"Un chimist creează un NOU DROG în 15 minute". INTERVIU cu cms. şef Cornel Mototolea, şeful BCCO Galaţi
Foto: Foto Mariana Constandache

"Un chimist creează un NOU DROG în 15 minute". INTERVIU cu cms. şef Cornel Mototolea, şeful BCCO Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Nivelul redus de trai şi educaţie menţine în continuare Galaţiul în fruntea zonelor bogate în ”marfă” pentru proxeneţi. Teribilismul şi curiozitatea  tinerilor dau naştere consumului de etnobotanice, iar ignoranţa în privinţa utilizării sistemelor informatice sau a diferitor softuri le deschid noi căi de acţiune infractorilor cibernetici. Despre paleta variată de criminalitate organizată caracteristică judeţului Galaţi şi despre soluţiile cu care cei abilitaţi luptă în războiul cu grupările infracţionale ne-a vorbit cms. şef Cornel Mototolea, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Galaţi.

- Care mai este specificul activităţii grupurilor infracţionale în Galaţi?

- Ca numitor comun, toate grupările au ca obiect de activitate obţinerea de venituri prin orice tip ce activitate infracţională. E valabil nu doar pentru Galaţi, ci şi pentru restul ţării.  În ceea ce priveşte judeţul nostru, putem spune că avem activitate pe toate gamele: trafic de droguri, trafic de persoane, criminalitate informatică şi spălare de bani, ce-i drept, cu un specific diferit de alte judeţe. Principalul criteriu este cel al dezvoltării economice, al educaţiei, care dau fiecărei zone un specific aparte.  Galaţiul a fost şi rămâne judeţ-sursă în ceea ce priveşte traficul de persoane, pentru simplul motiv că nu sunt oamenii destul de bine informaţi, iar nivelul economic nu mai permite populaţiei să îşi găsească uşor un loc de muncă din care să se întreţină.

- A rămas mediul rural o pepinieră pentru traficaţii de persoane?

- Mediul rural este o sursă  din cauză că tinerele de la ţară au posibilităţi reduse de a urma anumite studii, spre deosebire de cele de la oraş şi astfel cea mai uşoară modalitate de a câştiga bani devine prostituţia.

- Schimbarea metodelor de ”recrutare” de către traficanţii de carne vie constituie un impediment în destructurarea reţelelor de trafic de persoane?

- Acum, principala modalitate este cea pe care noi o numim ”Lover Boy” şi, într-adevăr, tinerele, în marea lor majoritate, ştiu ce urmează să facă în străinătate şi sunt mulţumite cu veniturile pe care le primesc acolo. Tocmai acest lucru le face de multe ori să nu coopereze cu noi. Ne salvează, însă, o foarte bună cooperare cu structurile de aplicare a legii din ţările vecine şi partenere şi, în felul acesta, putem rezolva mai uşor cauzele, fără a depinde foarte mult de mărturiile victimelor. Oricum, acestora li se explică de la bun început, în amănunt, toate implicaţiile legislative şi multe ajung să declare tot, în momentul în care înţeleg că nu au fost decât nişte unelte. Totodată, insistăm foarte mult pe latura prevenţiei. Ofiţerii de la Brigadă îi însoţesc pe cei de la Prevenire şi pe cei de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane la aceste activităţi, peste tot în judeţ, tocmai pentru a informa mai bine tinerii. Un om informat, o fată în speţă, este mult mai greu de atras în aceste reţele de trafic.

- După explozia de cazuri de persoane intoxicate cu aşa-zisele etnobotanice de la începutul anului, fenomenul pare să fie într-un uşor regres. A contribuit la asta vreo modificare legislativă în ceea ce priveşte regimul substanţelor consumate, care să vă dea permisiunea de a luă măsuri mai aspre faţă de traficanţi?

- Canabinoizii sintetici au fost introduşi în lista substanţelor considerate droguri în cursul acestui an, iar acea grupare, care ne-a creat problemele de la începutul anului, a fost anihilată, mare parte dintre ei se află şi acum în arest, au fost trimişi în judecată. Acesta este motivul pentru care există un trend descrescător. Problema este că substanţe noi pot apărea de la o zi la alta. Unele dintre ele sunt de uz casnic, uz veterinar şi nu le putem interzice. Ţine şi aici de educaţie, de pregătire a fiecărui copil. Şi pentru asta am dus o campanie de prevenţie, la care au fost chemaţi şi părinţii, care au fost foarte încântaţi de ceea ce li s-a prezentat. Nu ştiu însă cum urmează să gestioneze situaţia. Cert este că am văzut că cei care consumă aceste substanţe provin din toate categoriile sociale. Cred că toţi părinţii cărora le pasă pot observa schimbările de comportament care sunt inerente la consumul de etnobotanice şi pot interveni până nu este prea târziu. Nu trebuie aşteptat ca poliţia sau legea să intervină, pentru vă procedurile de includere a substanţelor noi care apar pe listele de droguri durează luni de zile şi, chiar după ce sunt introduse, unui chimist îi trebuie poate un sfert de oră să creeze o substanţă nouă cu efecte asemănătoare sau cu aceleaşi efecte psihotrope. Şi atunci o luăm de la capăt.

- Cum stă Galaţiul din punct de vedere al infracţionalităţii cibernetice sesizate?

- Per total, suntem undeva la un nivel scăzut. Ne confruntăm cu retrageri de numerar, în principal de la cetăţeni care şi-au folosit cardul la diverse plăţi în străinătate. Mai sunt şi unele aplicaţii de pe smartphone-uri pe care le instalăm fără să cunoaştem mare lucru despre ele şi unele dintre ele nu sunt ceea ce par, astfel că se pierd nişte sume de bani. Ne confruntăm în schimb cu atacuri informatice la firme farmaceutice. Infractorii solicită anumite sume de bani pentru a decripta şi a permite funcţionarea în continuare a firmelor farmaceutice. Ei practic atacă bazele de date pe care le blochează şi apoi cer bani. În Galaţi avem deja patru sesizări, care sunt acum în lucru. Asta s-a întâmplat din cauza lipsei sau ineficienţei unor sisteme antivirus.

- Vedeţi în legea „Big Brother” un ajutor real pentru a creşte rata de soluţionare a dosarelor cu infracţiuni cibernetice?

- Legea este binevenită pentru munca noastră şi în special în ce priveşte criminalitatea cibernetică. Acum aşteptăm forma finală şi cum anume o să arate şi cu certitudine ne va oferi alte pârghii de a-i identifica pe infractorii cibernetici.

Cornel Mototolea - carte de vizită

Data şi locul naşterii: 13 mai 1975, Galaţi

Studii: Academia de Poliţie ”Al I. Cuza”

Ocupaţie: şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Galaţi

Stare civilă: căsătorit, un copil

Citit 6524 ori Ultima modificare Joi, 29 Octombrie 2015 00:33

4 comentarii

 • postat de dana de la FBI
  Joi, 29 Octombrie 2015 21:43
  5.13.147.***
  pentru DNA-FBI. Daca tot iti pui atatea intrebari "unde era comisarul...cand..etc, etc? " fa domnule o scadere si ai sa vezi ca la 14 ani nu putea fi decat la liceu...cap patrat...stiti numai sa aruncati cu noroi in oameni!!! frustatilor !
  0
  1
  Raportează
 • postat de DNA-FBI
  Marți, 27 Octombrie 2015 20:16
  89.137.230.***
  Iata ce spune acest comisar: "Galaţiul a fost şi rămâne judeţ-sursă în ceea ce priveşte traficul de persoane, pentru simplul motiv că nu sunt oamenii destul de bine informaţi, iar nivelul economic nu mai permite populaţiei să îşi găsească uşor un loc de muncă din care să se întreţină".

  Dar comisare spune populatiei unde erai tu sau fostii colegi cand fabricile erau devalizate si vandute ca fier vechi si lumea ramanea pe drumuri si fara loc de munca si disperati si saraci. Unde erati cand se jefuiau judetele, irigatiile, firmele, uzinele, fabricile, padurile? S-au vandut toate si jefuit si pe teren au aparut supermarketuri si mii de familii au ajuns someri si fara o paine pe masa. Cine a permis si lasat pe mafiotii politici si nu numai din Galati sa jefuiasca tot judetul? Acum spuneti ca nu sunt locuri de munca si ca lumea se apuca de trafic si prostitutie si alte nelegiuiri?!! Pai da, asta s-a intamplat si Politia Romana cica nu a vazut si nici nu a auzit dar acum cand se distruge tot in oras si inclusiv familiile popitistilor o duc rau s-au trezit ca sunt mafioti si golani in oras? Prindeti mai intai pe toti care au jefuit si furat orasul si apoi va ocupati de astia care fura de foame. Stiti cate nereguli sunt la principalele cele mai mari firme din oras? Stiati ca mafia lucreaza sa inchida si sa vanda tot si ei raman cu banii si noi someri? De ce nu investigati? De asta este atata infractionalitate pentru ca oamenii politici mafioti si interlopii, mafiotii si toti golanii au distrus si jefuit orasul si asta a generat consum de droguri, prostitutie, furturi si talharii, crime si asa mai departe. Va e frica sa ii arestati? Va temeti de ei? Angajati-ma pe mine in Politie si in 24 de ore fac curatenie in oras.
  5
  3
  Raportează
 • postat de Benone
  Marți, 27 Octombrie 2015 11:19
  86.126.92.***
  Succes atat dumneavoastra,domnule comisar sef cat si echipei pe care o coordonati
  1
  4
  Raportează
 • postat de Pod
  Marți, 27 Octombrie 2015 07:07
  79.116.127.***
  Scrieti si voi corect:BCCO nu BCOO!
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.