INTERVIU cu directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului: Galaţiul are mai mult spaţiu verde decât minimul cerut de UE

INTERVIU cu directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului: Galaţiul are mai mult spaţiu verde decât minimul cerut de UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Galaţi a fost înfiinţată în anul 2004. Aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, APM are ca misiuni monitorizarea factorilor de mediu, autorizarea activităţilor cu impact asupra mediului şi implementarea legislaţiei de mediu la nivel local şi naţional. Despre activitatea instituţiei, am discutat cu directorul executiv al APM Galaţi, Carmen Sandu.

- Care sunt reuşitele şi eşecurile agenţiei de când sunteţi dumneavoastră la conducere?

- Eu consider că am reuşit să optimizez activităţile privind emiterea actelor de reglementare, să urmăresc aplicarea procedurilor specifice şi a legislaţiei de mediu în vigoare. Nu am avut cazuri în care să încălcăm legislaţia. Nu avut depăşiri de termene, am reuşit sa dăm dovadă de profesionalism şi respect instituţional în relaţia cu publicul interesat. Putem spune că suntem una din cele mai transparente instituţii din oraş, oricând deschizi site-ul găseşti toate actele de reglementare, concursurile de promovare/angajare, plăţile efectuate (cheltuirea banului public). Printre realizări, se numără Proiectul LIFE "Restaurarea ecologică a Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior", a cărui implementare s-a derulat pe o perioadă de cinci ani (2005-2010), având suportul financiar al Comisiei Europene prin Programul "LIFE - Natura 2000". Proiectul a fost implementat cu succes, raportul final fiind acceptat de Comisia Europeană în 2013. Totodată, în 2013, APM Galaţi a obţinut acreditarea laboratorului pentru activităţi de încercări în domeniile apă, sol şi deşeuri - nămol. În ţară sunt 42 de APM-uri, însă doar două agenţii au laborator acreditat RENAR, respectiv Galaţiul şi Suceava.

Ca eşec sau nemulţumire menţionez faptul că Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior nu are la aceasta dată o structură de administrare şi nu a fost asigurată continuitatea proiectului. Ministerul a decis, în iulie 2013, rezilierea contractului de administrare pentru parc, încheiat cu Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi (AJPS) Galaţi, din cauza nerespectării obligaţiilor contractuale.

- Ce alte arii naturale protejate nu au în acest moment custode sau administrator şi ce se întâmplă cu ele în această situaţie?

- La nivelul judeţului Galaţi avem şase astfel de arii naturale: Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, Lunca Chineja, Pădurea Buciumeni-Homocea, Râul Bârlad între Zorleni şi Gura Gârbovăţului, Rezervaţia naturală Locul fosilifer Rateş Tecuci şi Rezervaţia naturală Locul fosilifer Bereşti. În cazul ariilor protejate fără custode, APM Galaţi este responsabilă pentru cele care nu depăşesc limitele teritoriale ale judeţului (Lunca Chineja, Rezervaţia Rateş, Rezervaţia Bereşti), iar Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este responsabilă pentru cele ale căror limite depăşesc teritoriul judeţului Galaţi (Pădurea Buciumeni, Râul Bârlad). Astfel, Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi este responsabilă de realizarea măsurilor minime de conservare pentru ariile protejate care nu sunt atribuite în custodie, asigurarea monitorizării activităţilor de pe teritoriul acestor arii protejate şi colaborarea cu factorii interesaţi în vederea menţinerii stării de conservare favorabilă a obiectivelor protejate, în limita bugetului disponibil. În cazul Parcului Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, sperăm ca ministerul să deschidă cât mai curând o sesiune de atribuire a acestuia.

- Cum stăm cu spaţiul verde pe cap de locuitor la nivelul municipiului Galaţi?

- Autorităţile administraţiei publice locale aveau obligaţia, conform normelor Uniunii Europene (UE), să asigure în intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013. Registrul a fost realizat, iar în ceea ce priveşte spaţiul verde, Primăria municipiului Galaţi a menţionat că suprafaţa totală este de 9.230.926 mp, ceea ce reprezintă 36,96 mp/locuitor, ca urmare a recensământului populaţiei din 2011 (249.732 locuitori). Din analiza datelor, s-a constatat doar lipsa informaţiilor despre arborii ocrotiţi.

- Aţi primit cereri de a aviza construcţii pe spaţiul verde?

- Am avut un singur caz, în 2011, când a fost necesar să se intre pe spaţiul verde pentru o construcţie tehnico-edilitară (post de transformare) necesară asigurării energiei electrice la Sala Sporturilor.

Cine este Carmen Sandu

Carmen Sandu s-a născut pe 21 mai 1961, este căsătorită, are un copil şi este director executiv la Agenţia pentru Protecţia Mediului din 2005. A absolvit cursurile Facultăţii de Metalurgie în 1987. În 2013 a fost invitată de către Ministerul Federal al Germaniei să participe în calitate de expert pe termen scurt în cadrul unui proiect de Twinning ce a avut loc la Ankara.

Citit 5439 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 23:43

10 comentarii

 • postat de Moisi Petruta
  Miercuri, 11 Noiembrie 2015 13:46
  89.136.235.***
  Mesajul dat de doamna director Sandu despre 'excedentul de spatiu verde' in orasul nostru trebuia sa justifice decizia data de incadrare data de APM in 23.05. 2014 la proiectul Primariei (" nu se impune elaborarea evaluarii impactului asupra mediului") dand astfel unda verde taierii copacilor de pe strada Mihai Bravu in numele 'modernizarii', lucru care s-a si facut in luna august 2015, pe o canicula de 38-40 de grade C, cu lume si presa in concedii , nu mai spun de oficialitati. Proiectati a fi taiati 40 de tei de la intersectia cu strada Garii pana la cea din Basarabiei, protestele si sesizarile au reusit sa salveze 12 copaci, doar ca nimeni nu va recunoaste ca acest lucru s-a obtinut la presiunea cetetenilor. Interesant este faptul ca intr-un interviu anterior, dna Director a subliniat ca "este interzisa taierea in coroana a arborilor ornamentali... de-alungul bulevardelor si strazilor..." ( 27 martie 2015, adevarul.ro), dar si pe pagina web a APM. De asta probabil a avizat taierea completa a pomilor, cu radacini cu tot, desi, la sfarsitul textului deciziei, lasa raspunderea finala pe umerii primariei. Ar mai fi multe despus despre calitatea aerului in urbea noastra, poluarea cu particule de materii in suspensii, avem din belsug. Nu, insa, si spatiu verde, iar cel care-l avem nu-i ingrijit cum ar trebui.
  0
  1
  Raportează
 • postat de costina
  Duminică, 26 Aprilie 2015 07:34
  79.116.110.***
  ASTA-I UN MESAJ PENTRU DEFRISARE ? DE UNDE PANA UNDE AVEM IN EXCES SPATIU VERDE ? PROBABIL CA DUPA "STATISTICI" SI ALEA PROST FACUTE !
  0
  1
  Raportează
 • postat de gicu
  Joi, 23 Aprilie 2015 17:21
  193.231.148.***
  Serios? Si ce vreti sa faceti, sa mai desfiintati in favoarea vreunui mafiot "imobiliar", ca sa ajungem la minimul cerut de UE, nu? Vai de capu' nostru!
  0
  8
  Raportează
 • postat de marius
  Joi, 23 Aprilie 2015 17:14
  5.13.226.***
  eu nu inteleg de unde le-a iesit acel calcul de spatiu verde....
  sunt sigur ca nici jumatate nu exista defapt .. pai sunt peste 900 hectare de spatiu verde in intravilan in galati??? cred ca s-a luat in calcul si padurea garboavele ca altfel nu iese..
  am nevoie de putin ajutor: locuiesc in mazepa 1 si in afara de parculetul VIVA (sau cum s-o numi) din cartierul de peste drum nu mai stiu un altul in zona... imi poate indica cineva un alt parculet??
  0
  9
  Raportează
 • postat de Problema cu lumea este că oamenii inteligenți sunt plini de îndoieli, în timp ce oamenii proști sunt plini de încredere.
  Joi, 23 Aprilie 2015 17:10
  84.232.201.***
  Ar fi mai intelept sa renuntati la scaunul ergonomic pe care stati si sa colindati din cind in cind orasul, cu statisticile intr-o mina si hartile cu spatii pe verzi in cealalta mina, cu siguranta veti avea surprize. Un spatiu verde trebuie sa fie cu gazon, flori si copaci. Terenurile virane cu gunoaie sau masini abandonate poate au fost destinate a fi spatii verzi dar, din pacate nu sunt. Comunicati cu primaria, politia sau alte institutii ale statului care trebuie ia atitudine impotriva celor care nu respecta valorile si principiile de baza ale unei comunitati. Sunt multi m i r l a ni care au impresia ca pe spatiul din fata blocului care ar trebui sa fie verde, au dreptul sa-si depoziteze fel de fel de gunoiae. Asociatiile de proprietari nu se implica, oamenii civilizati sunt in numar din ce in ce mai mic si nu au cistig de cauza in fata unor astfel de personaje venite din satele invecinate si proclamindu-se oraseni get beget.
  0
  11
  Raportează
 • postat de BASIL
  Joi, 23 Aprilie 2015 16:56
  76.121.151.***
  Deci , gasim pe site transparenta .Concursuri de angajare/promovare .O INTREBARE DOAMNA DIRECTOR A OBTINUT POSTUL TOT PRIN CONCURS ? ? ? ASTEPT RASPUNS !
  0
  15
  Raportează
 • postat de Petrache
  Joi, 23 Aprilie 2015 14:15
  5.13.212.***
  Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului: Galaţiul are mai mult spaţiu verde decât minimul cerut de UE

  Tanti, om avea noi mai mult spatiu verde decat minimul cerut de UE, dar in acelasi timp avem mult mai putin spatiu verde decat multe alte state din UE... deci tot un fel de coada vacii suntem.
  0
  10
  Raportează
 • postat de beneficiar al spațiilor verzi
  Joi, 23 Aprilie 2015 13:58
  89.136.46.***
  Dacă toate terenurile virane sunt considerate spații verzi atunci aveți dreptate , dar nu se spune că nici un cartier nu are un parc cu bănci și locuri de joacă pentru copii . Doamna din imagine ar fi bine să viziteze Timișoara pentru a se convige ce înseamna spațiul verde , iar după aceea să dea interviuri.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 23 Aprilie 2015 10:46
  81.12.148.***
  Daca la acest calcul s-au considerat a fi spatii verzi si zecile de mii de metri patrati de parloage care n-au mai vazut grebla si lopata de ani buni, atunci intr-adevar detinem mai mult spatiu verde decat minimul solicitat de UE.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Normal că ne încadrăm la spațiul verde a UE, dacă cimitirele sunt raportate ca parcuri cu spații verde de destindere....poate a celor decedați, că cei vii admiră garajele, chioșcurile construite pe spațiul verde a domeniului public. Halda de zhură a combi
  Joi, 23 Aprilie 2015 02:27
  178.138.63.***
  Bla, bla...halda de zgură a Combinatului Siderurgic Mittal, tot acolo este, cu toate că acolo trebuia să fie zonă verde azi....spațiul verde este în conformitate cu nomele UE, dacă la acest spațiu este adăugat verdeața dintre locurile de veci a cimitirelor gălățene, cimitirele fiind ''raportate''ca parcuri de destindere-recreere...a celor decedați poate, că cei vii plătesc taxe și impozite pentru a lor ''destindere'' la buzunare goale de nici apă caldă nu mai avem pentru a nostră igienă personală, gălățeanul ajungând pe post de varză murată de Primăvară.
  Să nu uităm că toate garajele și construcțiile civile, magazine, chioșcuri, balcoane la parter extindere, au fost făcute pe spațiul verde...cu aprobarea celor de la Protecția Mediului, zona verde a cimitirelor compensând pierderea de spațiu verde din cartiere, dintre blocuri???!!??
  1
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.