CSM Dunărea s-a remarcat prin rezultate foarte bune la disciplinele mai puțin mediatizate, așa că am decis să realizăm un interviu cu unul dintre protagoniștii secției de caiac. Este vorba despre Vali Tudose, un împătimit al sportului gălățean. Acesta este unul dintre cei 23 de sportivi gălățeni ai clubului, CSM Dunărea fiind singura grupare din țară fără sportivi din afara orașului.
- Cum evaluezi activitatea de caiac-canoe în Galați?
- Galațiul a fost mereu un bazin extraordinar de talente la caiac-canoe. În '78, când am fost legitimat la CSM Dunărea Galați, erau trei astfel de cluburi în oraș: Dunărea, Ancora și Școala Sportivă.
La nivelul copiilor, juniorilor, sunt rezultate foarte bune, atât la Dunărea, cât și la CSS. Dar în ultimii ani, a apărut o disciplină mai nouă în România, tot în cadrul Federaţiei Române de Kaiac-Canoe (FRKC), cea de bărci Dragon. Aici, de trei ani, în 2021 și mai ales în 2023, noi, sportivii de la CSM Dunărea Galați suntem campioni absoluți la seniori și master. La categoria master concurează sportivi de 40 și peste 40 de ani.
- Cum decurge colaborarea sportivilor de caiac-canoe cu Clubul Dunărea? Ce obiective sunt pentru perioada următoare?
- Condițiile oferite de Clubul Dunărea pentru sportivi sunt la ora asta destul de bune, în comparație cu alte cluburi. S-au schimbat multe în bine în ultimii ani, dar bineînțeles că este loc de mai bine.
Sezonul competițional este aproape de final, dar asta nu înseamnă că va intra cineva în vacanță. De exemplu, anul acesta, am deplasat la Campionatul Național de bărci Dragon 23 de sportivi, cu care am acoperit şase probe cu un randament maxim, cred eu, patru titluri de campioni naționali, dintre care două la seniori, două la master, plus două de vicecampioni naționali la seniori.
- Care sunt avantajele practicării acestui sport de către copii sau tineri?
- Caiac-canoe, Dragon Boat, SUP (stand up paddle - surf) sunt sporturi extrem de dinamice, care se desfășoară în natură. Copiii și tinerii se pot dezvolta armonios, devin mai rezistenți, cu poftă de viață și de mișcare. Cu timpul își dau seama de avantajele pe care le dobândesc prin mișcarea în natură, pe apă, față de statul în faţa calculatorului sau a telefonului. Antrenamentele se desfășoară pe Lacul Cătușa, undeva la marginea orașului. Nu este tocmai la îndemână accesul, dar când există pasiune și dorință toate obstacolele pot fi depășite. Galațiul fiind un oraș realmente înconjurat de ape, consider că sporturile de apă trebuie sa fie prioritare și susținute. Copii trebuie să învețe să înoate, să meargă cu o barcă, fie că este canoe, caiac, dragon etc.
Ne propunem, cu sprijinul autorităților locale și județene, să organizăm concursuri de bărci Dragon între școlile şi liceele din oraș și județ. Pentru asta mai trebuie să achiziționam cel puțin încă o barcă Dragon. Suntem cam singurii din zona de sud-est a României și numai prin forțe proprii am achiziționat o asemenea barcă, plus accesoriile necesare.