Vei care sunte cele mai des întâlnite simptome ale cancerului pe care tinzi să le ignori

 Vei care sunte cele mai des întâlnite simptome ale cancerului pe care tinzi să le ignori
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Analize şi teste specifice precum testarea Papanicolau sau colonoscopia au o importanţă crucială în depistarea timpurie a cancerului. Totuşi, la fel de importante sunt şi semnalele pe care ni le dă propriul nostru organism atunci când ceva nu este în regulă. Chiar dacă multe dintre aceste semnale sunt specifice şi altor afecţiuni mai puţin severe, prelungirea în timp sau intensificarea inexplicabilă a unui simptom trebuie să ne pună anumite semne de întrebare.

Respiraţie şuierătoare sau scurtată

Unul dintre primele lucruri pe care şi le amintesc pacienţii cu cancer pulmonar atunci când sunt puşi de către medic să se gândească la eventualele semne ale bolii este dificultatea de a respira normal. Pe lângă cel pulmonar, şi cancerul tiroidian poate da acelaşi simptom, dacă un nodul sau o tiroidă crescute peste măsură în glandă apasă şi tind să închidă traheea. Orice dificultate respiratorie care persistă trebuie să ne îndrume către medicul de familie.

Probleme de înghiţire sau răguşeală

Cancerul de gât, esofagian, tiroidian sau pulmonar generează, chiar şi în faze precoce, dificultăţi de înghiţire sau schimbări aparent fără motiv ale vocii.

Stări frecvente de febră şi infecţii

Acestea pot fi semne ale leucemiei, un tip de cancer al sângelui în care măduva osoasă nu mai este capabilă să producă celule albe normale. Celulele albe anormale tind în timp să le înlocuiască pe cele sănătoase, fapt ce duce, printre altele, la scăderea drastică a capacităţii sistemului imunitar. Spre deosebire de leucemia acută, care debutează brusc cu astfel de simptome, cea cronică poate să nu aibă nicio manifestare în primele stadii. Totuşi, nu strică să mergem la un consult dacă slăbim fără motiv, avem transpiraţii nocturne şi ganglionii de la gât sau din zona inghinală sunt măriţi.

Stomac supărător

Unii dintre cei care au hotărât să se ducă la medic din cauza unor banale crampe sau dureri de burtă frecvente au putut spune ulterior că au luat una dintre cele mai bune decizii ale vieţii. După ce medicii au comandat un examen cu ultrasunete au putut observa tumori maligne dezvoltate pe ficat, aflate însă în stadii incipiente, atunci când boala poate fi tratată cu succes. Mai mult, astfel de neplăceri pot fi semnul unui cancer colorectal. În cele mai multe cazuri, însă, este vorba de ulcer, gastrită sau, pur  şi simplu, deranjamente digestive.

În prima pagină de medicină de săptămâna viitoare vă vom prezenta alte cinci semne a căror persistenţă în timp ar trebui să ne trimită la medic.

Citit 12440 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Septembrie 2012 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.