Chitara, pianul și limba engleză îl motivează zilnic. Adolescență între școală și hobby-uri (FOTO)

Chitara, pianul și limba engleză îl motivează zilnic. Adolescență între școală și hobby-uri (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

Iubește muzica, fotografia și este olimpic la limba engleză, dorindu-și să devină profesor. Este povestea unui adolescent din Galați, elev acum în clasa a IX-a, la Colegiul Național "Costache Negri", pentru care viața de adolescent înseamnă școală, seriozitate, muncă și, nu în ultimul rând, cursuri de pian și chitară la Centrul Cultural "Dunărea de Jos" din Galați.

Susținut de părinți și de profesori, Alexandru Țîrdea se mândrește cu multe premii obținute la diverse concursuri de muzică, atât în țară, cât și în străinătate. Le este recunoscător profesorilor de pian pe care i-a avut de-a lungul timpului, pentru că l-au introdus în tainele acestui minunat instrument, pentru că l-au însoțit la concursuri și pentru că l-au motivat și încurajat necondiționat.

Alexandru Țîrdea a explicat pentru "Viața liberă" ce înseamnă pasiunea, cât efort este necesar pentru a ajunge și a rămâne în top, dar și despre cum este viața de licean.

- Când te-ai născut și care este parcursul tău școlar de până acum?

- M-am născut pe 19 iulie 2008. Am absolvit învățământul primar și gimnazial la Școala Gimnazială Nr. 12 "Miron Costin" din  Galați,  cu doamna dirigintă Gabriela Rășcanu. Cei nouă ani petrecuți acolo au fost marcaţi de evenimente frumoase alături de foștii colegi. În prezent, sunt elev în clasa a IX-a, profil pedagogic, specializare învățător-educator, la Colegiul Național "Costache Negri" și până acum am obținut rezultate satisfăcătoare la învățătură. Sunt materii despre care mi-am format o părere diferită faţă de cea pe care o aveam în gimnaziu, într-un sens bun al cuvântului. Una dintre materiile mele preferate este engleza, pe care o fac cu doamna Corina Alice Sârbu și voi participa la Olimpiada de limba engleză, etapa județeană, unde îmi doresc ca efortul depus până acum să se reflecte în rezultate.

- Când ai început să cânţi la pian și unde?

- Am început studiul pianului în anul 2016, la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", la clasa profesoarei Angelica Capră, unde am studiat muzică clasică timp de cinci ani. Apoi am continuat doi ani în sistem privat, cu doamna profesoară Mirela Lungu, alături de care am avut posibilitatea să încerc diferite melodii și aranjamente pentru piese moderne, una dintre preferatele mele fiind un aranjament pentru piesa "It’s beginning to look a lot like Christmas" de Michael Buble, cu aranjament de Franceso Parrino (https://www.youtube.com/watch?v=Ow1DkizsojM), deoarece abordează un gen de muzică diferit de cel pe care l-am studiat până acum. În prezent, cânt la pian acasă, singur, învățând melodii de orice gen, dar în special de jazz, care îmi place foarte mult.

- Cum ai ales pianul, dintre toate instrumentele? Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru acest instrument?

- La început, am studiat pe o orgă electrică, pe care am primit-o cadou de ziua mea. Căutam tutoriale pe YouTube și încercam să învăț diverse melodii, iar părinții mi-au propus să încerc câteva cursuri de pian la Centrul Cultural. Mi-a plăcut pianul mai mult decât orga, așa că am decis să continui la pian, deși înainte de cursuri doream să cânt la orgă. În prezent, probabil ca aș fi regretat dacă aș fi continuat cu orga în locul pianului. În primul an de studiu la Centrul Cultural, părinții mi-au achiziționat un pian electric Yamaha, pe care îl utilizez și în prezent.

- Enumeră câteva dintre cele mai recente premii.

- Festivalul Internațional "Capitala Muzicală" Sibiu - Premiul I, International Musical Competition, ediția I, Texas - Premiul I, Da Capo International Music - Premiul I, Concursul Internațional de Interpretare "Muzica ne poate uni", ediția a III-a, Pecica - Locul I și Premiul Special de Interpretare din partea președintelui juriului, Cezar Verlan, la secțiunea "Muzică instrumentală". Prin participarea la concursuri, am avut plăcerea să cunosc artiști consacrați. Unul dintre ei este Horia Moculescu, care a făcut parte din juriu la concursul de la Sibiu. Cu toate că am participat la foarte multe concursuri, nu a fost niciunul la care să nu fi avut emoții constructive în timpul interpretării pieselor, dar asta nu m-a împiedicat să obțin rezultate bune și foarte bune.

- Ce faci în prezent? Ce planuri de viitor ai?

- În prezent, îmi ocup timpul liber prin dezvoltarea pasiunilor mele, precum fotografia și chitara. Am făcut un curs de fotografie tot la Centrul Cultural, timp de doi ani, cu doamna profesoară coordonatoare Teodora Codreanu. Unul dintre cele mai mari scopuri ale mele în ceea ce privește fotografia este publicarea unei poze într-o revistă/carte/articol web. Mai postez din când în când fotografii pe Instagram și pe o platformă de fotografie numita 500px.

Am început cursul de chitară anul acesta cu domnul profesor Mihai Susma, tot la Centrul Cultural, și am de gând să continui să cânt la chitară și după terminarea studiilor. Cu toate că pianul este diferit de chitară, există câteva similarități între instrumente. Teoria muzicală și studiul pianului mă ajută să înțeleg mai bine chitara și consider că am un avantaj față de cei care învață chitara, dar nu au mai studiat alte instrumente. Îmi doresc să devin profesor de limba engleză, de aceea am și ales acest profil. Doresc să mă implic în activități, proiecte și voluntariate, pentru a acumula experiențe unice și pentru a utiliza certificatele obținute pentru înscrierea la universitate. Nu am o părere foarte clară în ceea ce privește facultatea pe care o voi urma, însă mă gândesc la Facultatea de Litere din Iași, Brașov sau Cluj, deşi mi-ar plăcea și să-mi continui studiile în străinătate.

Citit 5828 ori Ultima modificare Luni, 04 Martie 2024 21:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.