De vineri, 15 septembrie, până duminică, 17 septembrie, Galațiul este gazda unor artiști de valoare, creatori de rock pentru toate gusturile. Înainte de startul primei zile a Festivalului "Danube Rock Sounds", am vrut să vedem cu ce gânduri vin în orașul de la Dunăre soliștii și instrumentiștii care ne vor cânta pentru suflet în aceste zile. Mai jos, un interviu cu membrii trupei COMA.
Citește și A noua ediție a Festivalului "Danube Rock Sounds 2023", la Plaja "Dunărea"
- Care e piesa voastră preferată de la COMA?
Cătă: - „Vezi”.
Dan: - „Document”.
Matei: - "La hotar" pe primul loc, varianta înregistrată. Apoi „Stai”, „Orizont”, ”În mine, în șoaptă”, „Calista”, „Delicii”, „Icar”, „Mâini către cer”, „Bizz”.
- Cum vedeți industria muzicală acum, după zeci de ani de activitate pe scena românească?
Cătă: - Mult mai atentă la ambalaj (zâmbește - n.a.)
Matei: - Pentru mine e mult mai transparentă, drept urmare o văd cu mai mult cinism. Dar, teoretic și obiectiv, există în continuare domenii fertile unde industria românească are posibilitatea de a se dezvolta. E doar interesant de văzut „cine ajunge primul", căci acela va scrie noile reguli ce privesc scena autohtonă.
- Dacă v-ați întoarce în timp, ce ați face diferit?
Cătă: - Aș fi mai puțin înțelegător.
Matei: - Din punct de vedere muzical, aş fi mai pragmatic şi mai puțin încăpățânat să fac totul de unul singur. Aş crea şi menține mai multe relații cu oameni.
- Care e artistul internațional cu care v-ar plăcea să colaborați?
Cătă: - Nu am (zâmbește - n.a.)!
Matei: - Orice artist internațional şi de succes care vrea să colaboreze cu noi să trimită un e-mail pe Facebook-ul, Insta-ul (@comaband) sau e-mailul trupei şi revenim noi cu un răspuns, dacă suntem de acord. Valabil şi pentru Chino, Jonathan Davis şi mai ales Liam Gallagher. Ştie el de ce.
- Urmează să cântați, vineri, 15 septembrie, la Festivalul "Danube Rock Sounds" din Galați. Cum vedeți publicul din orașele mai mici față de cel din București?
Cătă: - Nu e nicio diferență.
Matei: - E interesant de privit din prisma răsfățului: s-ar zice că bucureştenii sunt mai răsfățați, deoarece se petrec evenimente multe şi zilnic în Capitală, deci au de unde alege. Pe de altă parte, fix pletora asta de posibilități îi copleşeşte, aşa că nu mai apreciază atât de mult eforturile trupelor, când sunt omniprezente şi tot timpul la îndemână. În Galați sau în oraşele mici, unde nu cântăm aşa des, oamenii sunt mult mai entuziasmați de ocazia de a asculta muzică şi de a ne vedea live, deci consider că ei sunt cei care se răsfață cu adevărat cu plăcerea pe care şi-o fac venind la evenimente precum "Danube Rock Sounds" şi oriunde pot susține un act creativ care îi poate influența să fie chiar ei, la rândul lor, peste o perioadă, o sursă de inspirație pentru alții. Aşa se dă torța mai departe. Torța Steaua.
- Ce mesaj le transmiteți celor care încă nu și-au cumpărat bilet la festival?
Cătă: - Nu cred că există (zâmbește n.a.)!
Matei: - Nu ştim niciodată când e ultima oară când vorbim cu cineva, când mergem într-o călătorie sau când vedem un concert. Mai ales cu un line-up ca în acest an. Cei care încă nu şi-au luat bilet trebuie să aibă o scuză destul de bună pentru acest neajuns. Fie remediază problema în timpul rămas, fie au pus banii deoparte pentru ediția de la anul.
***
COMA în muzică nu înseamnă nicidecum o stare de letargie, ci energie pură de metal alternativ, adusă pe scenă de cei șase membri: Cătălin Chelemen (voce principală), Matei Tibacu-Blendea - chitară, Dan Costea (voce, chitară), Răzvan Albu (tobe), Sorin Petrescu (bas), Răzvan Rădulescu (aka Hefe, DJ).
Pe Cătă, Matei și trupa Coma îi puteți asculta live, pe 15 septembrie, la „Danube Rock Sounds“, singurul festival de muzică rock și alternativă din Galați, care-și propune să promoveze scena locală românească, dar și să aducă în fața publicului artiști pe care fanii nu au ocazia să îi vadă în mod obișnuit. Mai multe detalii găsiți în articolul de mai jos și pe pagina oficială de Facebook: https://www.facebook.com/RocklaDunare/.