Vine iarna curand , unde veti " caza " ...la cort sau baraca ??? Vai s-amar ....
    34
    83
    Raportează
  • postat de bill gheitz
    Miercuri, 06 Octombrie 2021 00:58
    89.137.225.***
    Toate testele vor iesi pozitive. Daca nu ai covid nu existi. Am fost depistat cu covid acum 2 ani si nu am avut nimic , am mai fost depistat anul trecut si anul asta si nu am avut nimic. A fost ca o gripa usoara, ca o raceala. M-am tratat doar cu ceai cald si odihna multa. Daca ii testeaza pe toti din Romania 3 sferturi au covid. Catu superman a comandat 120 milioane doze. Trebuie si astea consumate intr-un fel. Oricum acest virus artificial va mai lua niste vieti dar nu virusul in sine ci faptul ca ajungi prin spitalele astea unde nu esti tratat de alte boli si mai iei si infectii nozocomiale si bacterii periculoase. A te duce la spital e ca si cum te-ai condamna singur la moarte. Nimeni nu mai are curaj sa se duca la spitalul judetean galati.
    85
    74
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.