Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
9 comentarii

În urma materialului realizat de "Viaţa liberă" la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean “Sf. Apostol Andrei” despre voluntarii care lucrează aici făcând gărzi cot la cot cu asistenţii medicali, am stat de vorbă cu medicul Angel Trifan, coordonator UPU-SMURD, pentru a afla ce înseamnă munca în urgenţe.

- Câte urgenţe sunt pe zi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean?
- În 24 de ore sunt între 220 şi 250 de urgenţe. Sunt zile când sunt şi mai multe. Am avut recent, într-o zi de luni, 334 de cazuri. Zilele de luni, în general, sunt mai aglomerate pentru că e după weekend şi oamenii nu se duc la medicul de familie, iar apoi vin şi forţează internarea. Pacienţii vin cu diverse boli digestive, dureri abdominale sau de dinţi, dureri în piept, care, de cele mai multe ori nu sunt dureri cardiace, crize de tensiune şi chiar dureri de cap. Majoritatea acestor afecţiuni ar trebui tratate la medicul de familie.  

- Câte dintre aceste cazuri sunt cu adevărat urgenţe?
- Aproximativ o treime, un sfert dintre ei având nevoie şi de internare. Majoritatea însă pleacă acasă după consultul de la UPU.

- Cum se descurcă personalul medical?
- Acoperim foarte multe linii de gardă. Încărcătura mare este pe urgenţe minor-medii, pentru că aici se prezintă, noaptea, între 60 şi 150 de persoane. Nici în timpul zilei nu este uşor. Se vede clar că în momentul în care nu există ambulatoriu de specialitate, fie că este weekend sau sărbători legale, urgenţele se aglomerează şi mai mult. Mai e o problemă. Urgenţa este în stradă, iar oamenii trec, se uită şi intră. Îşi amintesc că au o durere de ceva timp sau că au o rană infectată de câteva zile şi intră să îi vadă un medic. O altă problemă este faptul că în ambulatoriul de specialitate sunt multe programări, iar numărul de pacienţi, pe fiecare specialitate, este foarte bine stabilit de lege, numărul fiind limitat. Bineînţeles că atunci când ies de acolo fără să fie programaţi se opresc direct în urgenţe, mulţi dintre ei nefiind urgenţe. Au fost cazuri de pacienţi care au venit să îşi regleze o tensiune, problemă care se rezolvă cu tratamentul luat corect şi un regim alimentar corespunzător. Gradul mare de suprasolicitare din UPU se răsfrânge şi asupra noastră şi există riscul ca uneori să treci peste o reală urgenţă în cazul în care te-ai ocupat până la momentul respectiv de non-urgenţe sau de cazuri banale, care ar fi putut fi tratate la medicul de familie, şi să treci cu vederea peste un simptom sau peste un semn sau analiză şi să ratezi un diagnostic, să-i dai tratamentul greşit sau să-l trimiţi acasă.   

- Cum este un medic de la UPU după 12 ore de gardă? Cum rezistă?
- Cu multă cafea. Colegii au între opt şi zece şi chiar 12 gărzi pe care le fac în fiecare lună. Adică între opt şi 12 nopţi pe lună le petrec în UPU sau pe SMURD. Suntem în virtutea inerţiei. Asta spuneam şi în 1999, când am început şi eram tineri, asta spun şi acum.

- Este o secţie foarte solicitantă. De ce aţi ales medicina de urgenţă?
- A fost o întâmplare. Dintre specialităţile care mai rămăseseră la nota mea, care era undeva la mijlocul clasamentului, fiind doi candidaţi pe loc, când am dat eu rezidenţiatul am ales o specialitate care am zis eu că se mulează pe sufletul şi viaţa mea. Îmi place să trăiesc totul foarte intens. Eu îmi doream atunci să fac anestezie-terapie intensivă, ulterior, la un an după ce am devenit medic de urgenţă, m-am înscris şi la al doilea rezidenţiat şi am făcut şi anestezie-terapie intensivă.  Pe vremea când eram medic rezident, în 2008, am devenit medic-şef la UPU-SMURD. Îmi amintesc că, la invitaţia conducerii spitalului, a venit la noi medicul Raed Arafat să vadă cum e treaba prin UPU şi să vadă cum merge SMURD-ul, care era deschis de câteva luni. I-am spus franc care sunt problemele şi ce vreau să realizez aici. M-a întrebat atunci ce voi face după ce termin cel de-al doilea rezidenţiat şi am răspuns că cel puţin cinci ani după ce termin rezidenţiatul nu voi pleca de la UPU. Cei cinci ani au trecut şi îmi doresc tot aici să lucrez.

- Cum vă descurcaţi cu personalul? Cât de utili sunt voluntarii?
- Activitatea secţiei s-a lărgit. Este o muncă foarte vastă şi grea, care pe unii îi sperie. Cei care au venit aici însă sunt dedicaţi trup şi suflet, şi-au dăruit clipe importante din viaţa lor, în detrimentul familiei, pentru a ajuta efectiv în UPU. Mă uit uneori în ochii voluntarilor şi nu ştiu ce atitudine sau expresie a feţei să adopt pentru că fără ei nu se poate lucra. În 2009 s-a dat o lege care includea protocolul naţional de triaj, protocol care se face extrem de greu. Triajul este făcut de un asistent medical, care nu are voie să stea mai mult de şase ore. După apariţia legii nu am primit însă mai mulţi asistenţi medicali. Ulterior s-a creat salonul de observaţii, unde este nevoie de unul sau doi asistenţi medicali. Anul trecut am primit elicopterul, unde este iar nevoie de un asistent. Tot în 2014 am dat drumul la Dispeceratul Integrat ISU-SAJ-SMURD, unde avem şi noi un asistent medical. Astfel că, cele patru servicii noi create sunt făcute, unele dintre ele, cu voluntari. Şi, să nu uităm că trebuie să asigurăm turele de 12 cu 24 şi 12 cu 48 de ore, trebuie să asigurăm concedii de odihnă sau medicale. În luna ianuarie, necesarul de asistenţi medicali era de 28, normarea muncii fiind făcută pe nişte criterii stricte.

- Ce nevoie de personal aţi avea la UPU?
- Am mai avea nevoie de 10 medici, 10 brancardieri şi cel puţin 20 de asistenţi. Pentru început ne-am descurca şi cu 10 – 12 asistenţi. Aici e nevoie de cunoştinţe vaste, tărie de caracter, stăpânire de sine, iniţiativă, spirit de echipă.        

Citit 7536 ori Ultima modificare Marți, 08 Decembrie 2015 16:24

9 comentarii

 • postat de Stelu Sâmbătă, 24 Octombrie 2015 09:50 79.112.102.*** Link la comentariu
  0
  1

  Am un deosebit respect pentru personalul medical, în special pentru cel din medicina de urgență.
  Plătesc C.A.S.S. de peste 25 de ani, din fericire nu am avut nevoie să mi se returneze acești bani sau măcar o parte din ei sub formă de servicii medicale. Înțeleg că ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE SUNT UN SISTEM DE SOLIDARITATE SOCIALĂ iar faptul că din contribuția mea beneficiază persoane care nu plătesc C.A.S.S. este unul din punctele nevralgice ale sistemului dar singurul lucru cu adevărat important este ca acesta să existe și să funcționeze. Ori aceasta se poate face doar înțelegând mecanismul și acceptându-l cu bune și cu rele, așa cum facem în căsnicie ori cu prietenii.
  Ce mă scoate pe mine din pepeni sunt acei indivizi care fac apologia spitalelor private și se plâng de modul cum au fost tratați în spitalele de stat - iar 90% dintre ei nu plătesc ori nu au plătit niciodată C.A.S.S. Plângăcioșii pe care îi cunosc sunt fie evazioniști, fie angajați ”la negru”. Nu am nimic împotriva medicinii private cu condiția ca și cei înscriși în astfel de sisteme să plătească C.A.S.S. deoarece atunci când se accidentează prin munți ori dau cu limuzina-n stâlpi pe coclauri vine ambulanța ori elicopterul plătite de noi toți să-l salveze nu profesorul doctor din spitalul privat din București - care poate fi la vreun concert ori prezentare de modă în acel moment

  Raportează
 • postat de na hui! Miercuri, 09 Septembrie 2015 17:59 78.96.253.*** Link la comentariu
  0
  3

  Gigione ....de ce nu vrei sa te dumiresti dumneata ...facand niste voluntariat la SAJ ...sau UPU. Vei vedea daca acea teorie emisa de tine ramane in picioare sau e o ineptie...o seara la upu/saj si iti vei demonstra ca ceea ce spui tu nu se aproba.

  Da se sta la upu...toti stam la upu si care-i problema...peste tot se sta si in afara si in Romania. Ambulanta poate ajunge mai tarziu...nu tine de echipaj. 85% din cazuri ambulanta reprezinta un taxi gratuit , fara rost, al unor persoane fara creier. Cazuri in batjocura (am defecat gros, imi curge o secretie abundenta dintr-un orificiu specific feminin, etc.) in 3-4 maxim 5 echipaje. U realizezi ca 3-4 echipaje sa se imparta la 300k+ persoane... inclusiv in jurul orasului Galati...fa un calcul 3-4 masini pentru 300k de persoane = 1 masina la 100k de locuitori al acestui oras. Ai idee cate cazuri trec prin dispeceratul 112 intr-o tura de 12 ore? si cate cazuri pe minut sunt ? Am avut in aceeasi zi 20 de cazuri clinice de urgenta...inclusiv stop cardio-respirator , infarct miocardic acut in aceeasi zi + 9-10 targi de etaj superior etajului 4.

  Cui nu-i vine sa creada e asteptat sa faca voluntariat intr-una din aceste institutii....stupoare...nici 0,1% din populatie nu face asta

  Raportează
 • postat de Alex. Miercuri, 09 Septembrie 2015 17:02 5.13.199.*** Link la comentariu
  0
  2

  Spitale private pentru voi dragi reformatori și analfabeți dătători cu părerea, sa plătiți pana va pârâie fundul ăla de mari plătitori de taxe. Vreți sa fiți primiți cu bezele și suc în UPU? Lumea acolo muncește ore în șir, e obosită, stresata, nu sta nimeni sa va asculte ce credeți voi că se cuvine să primiți atunci când va constipati după mici și bere.

  Raportează
 • postat de Ai de ccapu vostru Miercuri, 09 Septembrie 2015 00:17 93.57.120.*** Link la comentariu
  1
  4

  Vorbiti aiurea dar nu stiti cum sta treaba de fapt. Asteptati o ora dupa salvare? Multumiti celorlalti galateni care suna la 112 sa isi sperie copiii neascultatori, sa ia betivii de pe strada, ca is constipati(da, a fost chemata salvarea pentru un constipat). Tinand cont de faptul ca is 3, maxim 4 echipaje faceti voi calculul. La upu aceeasi poveste. Cazurile sunt impartite in functie de gavitate, nu primul venit primul servit. Dacaai mancat prea multe sarmale si te doare stomacul nu poti sa intri in fata unuia care sangereaza din toate orificiile. Si in legatura cu sirenele...afirmatia e absolut stupida. Nici un ambulantier nu o sa mearga cu sirenele pornite doar de distractie, deoarece cand ai sirenele pornite treci pe rosu, faci slalom printre masini, iti pui viata in pericol. Si cand ne gandim ca sunt pietoni care se arunca pe trecere cand trece ambulanta, ca doar ii verde. Sunt sigura ca voi astia nemultumitii sunteti printre ei. Gigione, ia-ti alta ocupatie decat comentator pe viata libera, ca uneori o dai rau in bara.

  Raportează
 • postat de Eu Marți, 08 Septembrie 2015 18:10 82.137.12.*** Link la comentariu
  3
  5

  Ce lagatura are dotarea medicala cu atitudinea lor ? Are dreptate gigione24. Sa nu mai spun ca uneori astepti si o ora... o ora jumatate sa vina salvarea... Bine totusi ca platim taxe... pentru niste servicii... de toata jena. Faceti un reportaj cu camera ascunsa sa vedeti ce atitudine are personalul medical fata de pacienti. Nu zic ca poate uneori au dreptate... ca sunt pacienti recalcitranti, pusi pe scandal, insa mai sunt si oameni in varsta care singura lor vina este ca se imbolnavesc si ca traiesc intr-o tara cu un sistem medical bolnav.

  Raportează
 • postat de Gimy Marți, 08 Septembrie 2015 16:26 109.102.62.*** Link la comentariu
  9
  3

  Asta e individul cu pozele de pe Facebook facute din elicopter .Sunt curios cat de legala e chestia asta.
  Cunosc individul si stiu ce ii poate pielea.

  Raportează
 • postat de gopo Marți, 08 Septembrie 2015 11:23 82.208.137.*** Link la comentariu
  4
  12

  Domnule gigione medicina nu este o meserie (vezi DEX), iar la Urgente nu poate lucra orice medic.Am avut lucrari in Spitalul de Urgenta si am cunoscut destui medici, nu materialul uman e marea problema ci dotarile de nivelul anilor '70, salarizarea sub orice critica si anexarea pe linie politica, ceea ce face imposibila aplicarea unui regulament adecvat de institutie (care ar corecta atitudinea, limbajul, fumatul in locuri nepermise, aparitia in mass-media).

  Raportează
 • postat de gigione24 Marți, 08 Septembrie 2015 07:32 5.13.235.*** Link la comentariu
  8
  12

  E o meserie aleasa, platita si punct. Peste tot sunt probleme care trebuie rezolvate! Nu vreau sa incep sa vorbesc iar despre orele pierdute asteptand la upu, limbajul personalului, de la medici pana la brancardieri, atitudinea acestora, inclusiv fumatul in poarta upu, etc, cu cateva exceptii bineinteles! Ar mai fi elicopterul folosit excesiv si chiar inutil cateodata, nevoie excesiva de a aparea in mass-media, sirenele din tot orasul la orice ora din zi si din noapte si altele! Mai bine ma opresc si spun ca in rest, totul e foarte bine!

  Raportează
 • postat de Gil Marți, 08 Septembrie 2015 06:50 5.13.142.*** Link la comentariu
  6
  24

  După cum are şi numele...un înger în lumea asta meschină. Ştiți cât munceşte? Habar nu aveți. Să te lumineze Dumnezeu. Mulțumesc pentru că am aşa un prieten. Am zis că vei fi mare....îți aminteşti la câte nopți pierdeai învățând...Bravo domnule înger.RESPECT.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.